Dolar

32,4423

Euro

34,7619

Altın

2.438,13

Bist

9.915,62

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay:

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin Almanya'dan sonra en önemli ticari partnerinin İngiltere olduğunu belirterek, 'İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinde hangi yöntemi izleyeceğini görmemiz lazım. Bu karar, kısa vadede de olsa piyasaları olumsuz etkileme riski taşımaktadır' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-25 11:53:56

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay:
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin Almanya'dan sonra en önemli ticari partnerinin İngiltere olduğunu belirterek, "İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinde hangi yöntemi izleyeceğini görmemiz lazım. Bu karar, kısa vadede de olsa piyasaları olumsuz etkileme riski taşımaktadır" dedi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin AB'den ayrılmasına dönük kararını değerlendirdi. Türkiye'nin AB ülkeleri ile arasında dış ticaret fazlası verdiği ülkelerden birinin İngiltere olduğunu belirten İbrahim Burkay, Türkiye'nin İngiltere'ye 10.6 milyar dolarlık ihracat yaptığını ifade etti. Başkan Burkay, Türkiye'nin İngiltere'ye otomotivden tekstile, hazır giyimden makineye birçok sektörde ihracat yaptığına işaret etti.

AB'nin ve dünyanın böyle bir sonuca hazırlıklı olmadığını dile getiren İbrahim Burkay, Türkiye'nin de bu karardan kısa vadede de olsa olumsuz etkilenme riski olduğunu belirtti. İngiltere'nin Gümrük Birliği'nin de dışında kalacağına dikkat çeken Başkan Burkay, "İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinde hangi yöntemi izleyeceğini görmemiz gerekiyor. İngiltere ekonomisinin de bu işten zarar göreceği tahmin ediliyor. Doğal olarak kısa vadede Türkiye ile olan dış ticaretinde de yavaşlama yaşayabiliriz" diye konuştu.

"YENİ SÜRECE KARŞI HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"

Dünyanın finans merkezi olan Londra'nın bu süreçten nasıl etkileneceğinin zaman içerisinde görüleceğini kaydeden Burkay, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki bankalar ve reel sektör şirketleri, borçlanmalarını Londra üzerinden gerçekleştiriyor. Sermaye akımı Londra üzerinden yapılıyor. Bu nedenle İngiltere'nin finansal anlamda nasıl etkileneceğini görmemiz lazım. Türkiye'ye yönelik sermaye akımlarında bir miktar sınırlanma olabilir. Ama ne olursa olsun iş dünyası olarak bu kararı sakin ve temkinli bir şekilde izlemeliyiz. Avrupa Birliği'nde yeni sürece ve doğabilecek yeni fırsatlara da hazırlıklı olmalıyız."

Haber Ara