Dolar

32,3370

Euro

35,2002

Altın

2.247,05

Bist

8.718,11

Barcelona Belediye Başkanı bağımsızlığa karşı çıktı

Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, bağımsızlık referandumu ile ilgili konuştu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-10 11:33:04

Barcelona Belediye Başkanı bağımsızlığa karşı çıktı

Barcelona Belediye Başkanı  Ada Colau, Katalonya'nın bağımsızlık ilan etmesine karşı olduğunu açıkladı ve bu yönde atılacak bir adımda 'toplumsal beraberliğin tehlikeye girebileceği' uyarısını yaptı.

Colau, 1 Ekim'de Katalonya'da yapılan referandumun bağımsızlık ilanı için kullanılamayacağını belirterek, 'İspanya'da demokrasiye geri dönülmesinin ardından yaşanan en ciddi kurumsal krizi' çözmeleri için taraflara tansiyonu düşürmeleri çağrısında bulundu.

''DİYALOG VE ARABULUCUK ALANINI DİNAMİTLEYECEK KARAR VERMEYİN''

Colau, krizde 'asıl suçlu'nun ise Madrid yönetimi olduğunu söyledi.

İspanya'nın Başbakanı Mariano Rajoy'a Katalonya'ya gönderilen polislerin bölgeden çekilmesi için çağrıda bulunan Colau, Madrid hükümetinden bağımsızlık ilanı halinde Katalonya idari kurumlarının yetkilerinin elinden alınmasını öngören anayasa maddesini krizi tırmandıracağı gerekçesiyle uygulamaya almamasını istedi.  

Colau "Diyalog ve arabuluculuk alanını dinamitleyecek hiçbir karar vermeyin. Bu şu anda yapabileceğiniz en cesurca şey" diye konuştu.

PARLAMENTODAKİ KONUŞMA BEKLENİYOR

54 yaşındaki Puigdemont'un bu akşam Katalonya parlamentosunda yapacağı konuşma merakla bekleniyor. Bağımsızlık ilanı etmekten sakınması için Puigdemont'a yapılan baskı son günlerde daha da artmış durumda.

1 Ekim'deki referanduma katılma oranı yüzde 43 olmuş ve oyların yüzde 90'ı bağımsızlık lehinde kullanılmıştı.

Oylama İspanya'nın birliğinden yana olanlar tarafından boykot edilmişti. İspanya Anayasa Mahkemesi halk oylamasının geçersizliğine hükmetmiş, Madrid yönetimi de Katalonya'nın ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Almanya ve Fransa da Katalonya'nın tek taraflı bağımszılığına karşı olduklarını duyurmuştu.

 

 

 

Haber Ara