Dolar

32,4462

Euro

34,7432

Altın

2.434,89

Bist

9.915,62

Beyaz Saray, Filistin için barış planını İsrail seçimlerine saklıyor

Filistin ile İsrail arasında kalıcı barışı sağlayacağı iddia edilen Trump'ın Ortadoğu Barış Planı'nı Nisan ayındaki İsrail seçimlerinden sonra açıklayacağı iddia edildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-18 19:56:31

Beyaz Saray, Filistin için barış planını İsrail seçimlerine saklıyor

Şalom Gazetesi'nin JTA haber sitesinden aktardığı habere göre ABD Başkanı Donald Trump'ın Yahudi damadı Beyaz Saray Başdanışmanı Jared Kushner, Ortadoğu Barış Planı'nın Nisan ayındaki İsrail seçimlerinden sonra açıklayacaklarını söyledi.

"HER İKİ TARAF DA ÖDÜN VERMELİ"

Kushner, barış planının başarılı olması için her iki tarafın da ödün vermesinin ve açık fikirli olmasının önemine dikkat çekti.

KUSHNER'DAN ARAPLARA 'EKONOMİK' İMA

AP ajansı adını açıklamadığı bir diplamatın Kushner'ın şöyle konuştuğunu söylediği belirtildi: “Bir zamanlar Arapları birleştiren faktör İsrail'e karşı ortak nefretti, şimdi halklarının refahı çok daha önemli…”

Haberde Kushner'ın bu açıklamaları Varşova'daki Ortadoğu Barışı konulu konferansta kapalı bir oturumda yaptığı belirtildi. 

İSRAİL'E YAKIN İSİM: DAMAD KUSHNER

Kushner, Jason Greenblatt ve ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman'dan oluşan Amerikan Barış Planı Heyetine liderlik ediyor. Kushner'ın Trump koltuğa oturduğu günden beri bu barış planının başını çektiği konuşuluyordu.

YAHUDİ DAMAD KUSHNER, PARAYI KÖRFEZ'DEN ALACAK

İsrail'in Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Kushner beraberinde Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile birlikte Barış Planı'na ekonomik destek kapsamında, bu ayın ilk yarısından sonra Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE),Umman, Bahreyn ve Katar'ı kapsayan bir Körfez turu düzenleyecek.

TRUMP'IN ORTADOĞU BARIŞ PLANI

ABD Başkanı Donald Trump İsrail-Filistin meselesinin çözümü için kapsamlı bir plan hazırlığında olduklarını açıklamıştı.

2018'in Haziran ayında Trump'ın kıdemli danışmanlarından ve aynı zamanda damadı Jared Kushner ve Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt bölgede bir hafta boyunca çeşitli devletlerin temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Bu ülkeler İsrail'in yanı sıra, Ürdün, Katar, Mısır ve Suudi Arabistan temsilcileriydi.

FİLİSTİN TARAFI GÖRÜŞMEYİ REDDETMİŞTİ

Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den törenle Kudüs'e taşıması sonrası Filistin tarafı görüşmeyi reddetmişti.

Kushner, Filistinlilerin kendisi ile görüşmeyi reddetmesi üzerine planın Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın katkısı olsa da olmasa da yakında tamamlanacağını belirtti.

İsrail'in yanı sıra, Ürdün, Katar, Mısır ve Suudi Arabistan temsilcileriydi.

İSRAİL BASININDAN "DETAY" İDDİASI

İsrail merkezli Reshet 13 TV kanalı bundan bir ay önce (17 Ocak) bu planın detaylarına ulaştığını belirterek, Trump'ın İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın yüzde 90'lık kısmının Filistinliler'e bırakılmasını öngördüğünü iddia etti.

- Yahudi Yerleşimleri: Kanalın, bazı Amerikalı yetkilileri kaynak göstererek duyurduğu detaylara göre plan İsrail'in, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinin boşaltılması ya da ek konut inşaatlarının durdurulmasını öngörüyor.

- Eski Kent: İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık için kutsal mekanların önemli kısmının yer aldığı Doğu Kudüs'te taş duvarla çevrili Eski Kent'in İsrail egemenliğinde ancak Filistin ve Ürdün'ün de katılacağı ortak bir yönetime teslim edilmesi de planın detayları arasında.

- Doğu Kudüs: Planda Doğu Kudüs'ün, çoğunluğunu Arap nüfusun oluşturduğu mahallelerinde ise Filistin egemenliği öngörülüyor.

- Filistinli Mülteciler: İddia edilen detaylar arasında Filistinli mültecilerin durumuna ilişkin ise hangi bir düzenleme olmadığı belirtilmedi.

BARIŞ PLANI, İSRAİL SEÇİMLERİ, ORTODOKS YAHUDİLERİN ASKERLİK SORUNU

Öte yandan Barış Planı'nın Kasım 2019'daki İsrail seçimlerinden önce açıklanacağı iddia edilirken, ülkedeki seçimler erkene alınmıve Nisan ayına çekilmişti. Kararı, Başbakan Benyamin Netanyahu ve koalisyon partilerinin başkanları almıştı. Kararın gerekçesi ise gündemdeki "askerlik sorunuydu". Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudi gençlerin ülkede 3 yıllık zorunlu askerlik hizmetine alınması için meclise sunulan ve gelecek yılın ilk günlerinde oylanması planlanan yasa, 2018'in Aralık ayında ülkede tartışma yaratmıştı. Koalisyon ortaklarından Yeş Atid (Gelecek) Partisi Genel Başkanı Yair Lapid, bugün yaptığı açıklamada, Haredi gençlerin askere alınmasını öngören yasaya destek vermeyeceklerini açıklamıştı.

Ortadoğu Barış Planı'nın İsrail'deki askerlik sorunu ile birleştiğinde daha çok tartışmalara sebep olacağı tahmin ediliyor.

 

 

Haber Ara