Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Belarus’ta tansiyon yüksek

Belarus'ta Başkan Lukaşenko karşıtı protesto gösterileri, hafta sonunda devam ediyor. Cumartesi günü kadınların yürüyüşünden sonra bugün de yaygın protestolar bekleniyor. Güvenlik güçleri Bağımsızlık Meydanı'na göstericilerin ulaşmasını engellemek için yoğun gözaltılara erken başladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-13 15:01:34

Belarus’ta tansiyon yüksek

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Balerus Devlet Başkanı Lukaşenko arasında yarın Soçi'de yapılacak görüşmeler öncesi Belarus'ta tansiyon yüksek.

Lukaşenko karşıtı protesto gösterileri, hafta sonunda devam ediyor. Dün kadınların yürüyüşünden sonra bugün de yaygın protestolar bekleniyor.

Güvenlik güçleri Minsk merkesinde eylemlerin odağı olan Bağımsızlık Meydanı'na göstericilerin ulaşmasını engellemek için yoğun gözaltılara başladığı bildirildi.

Türkrus'un haberine göre; diğer yandan ajanslar, Başkan Lukaşenko'nun sarayının bahçesinde koruma amaçlı olarak çok sayıda zırhlı aracın konumlandırıldığını duyurdu ve görüntüler geçti. 

Belarus'ta dün yaşanan gelişmeler şöyle:

Başkent Minsk'te ve Grodno kenti başta olmak üzere, ülke çapında pek çok yerde kadınlar seçim sonuçlarını ve muhalif lider Mariya Kolesnikova'nın tutuklanmasını protesto için sokağa çıktı.

Düzenlenen yürüyüşlerde yüzlerce göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Polis ise gözaltı sayısını 30 olarak açıkladı.

Kadınları gözaltına alan şahısların yüzlerinin maskeli olduğu ve görevlerini belirten herhangi bir üniforma işareti taşımadıkları bildiriliyor.

Naşa Niva portalında yer alan habere göre, başkent Minsk'teki Özgürlük Meydanı'ndaki gösteriye katılan kadınların sayısı birkaç bin civarında.

Lukaşenko ile Putin arasında pazartesi günü Moskova'da yapılacağı açıklanan görüşme öncesi Belarus'da yüksek tansiyon devam ediyor.

Berlarus'ta 9 Ağustos'ta başlayan protesto gösterilerinde 7 bin 500 kişi gözaltına alındı, 800'den fazla kişi yarealandı ve 4 kişi hayatını kaybetti.

Haber Ara