Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Barzani: Suriyeli Kürtler Türkiye'ye yanlış yaptı

Irak Kürt Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, 'Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye'ye yanlış yaptı' dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-15 21:34:10

Barzani: Suriyeli Kürtler Türkiye'ye yanlış yaptı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Al Monitor'den Amberin Zaman'a röportaj verdi. Barzani, kendisine yöneltilen bir PYD/PKK sorusuna "Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye'ye yanlış yaptı" diyerek cevap verdi.

İşter Barzani'nin ifadeleri:

"TÜRKİYE'NİN KAYGILARI MEŞRU"

"Türkiye'nin güvenlik kaygıları meşrudur ve son derece ciddiye alınmalıdır. Bununla birlikte orada geniş bir Türk askeri varlığının bulunması herhangi bir çözüm getirmez.

"SURİYE'DEKİ KÜRTLER TÜRKİYE'YE YANLIŞ YAPTI"

Benim kanaatim, Suriye'deki Kürt kardeşlerimizin Türkiye'ye yanlış davrandıkları yönünde.

"TÜRKİYE'NİN KÜRT KARŞITI BİR TUTUMU YOKTU, TÜRKİYE'Yİ TAHRİK ETMEMELİLER"

Başa dönersek, işler başladığında Türkiye'nin Suriye'de Kürt karşıtı bir tutumu yoktu. Türkiye'nin endişesi PKK idi. Suriye'deki Kürt kardeşlerimiz de maalesef Türkiye'nin bu endişelerini tahrik etmekten geri durmadılar. Türkler PYD bölgelerine bir sınır kapısı açmaya bile hazırlardı. Ve o zaman, 2014 yılıydı, tek şartları PKK bayrağının indirilmesiydi.

"TÜRKLER ARAMIZDA ARABULUCU DAHİ OLABİLİRDİ"

Hatta, bizim IKBY olarak PYD ve Salih Müslim ile ilişkilerimiz iyi değildi ve Türkler ilişkilerimizi düzeltmek için bizle PYD arasında arabulucu olmayı bile teklif etmişlerdi. Ben bu teklife, kişisel olarak böyle bir görüşmeye katılamayacağımı ama [dönemin kıdemli KDP yöneticilerinden ve mevcut Irak Maliye Bakanı] Fuat Hüseyin'i gönderebileceğimi söyleyerek yanıt vermiştim. PYD ise bunlara karşılık tam aksi yönde hareket etti ve Türkleri tahrik edecek her türlü şeyi yaptı. Bu Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir. Türkiye neredeyse tüm sınır hattının PKK tarafından kontrol edilmesine izin verebilir mi? Burada iki tarafa da kulak vermek lâzım."

Haber Ara