Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Bu Noel Baba da kim oluyor?

İnanıp inanmamak, kutlayıp kutlamamak size kalmış ama bilmekte fayda var: Noel Baba'nın kızağını çeken 9 ren geyiğinin isimlerini biliyor musunuz. Peki bu Noel Baba de nereden çıktı?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-29 14:11:27

Bu Noel Baba da kim oluyor?

Tarihi süreç içerisinde ekonomik, sosyal, kültürel ve dini yönden şekillenerek günümüze kadar gelen , adına ister gelenek, isterseniz hurafe deyin, o kadar çok etkinlik vardır ki;  sizin inanıp inanmadığınız artık geride kalkmış, hayatınızın içine kadar girmiştir.

İsterseniz katılır, isterseniz katılmazsınız ama. Şu bir gerçek; İnsanlık benimsedikçe tarihin sonuna kadar bu gelenek ya da uygulamalar da sürüp gidecek.

İşte Bunlardan en belirgin olanı değişik isim ve tanımlamalarla şekil kazanan Noel Baba.

Siz ister Gavur icadı deyin isterseniz sahiplenerek "Nail baba". 

Gelin birlikte Noel Baba'nın tarihi süreçte evrilişine bir göz atalım:

Noel Baba, Noel gecesi veya sabahında iyi ve güzel huylu çocuklara hediyeler getirdiğine inanılan efsane bir karakter. Her ülkenin mitolojisinde farklı ismi olan Noel Baba'nın, dünyada en yaygın olarak bilinen ismi Santa Claus'tur.

Modern zamanlarda Santa Claus olarak isimlendirilen Noel Baba'nın, tarihi olarak Aya Nikola'dan (Aziz Nikola) evrildiği görüşü oldukça yaygın. 4. yüzyılda Antalya Demre'de yaşayan Aya Nikola'nın dinine oldukça bağlı ve hayatını dinini yükseltmeye ve öğretmeye adayan bir Yunanlı rahip olduğu biliniyor.

Aya Nikola, erken dönem bütün Hristiyan azizleri için inanıldığı gibi mucize sayılabilecek derecede inançlı ve mütevazıydı. Aya Nikola'yı efsaneleştiren asıl nokta ise insanlara gizlice hediye verme alışkanlığı idi.

İnanca göre Aya Nikola, denizcilerin, tüccarların, okçuların, tazenatlı hırsızların, çocukların, bira üreticilerinin, pawnbroker'lerin ve Avrupa'daki çeşitli şehir ve ülkelerdeki öğrencilerin koruyucusudur.

Tombul, kırmızı giysili, beyaz sakallı ve ren geyiklerinin çektiği bir kızakla uçabilen Noel Baba tasviri modern dönemlerde kutlamaların ticarileşmesi ve firmaların kendine ekonomik rant sağlama eğilimiyle gelişen bir imajdır.

Peki bu Ren geyikleri?

Görünüş olarak Noel Baba göbekli, kırmızı kıyafetler giyen, kırmızı şapka takan, sırtında kırmızı çuval taşıyan, uzun ve beyaz sakallı, aslında tonton dede görünümünde sevimli biridir. Elfleri ile birlikte çocuklar için oyuncaklar yapar. Yine efsaneye göre Noel Baba'nın kızaklı aracı vardır ve aracını uçan ren geyikler çeker. Böylece Noel Baba hediye dağıtacağı evlere kimselere görünmeden çabucak ulaşır.

Noel Baba'nın kızağını çeken 9 ren geyiğinin isimleri şöyle: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen ve Kırmızı Burunlu Rudolph.

Haber Ara