Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Bir Mısır kanalı, Vatiyye Hava Üssü’nün vurulma anını yayınladı

Bir Mısır kanalında yayınlanan videoda, Türkiye tarafından kurulduğu bildirilen Libya’daki Vatiyye Hava Üssü’ndeki hava savunma sistemlerinin hedef alındığı açıklandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-06 10:01:33

Bir Mısır kanalı, Vatiyye Hava Üssü’nün vurulma anını yayınladı

Libya'nın kuzeybatısındaki, Hafter güçlerinden alınan Vatiyye Askeri Hava Üssü'ne önceki gece saatlerinde, hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen savaş uçakları tarafından düzenlenen saldırının yankıları sürüyor.

Bir Mısır kanalında yayınlanan videoda ise, Türkiye tarafından kurulduğu bildirilen Libya'daki Vatiyye Hava Üssü'ndeki hava savunma sistemlerinin hedef alındığı açıklandı.

Khaled Abou Bakr'ın sunduğu ve “ON” kanalında yayınlanan "Everyday" programında, düzenlenen 9 şiddetli baskında Türk hava savunma sisteminin hedef alındığı ve Vatiyye Hava Üsü'ndeki 3 radarın yok edildiği belirtildi.

Ekran Resmi 2020-07-06 10.00.00

Kanal, video sunumunda, tahrip edilen sistemlerin Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Trablus ve Misurata'yı ziyaretiyle birlikte kurulduğunu belirtti.

Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin Nemruş ise, Pazar günü yaptığı açıklamada, saldırının Hafter'e bağlı güçlerin moralini düzeltmek için "alçakça ve umutsuz bir girişim” olduğunu belirtti. Nemruş, bu hava saldırısına "doğru zaman ve doğru yerde” gereken karşılığın verileceğinin altını çizdi.

Bir Libyalı yetkili de, başkent Trablus'a 180 kilometre uzaklıktaki üssün, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarıldığı 18 Mayıs'tan bu yana ilk defa böyle bir saldırıya uğradığı bilgisini paylaştı.

MISIR PARLAMENTOSUNDA KUTLAMA

Bu arada Mısır Parlamentosu'nun bazı milletvekilleri, çalışmalarına başlamadan önce Vatiyye Hava Üssü'e düzenlenen saldırıyı “başarı” olarak tamamladıktan sonra kutladılar.

“Erdoğan'ın hayalleri özgür Libya ülkesine gömülecek” diye slogan atan Mısırlı  bazı vekiller, Hafter'e övgü yağdırdıkları gözlendi.

Mısır Parlamentosu üyesi Milletvekili Tarık Mitwalli ise, Libya'daki Türk füze sistemlerinin yok eden askeri saldırıların başarısını övdü ve Türkiye'nin yaptığı şeyin sömürgecilik olduğunu  vurguladı.

Mısır Parlamentosu'nda Savunma ve Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi olan Tümgeneral Abdel Fattah Abdullah ise, Vatiyye Hava Üssü'ne düzenlenen saldırının kimler tarafından yapıldığını bakılmaksızın, Türkiye'nin Libya'daki varlığını reddetmek için bir yapılan bir tepki saldırısı olduğunu söyledi.

VATİYYE, MAYIS AYINDA UMH'YA GEÇMİŞTİ

Türkiye tarafından desteklenen UMH birlikleri, General Halife Hafter'e bağlı güçlerin denetiminde bulunan Vatiyye Askeri Hava Üssü'nü Mayıs ayında ele geçirmişti. Trablus'un yaklaşık 140 kilometre güneybatısındaki stratejik öneme sahip üssün UMH'nin eline geçmesi, Hafter açısından önemli bir yenilgi sayılmıştı.

Mısır, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Hafter, bu yenilginin ardından Haziran ayının başında da ele geçirdiği bazı bölgelerden çekilmek zorunda kalmıştı. Ülkenin doğu ve güneyindeki bölgeleri kontrolünde bulunduran Hafter, geçen yıl Nisan ayında Trablus'u ele geçirmek için taarruz başlatmıştı.

Türkiye'nin desteği ile Hafter'in ele geçirdiği bölgelerde kontrolü yeniden sağlamak için mücadele eden UMH birlikleri son olarak stratejik öneme sahip Sirte limanını almak için operasyonlarını sürdürüyor. Sirte'nin ele geçirilmesi, petrol yatakları ve tesislerinin kontrol edilmesini sağlayacak.

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara