Dolar

32,4433

Euro

34,7635

Altın

2.440,99

Bist

9.915,62

BM'den uluslararası güçlere 'Suriye' çağrısı

16. Doha Forumu'nda konuşan BM Genel Sekreteri Ban, Suriye’de iç savaşın sona ermesi için, bölgesel ve uluslararası güçlerin savaşan taraflara diyalog için baskı yapması çağrısında bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-22 08:54:34

BM'den uluslararası güçlere 'Suriye' çağrısı

16. Doha Forumu'nun Cumartesi günü yapılan açılış paneline Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Tani ve Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman El Tani, Yemen Devlet Başkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi, Nijer Devler Başkanı Mahamadou Issoufou, Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, Mauritius Devlet Başkanı Ameenah Gurib, Birleşmiş Milletler 70. Genel Kurul başkanı Mogens Lykketoft ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun katıldı.

Aljazeera'nın haberine göre; BM Genel Sekreteri Ban, Suriye'de ‘kâbus' olarak nitelendirdiği iç savaşın sona ermesi için, bölgesel ve uluslararası güçlerin savaşan taraflara diyalog konusunda baskı yapması gerektiğini vurguladı:

“BM Özel Temsilcisi [Staffan de Mistura] anlamlı görüşmeler için taraflarla kararlı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Ateşkesin hemen ve tam olarak gerçekleşmesine ihtiyacımız var. Geçiş konusunda tartışmalara başlama ihtiyacımız da da aynı önemde.

'BU KABUSTAN KURTULMAKTAN DAHA ACİL BİR ŞEY VAR MI?'

Böyle bir siyasi ufuk olmadan, çatışmaların tırmanması çok muhtemel. Yeniden bütün bölgesel ve uluslararası aktörlere, taraflar üzerindeki nüfuzlarını kullanmalarını ve onları geçiş müzakerelerine ikna etmeleri için çağrıda bulunuyorum. Bu kâbustan kurtulmaktan daha acil bir şey var mı?”

Pazar günü saat 09:00'da yapılacak ilk oturumun konusu; uluslararası ve ulusal duruma bir bakış ve mücadele için gerekli araçlar. "Ortadoğu: Daha fazla istikrar ve refaha doğru" isimli ikinci oturumda da güvenlik konuşulmaya devam ediyor.  

Üçüncü oturumun ismi; Ekonomi: Küresel ekonomi, Gidişat nereye? Öğleden sonraki oturumlar "Küresel Güvenlik" temalı ve  "Mevcut gerçeklik ve karşı karşıya olunan zorluklar", "Körfez Güvenliği: Çatışma yerine diyalog",  "Global ekonominin mevcut durumu ışığında sürdürülebilir gelişim adına uluslararası gündemin kazanımları" isimlerini taşıyor.

Pazartesi günü yapılacak oturumlarda ise enerji teması ele alınacak ve Mevcut küresel durum, Zorluklar ve fırsatlar, Gelişmiş ülkelerde toplumların gelişime katkı veren rolü isimli oturumlar gerçekleşecek.    

Haber Ara