Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Başbakan May açıkladı: İngiltere AB'den nasıl ayrılacak?

İngiltere ABD'den ayrılırken ortak pazardan da çıkacak. Konu ile ilgili AB'nin başkenti Brüksel ile bir anlaşmaya varıldı ve Brexit için izlenecek yolun son hali rapor halinde parlamentoya sunuldu. Kamuoyuna açıklama yapan İngiltere Başbakanı Theresa May 'AB'den ayrılıyoruz ama Avrupa'dan ayrılmıyoruz' dedi ve 12 maddelik bir çıkış planı açıkladı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-17 16:11:14

Başbakan May açıkladı: İngiltere AB'den nasıl ayrılacak?

Londra'da düzenlediği basın toplantısıyla son gelişmeleri kamuoyuna açıklayan May, "Birleşik Krallık ile AB arasında yeni, olumlu ve yapıcı bir ortaklık oluşturmayı" hedeflediklerini kaydetti. İlk amaçlarının müzakere sürecinin açıklıkla yürütülmesi olduğunu belirten May, "Hükümet, İngiltere ile AB'nin varacağı anlaşmanın son halini yürürlüğe girmeden, İngiliz Parlamentosunun her iki kanadının oylamasına sunacak" dedi.

AVRUPA ADALET DİVANI ARTIK İNGİLTERE ÜZERİNDE YETKİLİ DĞEİL

Yasaların kontrolünün sağlanmasını ve bu çerçevede Avrupa Adalet Divanının İngiltere yasaları üzerindeki etkisinin de ortadan kaldırılacağını belirten İngiltere Başbakanı, AB'den ayrılmanın yasaların Londra, Edinburgh, Cardiff ve Belfast'ta yapılacağı anlamına geleceğini dile getirdi.

"Birleşik Krallık'ın güçlendirmesini" de maddeler arasında sayan May, sürece Kuzey, İrlanda ve İskoçya gibi bölgesel hükümetlerin dahil edileceğini ifade etti.

İRLANDA AÇIKLAMALARI

Theresa May bu süreçte, İrlanda ile ortak seyahat alanının korunmasının önemini vurgulayarak, AB üyesi olan İrlanda ile özellikle Kuzey İrlanda arasındaki geçişle ilgili sorunları önlemeye yönelik çalışacaklarını kaydetti.

May, "Kontrollü Göç"ü beşinci madde olarak sıralarken, "en zeki ve en iyinin ülkeye gelmesine izin verme" stratejisinden vazgeçilmeyeceğini ancak göç sisteminin ulusal çıkarlar doğrultusunda kontrol altına alınacağını belirtti. Birleşik Krallık halkının da referandumda verdiği kararla hükümete, "Avrupa'dan Britanya'ya gelen kişilerin sayısının kontrolü sağlanmalı" mesajı verdiğini söyleyen May, bu yönde çalışmalar yürüteceklerini vurguladı.

"Britanya'da yaşayan AB vatandaşları ile AB ülkelerinde yaşanan Britanyalıların haklarının garanti altına alınması" ve "İşçi haklarının korunmasını" da amaçları arasında sayan Theresa May, Brexit sürecindeki ekonomik amaçlarına da değindi.

"Avrupa pazarlarıyla serbest ticaret anlaşmaları yapılması" maddesi çerçevesinde AB ile serbest ticaret anlaşmasına varmak istediklerine dikkati çeken May, şunları kaydetti:

"Ancak bu önerim, ortak pazar üyeliğinin devamı anlamına gelmiyor. Ortak pazarda kalmak istemiyoruz. Bunun yerine AB ile serbest ticaret anlaşmasına varmak istiyoruz. Bu anlaşma, mevcut ortak pazar düzenlemelerini içerebilir."

May, AB dışındaki ülkelerle de ticaret anlaşmaları yapmak istediklerine işaret ederek, ülkesinin kendi ticaret anlaşmalarını kendisinin yapmasını istediğini belirtti. Avrupa ile ayrıca "gümrüksüz" ticaret yapmak istediğini de ifade eden May, "Birleşik Krallık'ın ortak ticari politikanın ya da ortak dış gümrük ücretinin parçası olmasını istemiyorum. Tüm bunlar, ülkelerle kapsamlı ticaret anlaşmaları yapmamızı engelleyen Gümrük Birliğinin ögeleri. AB ile gümrük anlaşması yapmamızı istiyorum. Bu yeni bir gümrük anlaşması anlamına da gelebilir ya da Gümrük Birliğinin kısmi üyesi olmak anlamına da gelebilir. Bu konuda fikirlere açığım" diye konuştu.

Theresa May konuşmasında diğer maddeleri ise "Avrupalı ortaklarla büyük çaplı bilim, araştırma ve teknoloji girişimlerindeki iş birliğinin sürdürülmesi", "Suç ve terörle mücadelede, dış ve savunma politikalarında Avrupalı müttefiklerle yakından çalışmanın sürdürülmesi", "Britanya, AB kuruluşları ve AB üyesi ülkelerin çıkarı bakımından Brexit uygulamasının sistemli yürütülmesi" olarak sıraladı.

RESMEN START VERİLECEK

İngiliz hükümetinin, Avrupa Birliğinden çıkış (Brexit) sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini mart ayı sonunda işletmesi bekleniyor.

2 YILLIK SÜREÇ

Müzakere sürecinin en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.

BREXİT

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı.

Haber Ara