Dolar

32,2643

Euro

34,7033

Altın

2.401,15

Bist

10.336,50

Başbakan Yıldırım'dan dış politika açıklaması

Yıldırım, bölge ülkeleri ile ilişkiler ile ilgili açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-10 15:20:19

Başbakan Yıldırım'dan dış politika açıklaması

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde büyükelçilere verdiği yemekte konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım burada şunları söyledi:

"Irak'la yakın zamanda bir ziyaretimiz oldu aramızdaki yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmaya çalıştık. İsrail ile uzun zamandan beri devam eden sıkıntılarımız vardı onu bir noktaya getirdik. Rusya ile uçak krizi ile başlayan ilişkilerdeki bozulma tamamen ortadan kalktı. Şimdi Kıbrıs ile ilgili görüşmelerimiz var."

RUSYA - TÜRKİYE YAKINLAŞMASI

İki ülke uçak krizi sonrasında hiç olmadığı kadar yakınlaştı. Suriye'deki ateşkes sürecini hızlandıran Rusya ve Türkiye Kazakistan'da yapılması planlanan Astana sürecinin de garantör ülkeleri konumunda.

TÜRKİYE - IRAK İLİŞKİSİ

Türkiye 2015 aralık ayında, Peşmerge'yi eğittiği Başika kampına ek asker gönderdi. Bağdat da buna itiraz etti. Bunun üzerine Türk askerinin bir kısmı Duhok'taki Bamerni kampına kaydırıldı. Bir kısmı Türkiye'ye geri döndü. Bir kısmı da Başika'da kaldı. Ama Bağdat bu kez “Irak'taki tüm askerlerinizi çekin” dedi ve ABD bu krizde Bağdat'ın yanında durdu. Geride bıraktığımız haftasonu Irak'a bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Bianli Yıldırım'ın bir numaralı gündem maddesi Başika idi. Görüşmeler sonunda kampın, Irak kampı sayılmasına ve Türkinin kendi topraklarına Irak'tan gelen IŞİD ve PKK tehditlerini bertaraf edilinceye dek, Başika'da kalmasına karar verildi.

Ancak tatlıya bağlandığı düşünülen Başika kampı konusunda 10 Ocak akşamı Irak Başbakanı Haydar İbadi'den açıklama geldi. Devlet televizyonuna konuşan Başbakan, Türk birliklerinin Irak'ın kuzeyindeki Başika kampından çekilmemesi halinde kuzey komşusu Türkiye'yle ilişkilerde tek bir ileri adım atılmayacağını söyledi.

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi de 11 Ocak sabahı Başbakan Yıldırım'ın peşindeki heyet ile birlikte yaptığı Başika ziyaretinin planlı olmadığını ve açıklama beklediklerini belirtti. Türk askerinin de Musul Operasyonu sonrasında Başika'dan çekileceğini söyledi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise kampın bir zorunluluk olduğunu, çekilmenin terör öegütleirnin tehditleir ortadan kalktığında konuşulabileceğini söyledi.

TÜRKİYE - İSRAİL İLİŞKİSİ

Erdoğan, İsrail ile normalleşme anlaşmasını onaylamıştı. Anlaşma kapsamında İsrail 31 Mayıs 2010 tarihinde yaşanan Mavi Marmara olayı sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak, Türkiye tarafından açılacak bir hesaba 20 milyon dolar ödeme yapılması kararlaştırılmıştı. Yine her iki ülke de tam 6 yıl sonra büyükelçilerini atamıştı.

KIBRIS MESELESİ

48 yıllık müzakere süreci bir kez daha keskin bir virajda. Cenevre'de kurulan masada çözüm arayışları sürüyor. Şu anda da devam eden Kıbrıs müzakereleri için haberlere tıklayınız:

445945

447414

Haber Ara