Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Beyaz tenli Hz. İsa figürleri hedef tahtasında

“Beyaz ırkçılığın simgeleri” olarak beyaz tenli Hz. İsa figürleri de gündemde Siyahların Hayatları Değerlidir protestoları kapsamında gündemde

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-23 14:19:00

Beyaz tenli Hz. İsa figürleri hedef tahtasında

ABD'de ve dünyanın birçok yerinde tarihi figürlerin heykelleri “ırkçı” oldukları gerekçesiyle hedef tahtasına oturdu, birçok heykeller protestocular tarafından devrildi ve tahrip edildi. Siyahların Hayatları Değerlidir protestoları kapsamında ilk defa İsa peygamber figürü de “ırksal adaletin” savunucuları tarafından gündeme getirildi.

Beyaz ırkçı sembolü İsa heykelleri devrilmeli…

 Sihayların Hayatları Değerlidir hareketi eylemcilerinden Shaun King, beyaz ırkçılığa karşı verilen mücadele bağlamında beyaz İsa peygamberin heykellerinin de kaldırılmasını talep etti. King, “Sanırım beyaz Avrupalıların sahiplendikleri heykelleri İsa da devrilmelidir” şeklinde tweet attı. “Onlar da bir çeşit beyaz ırkçılıktır. Her daim öyle olmuşlardır” dedi.   

King talebine açıklık getirerek, “Beyaz İsa ve beyaz Meryem tasvirleri de freskler ve pencerelerdeki vitraylara kadar uygulanmıştır. Baskının araçları olarak yaratılmışlardır. Irkçı propagandadır. Hepsi indirilmelidir” diye yazdı. Devamında ise, “Sizin dininiz İsa peygamberin sarı saçlı mavi gözlü olmasını gerektiriyorsa o zaman dininiz Hıristiyanlık değil, fakat beyaz ırkçılıktır” ifadelerini ekledi.  

Trump'ın hukuki danışmanı da cevap verdi

Buna karşılık, Trump yönetiminin üst düzey hukuki danışmanlarından Jenna Ellis, “Hıristiyanlığı ipal etmeye kalkışırlarsa, beni özür dilemeye veya dinimden dönmeye zorlarlarsa boyun eğmeyeceğim, bocalamayacağım ve kırılmayacağım” dedi. Öte yandan bir diğer yorumcu, “Siyahi bir göçmen ve zihin sağlığı uzmanı olarak korkarım ki çok hasta birisiniz ve yardıma ihtiyacınız var” tweetiyle cevap verdi. Bir diğer yorumcu ise heykellerin devrilmesinin de aşırılıkçılık anlamına geleceğini söyleyerek, “Biliyorsun, kim istemediği heykelleri yıktı? Taliban” diyerek karşı çıktı.

 

Şimdiye kadar Siyahilerin Hayatları Değerlidir hareketinin önderliğinde protestocular ABD, İngiltere, Fransa Belçika, Avustralya, İsveç, Norveç, Finlandiya dahil birçok ülkede adı ırkçılık ve köleliğe adı karışan tarihi figürlerin heykellerini tahrip ederek yıktılar. Yıkılan heykeller arasında Amerikan başkanları da var.

Haber Ara