Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Barıştan sonra yıktığı camiyi onardılar

Bu sene başında Filipinler'in Moro bölgesindeki Tukanalipao kasabasında meydana gelen çatışmada zarar gören cami, Filipinler ordusu tarafından restorasyonu yapılarak Ramazan ayına yetiştirildi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-20 12:43:45

Barıştan sonra yıktığı camiyi onardılar

Güney Filipinler'de 25 Ocak 2015 tarihinde meydana gelen kanlı Mamasapano olaylarında, zarar gören kasabanın tek camii, yapılan tadilat ve restorasyonlar sonucu Ramazan ayında yeniden açıldı. Caminin tadilat ve restorasyonu Filipinler Ordusu tarafından gerçekleştirildi.

Filipinler ordusunun halkla ilişkiler ofisi şefi Yüzbaşı Jo-ann Petinglay caminin yeniden ibadete açılışında yaptığı konuşmada "Caminin açılışını Ramazan başlamadan yetiştirmek için 6.Piyade Tümeni, Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi (ARMM)'nin üç devlet kurumu tarafından ortaklaşa gece gündüz çalışıldı” dedi.

ARMM Valisi Mujiv Hataman ise aldığı yardım fonunun bir kısmıyla ordudaki mühendislerle camiyi yeniden yaptı. Paranın kalan kısmıyla da yine aynı çatışmalarda yıkılan resmi kurumlar restore edildi.

Açılış töreninden sonra Binbaşı Orgeneral Edmundo Pangilinan güvenliği yeniden sağlama konusunda askere yardımcı olduğu için Tukanalipao köyündeki toplum büyüklerine ve dini liderlere teşekkür etti.

Pangilinan “Bugün gerçekten Tuıkanalipao insanlarının hayatlarına umut dolu bir gündü. Beş ay önce bölgede meydana gelen talihsiz olay yüzünden alınan yaraların izleri Ramazan ayı sayesinde çok daha çabuk iyileşecek” dedi.

MAMASAPANO OPERASYONU

Filipinler'de 25 Ocak 2015 tarihinde Mindanao adasında Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin (MİKC) idaresindeki Maguindanao'ya, Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları (BİÖS)'nın da dahil olduğu, iki terör zanlısının yakalanması için düzenlenen operasyonda 44 polis, 17 MIKC komandosu ve 5 sivil hayatını kaybetmişti.

Filipinli yetkililer ABD hükümetini 66 kişinin hayatını kaybettiği Mamasapano operasyonu ve sonrasındaki saldırıları organize etmekle suçlayarak, ABD'nin, bir trilyon dolar değerinde petrol ve maden rezervine sahip olduğu düşünülen bölgede yer edinmeyi hedeflediğini söylemişlerdi. Polis ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında çıkan çatışmada bölgede yaşayan bin 500 aile evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Özel Harekat Güçleri'nin barış anlaşmasında şart koşulmasına rağmen operasyonu MİKC'ye bilgi vermeden düzenlediği kaydedilmişti. Operasyonun Cemaat-i İslami'nin üst düzey isimlerinden biri olarak gösterilen, Ebu Seyyaf örgütü ile bağlantılı Zülkifli bin Hir ve Cemaat-i İslami üyesi olduğu belirlenen bomba yapım uzmanı Basit Osman'ın yakalanması için düzenlediği açıklanmıştı.

Haber Ara