Dolar

32,4614

Euro

34,7255

Altın

2.436,74

Bist

9.915,62

Bitcoin, Ethereum, Ripple yanlış transfer edilirse ne olur? Kripto para hatalı transfer geri alınıyor mu?

Kripto para birimlerine son aylarda ilgi katlanarak arttı. Binlerce kişi dolar ve altından sonra kripto paraları yatırım aracı olarak görmeye başladı. Kripto para transferi yaparken kullanıcılar bazen yanlı adrese transfer yapabiliyor. Böyle durumla karşılaşanlar da kripto para (Bitcoin, Ethereum, Ripple) yanlış transfer edilirse ne olur? Sorusuna yanıt arıyor. Peki Kripto para hatalı transfer geri alınıyor mu? Dijital para yanlış yere gönderilince iptal edilir mi? Bitcoin hatalı transfer nasıl iptal edilir?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-23 15:42:14

Bitcoin, Ethereum, Ripple yanlış transfer edilirse ne olur? Kripto para hatalı transfer geri alınıyor mu?

Kripto para birimlerine son aylarda ilgi katlanarak arttı. Binlerce kişi dolar ve altından sonra kripto paraları yatırım aracı olarak görmeye başladı. Kripto para transferi yaparken kullanıcılar bazen yanlı adrese transfer yapabiliyor. Böyle durumla karşılaşanlar da kripto para (Bitcoin, Ethereum, Ripple) yanlış transfer edilirse ne olur? Sorusuna yanıt arıyor. Peki Kripto para hatalı transfer geri alınıyor mu? Dijital para yanlış yere gönderilince iptal edilir mi? 

Bitcion, Ethereum, Ripple derken hayatımıza yüzlerce kripto para girdi. Yatırımcılar kripto paralara önceden temkinli yaklaşıyordu ancak son zamanlarda katlanarak artan kripto paralar insanların iştahını kabarttı. Son günlerde ülkemizde de kripto paralar ilgi fazlasıyla arttı. Kripto para hesabı açan kullanıcılar bazen can sıkıcı durmlarla da karşılabiliyor. Bunların başında kripto paraları yanlık adrese trasfer etmek geliyor. Peki kripto paralar Bitcion, Ethereum, Ripple yanlış transfer edilirse ne olur? Kripto para hatalı transfer geri alınıyor mu? Bitcoin hatalı transfer nasıl iptal edilir? 

Kripto para yanlış transfer edilirse ne olur? 

Öcelikle bu uygulama kripto para hesabının açıldığı borsa ile ilgilidir.  İşlemler menüsü altında Kripto Para İşlemleri sayfasında bulunan kripto para çekme talebinizin yanında İptal etme butonu aktif ise iptal edebilirsiniz. Eğer transfer başladı ise Blockhain yapısı gereği geri dönüşümsüzdür. Bu nedenle Kripto para Çekme işleminiz gerçekleştikten sonra iptal edilemez veya geri döndürülemez.

Kripto para hatalı transfer geri alınıyor mu?

Bir kripto para yatırma adresine farklı kripto para gönderilmemesi, bu konuda kripto para yatırma ekranlarında ve Yardım Merkezi makalelerinde yer alan uyarılara dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Farklı bir kripto para adresine başka bir kripto para göndermek, Türk Lirası IBAN adresine gümüş göndermek gibi karmaşık ve teknik olarak çözümsüz bir duruma yol açar. Böyle bir hatalı işleme konu olan kripto paralar hem gönderici hem alıcı için erişilemez ve hareket ettirilemez hale gelerek sonsuza dek harcanamayacak şekilde kalır.

BTC SegWit adresine BCH ya da LTC gönderildiğinde bu işlemin telafisi teknik olarak mümkün değildir.

Telafisi teknik olarak mümkün olabilecek hatalı kripto para gönderimlerinde ise bazı yazılım güvenlik protokollerinin yerine getirilmesi, çoklu onaylar, ek yazılım işlemleri ve çalışmalar gerektiğinden iş planına alındıktan sonra 1 ila 3 ay içinde çözüm sağlanabilir. Bu işlemlerin yaratacağı maliyet için hatalı gönderimi yapan kullanıcıdan bu işlemlerin ücreti talep edilebilir.

Eğer yapılan hatalı işlemin telafisi mümkünse bu sorunun çözülme süresi ortalama 30 ila 90 gündür. Ancak koşullara bağlı olarak süre uzayabilir ya da kısalabilir.

Haber Ara