Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-13 13:36:24

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Finlandiyalı firmaların Türkiye'de Ar-Ge merkezleri kurmalarını beklediklerini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Işık ile Finlandiya Ekonomik İşler Bakanı Olli Rehn, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndaki çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Işık, buradaki konuşmasında, Türk-Fin siyasi ilişkilerinin 1924'te imzalanan dostluk anlaşmasıyla kurulduğunu hatırlattı. İki ülke ilişkilerinin, 1999'da Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) adaylığına ehliyetinin, Finlandiya'nın AB dönem başkanlığı sırasında tanınmış olmasıyla ivme kazandığını belirten Işık, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini her zaman güçlü şekilde destekleyen tavırları nedeniyle kendilerine teşekkür etti.

Söz konusu ülkeler arasında dış politika, turizm ve ekonomi alanlarında ilişkiler derinleşirken, enerji, eğitim ve ormancılık gibi işbirliği yapılabilecek yeni alanların da ortaya çıktığını dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan iken 5-6 Kasım 2013 tarihlerinde Finlandiya'ya gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında Enerji Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı imzalandı. 4 Şubat 2015 tarihinde ise Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) Anlaşması imzalanmıştır. Dünyadaki kanıtlanmış birincil enerji rezervlerinin yüzde 70'inden fazlası Türkiye'ye oldukça yakın bölgelerde yer alırken, en büyük enerji tüketicisi konumundaki Avrupa, Türkiye'nin batısında yer alıyor. Türkiye'nin enerji transferinde kilit nokta, bölgede ise bir enerji terminali olması, bu anlaşmaların iki ülke için önemini artırıyor.

Türkiye ile Finlandiya arasında son iki yıldır dış ticaret hacmimiz 1,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Biz bu rakamı iki ülke için asla yeterli bulmuyor, dış ticaretimizin çok daha yüksek bir potansiyel taşıdığına inanıyoruz. İki ülke arasındaki karşılıklı yatırımları ve iki ülke iş adamlarının üçüncü ülkelerde yapacakları ortak yatırımları da artırmamız gerektiğini düşünüyoruz."

- "Türkiye, dünyanın en cazip iç pazarlarından biri"

Türkiye'nin sürekli artan milli geliri ile genç ve büyük nüfusunun, ülkeyi dünyanın en cazip iç pazarlarından biri haline getirdiğine işaret eden Işık, ülkenin, dış ticaret açısından da toplam GSYİH'si 25 trilyon dolar olan 1,5 milyarlık bir müşteri havuzuna çok kolay bir erişim imkanı sağladığını ifade etti.

Bakan Işık, Türkiye'nin ayrıca 2002 yılından bu yana 150 milyar dolara yakın yabancı yatırım çekmeyi başardığını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye olarak, önümüzdeki dönemde üretim ve ihracatımızın içinde yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmaya odaklanmış durumdayız. 2002'ye göre iki kat artarak yüzde 1 seviyesine yaklaşan Ar-Ge yoğunluğumuzu, 2023 yılında yüzde 3 seviyesine çıkarmayı arzu ediyoruz. Dünyanın en yenilikçi ülkelerinden biri olan Finlandiya'ya da bu açıdan ayrı bir önem veriyoruz. Finlandiyalı firmaların ülkemizde Ar-Ge merkezleri kurmalarını da bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde, özellikle biyoekonomi, sağlık, bilgi ve iletişim teknolojileri ile temiz teknolojiler gibi konularda her türlü işbirliğinin artacağını düşünüyoruz."

- "Ticari ilişkilerimiz daha büyük potansiyel taşıyor"

Finlandiya Ekonomik İşler Bakanı Olli Rehn de iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha büyük potansiyel taşıdığına inandıklarını bildirdi. Rehn, Türkiye ile Finlandiya arasındaki ilişkilerin daha da gelişebileceğini belirterek, "Dış ticaret hacmimiz 1.5 milyar dolar seviyesinde ama gelecekte bunun büyüyeceğine inanıyorum" dedi.

Haber Ara