Dolar

32,3776

Euro

35,0228

Altın

2.325,48

Bist

9.088,71

'Barzani'nin referandum kararı aldığı toplantı emrivakiydi'

Irak'ta Barzani yönetiminin bağımsız Kürt devleti için referandum kararı alması tartışmaya neden oldu. Irak Türkmen Cephesi milletvekili Aydın Maruf Selim, referandum kararının alındığı toplantının emrivaki bir toplantı olduğunu söyleyerek, siyasi sorunlara yol açabileceğini kaydetti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-14 14:07:29

'Barzani'nin referandum kararı aldığı toplantı emrivakiydi'

Karar'dan Kenan Butakın'ın haberine göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin bağımsızık için referandum kararı alması büyük bir tartışma yarattı.

Bölgesel yönetimin Irak Türkmen Cephesi milletvekili Aydın Maruf Selim, Ankara'nın büyük tepkisine neden olan referandum kararını Karar'a değerlendirerek, bölgede referandum konusu yerine konuşulması gereken çok sayıda sorunun olduğunu kaydetti. Selim, “Referandum ile ilgili yapılan toplantıya biz de katıldık. Emrivaki bir toplantıydı. Irak'ta şu anda IŞİD başta olmak üzere çok fazla sorun var. Şu anda referandum zamanı değil. Bu nedenle referandum daha başka sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar siyasi sorunlar yani Bağdat ve Erbil arasında olabilir. Biz bu yüzden referandumun uygun olmadığını düşünüyoruz“ dedi.

500 TÜRKMEN ASKER HAYATINI KAYBETTİ

Musul operasyonunda şu ana kadar en az 500 Türkmen askerin hayatını kaybettiğini de söyleyen Selim, şöyle devam etti:

Diğer yandan bölgede Musul ve Telafer'in IŞİD'den temizlenmesi gerekiyor. Bu bölgelerde biz daha önce Türkmenlerden oluşan bir gücün operasyonlar yürütmesini istemiştik ama bu talebimiz kabul edilmedi. Özellikle Telafer'e yakın noktalarda Haşdi Şabi'nin sınır bölgesine kadar güçleri var. Bu nedenle Haşdi Şabi'nin PKK ile birlikte bölgede olması, hem Türkmenler için hem de bölge için büyük bir tehlikeye neden oluyor. Referandum yerine bu sorunlar konuşulmalı. Bu silahlı gruplardan dolayı Irak ordusu Telafer bölgesinde operasyon da yapamıyor. Eğer operasyon yapılırsa bu silahlı grupların Türkmenlere saldırma ihtimali ortaya çıkıyor. Biz bu toprakların kurtarılması için Irak ordusunun hatta Telaferli unsurların yer aldığı güçleriyle operasyonlar yürütmesini istiyoruz.“

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara