Dolar

32,4478

Euro

34,7388

Altın

2.438,75

Bist

9.915,62

Berat Albayrak: İlk derin sondajı 2018'de yapacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak Enerji Zirvesi'nde konuştu: 'Türkiye büyümeye devam ediyorsa enerjide bağımlılığı minimuma indirmesi gerekir. Bunun sac ayaklarından birisi üçte iki yerlilik. Geçtiğimiz yıl yüzde 49'ları buldu. En büyük artışı yaşayacağız bu yıl'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-11 12:43:33

Berat Albayrak: İlk derin sondajı 2018'de yapacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nde konuştu. Bakan Albayrak'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:  

Çok net ifade edeyim 2023-2030 ekseninde Türkiye olarak kısa önümüzdeki 5 yılda güneş ve rüzgar hedefimiz kapsamında süreç devam edecek. Havuzda bekleyen, rüzgar için söylüyorum, 1700 küsür megavatı erittik. Müteakiben güneş ve benzeri devam edecek.

Yeni dönemde maliyetlerin de düşmesi için böyle bir modele geçtik. Bu modelin en büyük katkısı maliyetlerin düşmesiydi. Rüzgar'da maliyetler dünya rekoru rakamla 3,48'e düştü. Piyasa fiyatlarının altında. Esas çerçeveyi önümüzdeki dönemi böyle ifade ederiz.

YERLİLİK ARTACAK

Türkiye büyümeye devam ediyorsa enerjide bağımlılığı minimuma indirmesi gerekir. Bunun sac ayaklarından birisi üçte iki yerlilik. Geçtiğimiz yıl yüzde 49'ları bulduk. Bu sene hakikaten barajlarımızdaki seviye geçen yılın yarısı olmasına rağmen toplam üretim olarak (yerlilik) artacak. En büyük artışı yaşayacağız bu yıl.

Özel sektör ve kamu düzeninde süreci destekleyeceğiz. Türkiye tüm bu alanlarda büyük bir potansiyele sahip. Türkiye ekonomisine baktığımızda, üçlü bir kazan kazan sistemini devreye alacağız. 2023 ve sonrasında (nükleer reaktör ilk kez devreye girecek) bu oranları yaklaşık olarak yakalamayı ön görüyoruz.

Haber Ara