Dolar

32,4537

Euro

34,7595

Altın

2.439,68

Bist

9.915,62

Bosnalı Sırplardan, ‘ayrılık’ tehdidi!

Bosna-Hersek Cumhuriyeti'ndeki Sırplar, dün federal kurumların çalışmalarını dondurmak için oy kullandılar. Cumhuriyet’ten ayrılmakla tehdit eden Sırplar, uluslararası hakimleri de, ‘Sırp karşıtı’ olmakla suçlayarak, ülkeden ayrılmalarını istediler.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-18 16:11:17

Bosnalı Sırplardan, ‘ayrılık’ tehdidi!

Bosna-Hersek'de, 'Sırp krizi' sürüyor. Bosna-Hersek Cumhuriyeti'ndeki Sırplar, dün federal kurumların çalışmalarını dondurmak için oy kullandılar. Cumhuriyet'ten ayrılmakla tehdit eden Sırplar, uluslararası hakimleri de ‘Sırp karşıtı' olmakla suçlayarak, ülkeden ayrılmalarını istediler.

Merkezi hükümetin kurulmasından iki ay sonra Bosnalı Sırplar tarafından yapılan oylama, ülkeyi yeni bir krize sürükleyeceği öne sürüldü.

Bosnalı Sırp Cumhurbaşkanı Jilka Zvanoviç ise, "Sırplar, kimliklerinin tanınmaması ve kurumsal kapasitesinin azaltılması yönündeki çabalarından dolayı hayal kırıklığına uğradı" dedi.

Sırp Milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi'nde uluslararası yargıçların varlığına son verecek şekilde reform yapmak için merkez parlamentoya 60 gün verdi.

Savaşın sona ermesinden bu yana, bu mahkemede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından adlandırılan üç uluslararası hakimin yanı sıra altı yerel yargıç (iki Sırp, Boşnak ve Hırvat) bulunmaktadır.

Ve Cuma günü, Batı ülkelerinin büyükelçileri, "kurumlardan tek taraflı çekilme ya da karar almayı engellemenin kabul edilemez olduğunu" ilan ettiler.

Sırplar daha önce uluslararası hakimler konusunu gündeme getirdiğinden bu türünün ilk örneği değil. Çatışma bu kez arazi mülkiyetine ilişkin bir karar zemininde başladı.

Mahkeme arazi mülkiyetiyle ilgili bir davada, kayıt dışı tarım arazilerinin Sırp kanununa aykırı olarak iki devletten birine değil, merkezi devlete ait tahvillerle sahip olduğuna karar verdi.

Son günlerde Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi Milorad Dodik, Sırp varlığının bağımsızlığı konusunda referandum yapma arzusunu dile getirdi.

Dodik, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Kırmızı çizginin aşıldığını ve Batılı ülkeleri de, Sırp Cumhuriyeti'ni boğma çabalarına katkıda bulunmakla" suçladı.

Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan kanlı savaşı bitiren Dayton Barış Antlaşması imzalanmıştı.
Dayton Barış Antlaşması'na göre, Bosna Hersek, Hırvat ve Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Bosna Hersek Federasyonu (FBIH), nüfusun büyük çoğunluğu Sırp olan Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) ve Brçko Özerk Bölgesi olmak üzere üçe bölündü. Bosna Hersek Federasyonu da kendi içerisinde her birinin kendi başbakanı, meclisi, bakanları bulunan 10 kantona ayrıldı.

Haber Ara