Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Bolivya'da kanlı protesto!

Bolivya'da seçimlerde hile yapıldığını iddia eden muhalifler ve Devlet Başkanı Morales destekçilerinin sürdürdüğü gösteriler, sık sık taraflar arasında taşlı sopalı kavga ve çatışmalara dönüşüyor. Son gösterilerde 1 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Muhalifler bir iktidar vekilini kaçırıp sokaklarda yürüttü, Eva Morales ise seçmenlerine 'demokrasiyi müdafaa' çağrısı yaptı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-09 09:05:21

Bolivya'da kanlı protesto!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da, 20 Ekim'de düzenlenen genel seçimlerde hile yapıldığını iddia eden muhaliflerin başlattığı protesto ve şiddet eylemleriyle, iddiaların incelenmesi için Amerikan Devletleri Örgütünce (OAS) gerçekleştirilen denetimler ve Morales taraftarlarının destek gösterileri sürüyor.

Morales'in destekçileri ve Morales'in istifasını isteyen muhalifler arasındaki gerilim dün akşam çatışmaya dönüştü. Özellikle başkent La Paz ile Cochabamba ve Santa Cruz gibi kentlerde artan şiddet olaylarının ardından dün 1 kişi öldü, 89 kişi yaralandı.

Hükümet destekçileri ve sağcı muhaliflerin 4 farklı gösteri ve yürüyüşüne ev sahipliği yapması nedeniyle Cochabamba'da gerilim çok daha yüksek. Dünkü ölüm vakası da bu kentteki taşlı sopalı çatışmaların ardından yaşandı.

TARAFSIZ GÖSTERİLER

Kentte, Morales destekçisi yerli kadınlar, "muhaliflerin ırkçılığına karşı" yürüyüş yaparken, hiçbir partiyi desteklemeyen işçi ve nakliyeciler şiddet eylemlerinin durması çağrısıyla iki bölgede miting düzenledi.

MUHALİFLER BELEDİYE BAŞKANINI KAÇIRIP İŞKENCE YAPTILAR

Kente bağlı Vinto bölgesinde belediye binasına saldıran muhalifler, iktidar partisi Sosyalizm Hareketine (MAS) mensup kadın Belediye Başkanı Patricia Arce'yi belediye binasından zorla çıkardı.

Untitled-2_36

Binayı yağmaladıktan sonra ateşe veren göstericiler, rehin aldıkları ve işkence ettikleri Belediye Başkanı Arce'yi bir süre sonra güvenlik güçlerine bıraktı.

Muhalifler tarafından esir alınmasının ardından işkence yapılan belediye başkanı, kokaklarda yalın ayak yürütüld, zorla saçları eksildi ve üzerine kırmızı boya ile pislik atıldı. O anlar sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.



MUHALİFLERİN LİDERİNİN BAŞKENTE GİRİŞİ GERİLİMİ ARTIRDI

Devlet Başkanı Morales'e istifa etmesi için cumartesi günü 48 saat süre veren ve isteği gerçekleşmeyince tüm ülkedeki eylemleri radikalleştirme kararı alan sağcı muhalif lider Luis Fernando Camacho ise 6 Kasım gece saatlerinde Morales destekçilerinin engellemesi nedeniyle ulaşamadığı başkent La Paz'a polis ve diğer muhaliflerin korumasında 7 Kasım günü öğle saatlerinde giriş yaptı.

La Paz'daki muhaliflerle buluşmayı ve sembolik bir istifa mektubunu Morales'e vermeyi hedefleyen Camacho'nun gelişi, hem başkent hem de bitişiğindeki El Alto kentinde gerginliğine neden oldu.

Morales destekçileri ve Camacho taraftarları arasında iki kentte çıkan arbedelerde kaç kişinin yaralandığı ise bilinmiyor.

Untitled-2_37

SAVUNMA BAKANINDAN MUHALİF LİDERE: GRUPLARINI GERİ ÇEK

Bolivya Savunma Bakanı Javier Zavaleta, şu ana kadar 3 kişinin hayatına mal olan gerginliğin devam etmesi durumunda ölü sayısının artacağını ifade etti.

Camacho'ya sokaklardaki "çatışma gruplarını" geri çekmesi çağrısında bulunan Zavaleta, "Camacho, sükunet çağrısı yapmazsa artık ölüleri birlerle değil onlarla saymaya başlarız." dedi.

BAZI POLİSLER PROTESTOCULARA KATILDI

Sucre, Santa Cruz ve Cochabamba kentlerindeki bazı polisler dün (8 Kasım) akşam saatlerinde hükümet karşıtı protestoculara katıldı.

Savunma Bakanı Javier Zabaleta protestocu polislere karşı askeri güç kullanılmayacağını, söz konusu gruba yine polis gücünün müdahale edeceğini duyurdu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Başkent La Paz'da konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Bolivya İçişleri Bakanı Carlos Romero Bonifaz da bir kez daha muhalifleri sükunete çağırdı. Sosyal medya hesaplarındaki yalan paylaşımlara dikkati çeken Bonifaz, hükümete karşı bayrak açan polislere yönelik herhangi bir askeri operasyon düzenlenmeyeceğini vurguladı.

EVA MORALES'TEN ÇAĞRI: DEMOKRASİYİ MÜDAFAA EDİN

Öte yandan Devlet Başkanı Evo Morales, dün akşam ve bu sabah sosyal medya paylaşımlarında halka çağrıda bulundu.

Untitled-2_38

Morales, halktan, "şiddet yanlısı grupların tehditi altındaki" demokrasiyi savunmasını istedi.

"Demokrasimiz, anayasal düzene kasteden şiddet yanlısı gruplarca ortaya konan darbe girişimi karşısında tehlikededir. Uluslararası topluma, hukuk devletine karşı bir darbe yapıldığını haber veriyoruz." ifadelerini kullanan Morales, halkı barışçıl bir şekilde demokrasiyi ve anayasayı müdafaa etmeye çağırdı.

Bolivya'da, 20 Ekim'deki seçimleri Devlet Başkanı Morales yüzde 47,8 oyla ilk turda kazanmış, rakibi eski Devlet Başkanı Carlos Mesa ise yüzde 36,51'de kalmıştı.

Ülkedeki yasalara göre, bir adayın devlet başkanı olabilmesi için geçerli oyların yüzde 50'sini alması veya yüzde 40 oy alarak en yakın rakibine yüzde 10 fark atması gerekiyor. Bu oranlara ulaşılamaması durumunda seçimler, en yüksek oy alan iki adayın yarışacağı ikinci tura kalıyor.

 

Haber Ara