Dolar

32,4433

Euro

34,7450

Altın

2.439,80

Bist

9.915,62

Balıkesir Gezi Rehberi

Marmara’nın güzide şehri Balıkesir’i merak edenler böyle buyursunlar. Sizin için her detayı bulabileceğiniz bir Balıkesir gezi rehberi hazırladım!

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-09 09:02:04

Balıkesir Gezi Rehberi

Kendisi Türkiye'nin hakkı yenen illerinden bir tanesi. Halbuki içerisinden birçok güzel tatil bölgesini ve doğal güzellikleri barındırıyor: Edremit, Akçay, Ayvalık, Kazdağı, Kuşcenneti, Marmara Adası ve daha bir sürü şey. Bütün bunlar birleşince bir hayli güzel bir yer oluyor Balıkesir. Ben de boş durmadım, Balıkesir'in A'Dan Z'ye gezi rehberi niteliğindeki haritasını çıkardım. İşte merak edenler için hazırladığım Balıkesir şehir rehberi ve daha bir sürü detay! Balıkesir Nerede?

Balıkesir nerede diye soranlara hemen cevabı vereyim: Marmara Bölgesi'nde, Çanakkale ve Bursa arasında kalıyor. İzmir'in hemen yukarısı. Kuzeyden güneye genişleyerek iniyor ve İzmir – Çanakkale arasındaki önemli bazı tatil bölgelerini barındırıyor içinde. Yani kendilerinin hem Ege Denizi'ne, hem de Marmara Denizi'ne kıyısı var.

Balıkesir Yüzölçümü ve Nüfusu

Toplam yüzölçümü yaklaşık olarak 15 bin kilometrekaredir. Bu da nerdeyse İstanbul'un 10 katına eşittir. Balıkesir nüfusu ise 1 milyon 2 yüz bin dolaylarındadır. Metrekaresine göre nüfus yoğunluğu düşük olan illerimizden bir tanesidir. Balıkesir Ekonomisi

İller sıralamasında Balıkesir ekonomisi 13. Sıradadır. Tek merkezli büyüme yerine, dengeli büyüme modelini tercih etmiştir ve bunda başarılı da olmuştur. Sahil kesimlerinde zeytincilik, bağcılık ve balıkçılık yapılmaktadır. Bu kesimlerde turizm de bir hayli gelişmiştir. İç kesimlerde ise madencilik, tarım, hayvancılık ve ormancılık yapılır. Sanayisi de oldukça gelişmiştir. Balıkesir'e Ulaşım

Balıkesir'e havayoluya gitmek için Edremit'teki Koca Seyit Havaalanı'nı kullanmanız gerekmektedir. Eğer burdan şehir içerisine gidecekseniz, 100 km dolayında bir yolunuz var. Ancak havayolu ulaşımı, Balıkesir'in tatil yerlerine gitmek için bir hayli ideal.

Feribot kullanarak bandırmaya ulaşabilirsiniz. 2 saat dolayında bir yolculuk olacaktır. Balıkesir'in tatil adalarına, Avşa ve Marmara Adası'na da ulaşım için feribot kullanmanız gerekmektedir. Bu feribotlar hem İstanbul'dan hem de Balıkesir'den kalkıyor. Saatleri değişmekle beraber, Tekirdağ'dan kalkan feribot bulmak da mümkün.

Balıkesir Havaları

Özellikle şehrin güneyine inildikçe hava sıcaklıklarında hatrı sayılır bir artış gözükür. Balıkesir iklimi, karışık bir iklimdir. Ege kıyılarında Akdeniz iklimi görülmektedir, burda kışları da ılık geçer. İç bölgelere gidildikçe kışların soğuk ve kar yağışlı geçtiği karasal iklim görülmeye başlar.

Şehir genelinde yaz sıcaklıkları bir hayli yukarıdadır. Zaman zaman 40 derecenin üzerine çıktığı görülür. Kışın ise, özellikle iç bölgeler de hava sıcaklığı epey düşer. Ortalama sıcaklık 0'ın üstünde kalsa da, termometrenin -18'i görmüşlüğü vardır. Balıkesir'de Toplu Taşıma

Eğer şehir içinde dolaşacaksanız BTT otobüsleri mevcut. Bunlara binebilmek için BalKart çıkartmanız lazım. Ancak Balıkesir'in beldelerine gidecekseniz, otogarlardan buralara sık sık araç kaldırılmakta. Üstelik fiyatları da bir hayli uygun.

Koylar arasında seyahat edecekseniz tekne kiralamak da güzel bir çözüm olabilir. Örneğin Edremit, Ayvalık, Ocaklar ve Erdek arasında, kiraladığınız tekne ile çok rahat dolaşabilirsiniz.

sa Balıkesir Tarihi

Balıkesir'deki yerleşim bundan 10 bin yıl öncelere kadar gitmekte. Burada birçok höyük ve mağara bulunuyor. Bu mağaralarda yapılan incelemelerde M.Ö. 8000 senesinden kalma eserler bulunmuştur.

Balıkesir tarihinde çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Tarihteki önemli devletler muhakkak burdan geçmişler. Hititler, Büyük İskender yönetimindeki Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti,Makedonya, Karesi Beyliği ve eninde sonunda Osmanlı İmparatorluğu.

1923 senesinde Karesi adı ile il olmuştur ancak bundan üç yıl sonra 1926'da, adı Balıkesir olarak değiştirilmiştir. Balıkesir adının nerden geldiğine dair birçok rivayet var. Bazı kaynaklara göre, balık kelimesi eski Türkçe'de ‘şehir' manasına geldiği için Balık Hisar, yani Hisar Şehri'nden türemiştir. Kimi kaynaklara göre ise, balı çok güzel olduğu için Bal – ı Kesr kelimesinden gelmiştir.

image-Turizm-6

Balıkesir'de Nerede Kalınır?

Balıkesir'in tatil beldelerinde bile konaklama nispeten uygun fiyatlara. Eğer şehir merkezinde yalnızca konaklamak için oda arıyorsanız, gecelik fiyatları 50 – 100 TL arasında değişmekte. Havuzu da olsun, havuza gireyim, çeşitli aktivitelerde bulunayım derseniz eğer gecelik 150 – 200 TL arasında bir ödemeyi gözden çıkarmanız gerekmektedir.

Ayvalık, Edremit, Avşa, Erdek gibi önemli tatil beldelerindeki konaklama fiyatlarıysa nerdeyse aynı. 100 – 200 TL arasında çok tatlı pansiyonlar bulabiliyorsunuz. Ancak şöyle güzel bir 5 yıldızlı otel tatili yapmak dilerseniz, gecelik 300 – 400 TL harcamanız lazım. Yalnız hemen belirteyim, Balıkesir otelleri bir hayli çekici gözüküyor! Balıkesir Yemekleri

Yemek turizmini sevenler burda da yaşadı. Birbirinden lezzetli yemekler sizi bekliyor. Balıkesir'de ne yenir, diye soruyorsanız pişman olmayacaksınız.

Kaynağı Balıkesir olan peynir, irmik ve şekerden yapılan höşmerim tatlısı burda çok lezzetli. Balıkesir mantısı var, içerisinde kıyma bulunmuyor ancak üzerine tavuk eti ve nohut koyularak servis ediliyor. Sahil kasabalarında balıkçılık yapıldığı için çok güzel deniz ürünleri var. Biz size kalamar dolmasını öneriyoruz. Kalamarın içerisine kuru üzüm, fıstık ve baharat ekledikleri pirinci doldurup öyle yapıyorlar.

Ege tarafındaki kasabalarında zeytinyağı çok meşhur ve lezizdir. Zeytinyağlı yemeklerden bolca tüketebilirsiniz. Kaymaklı ekmek kadayıfına benzeyen bir tatlıları daha var: Balıkesir kaymaklısı. Höşmerimle birlikte bölgenin en lezzetli tatlısıdır kendisi.

Bütün bunları yerken yanına şöyle güzel ve bol köpüklü bir susurluk ayranı içmeyi de unutmayın! Balıkesir'de Alışveriş ve Hediyelik

Az önce yukarda saydığımız bütün yiyecekler hemde çok güzel hediye de olur. Özellikle burdan zeytinyağı almanızı şiddetle öneriyoruz. Balıkesir'in hediyelik eşyaları bunlarla bitmiyor. Burada çok güzel halı, kilim dokunur. Özellikle tatil kasabalarında açılan masalarda el yapımı takılar ve ev süslemeleri bulabilirsiniz. Buralardaki çarşılara muhakkak uğrayın.

Balıkesir Festivalleri

Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali: Haziranın ikinci haftasında Bandırma'da kutlanan bu festivalde hem Kuşcenneti Milli Parkı tanıtılıyor, hem de parkın karşılaştığı çevre kirliliği tehlikesine dikkat çekiliyor. Eğer kuşların, doğanın içinde dolaşmak dilerseniz size bu festivale önereyim. Üstelik, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu çevre kirliliği problemini de Kuşcenneti özelinde gözlemlemiş olursunuz.

Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri: Bale gösterileri, klasik müzik dinletileri, jazz konserleri, resitaller ve tiyatro oyunlarının sergilendiği bu festival Eylül'ün ilk iki haftasında Ayvalık'ta düzenleniyor. Hem Ayvalığı gezip, hem tatil yapıp hem de festivalin tadını çıkarabilirsiniz.

Zeytinli Rock Festivali: Ağustosun son günlerinde gerçekleşen bu festival Türkiye'nin önemli müzik festivallerinden bir tanesi. Her yıl yaklaşık olarak 100 000 kişi bu festivale katılıyor. Oldukça sağlam müzisyenler geliyor festivale. Siz de, 3-4 gün süren bu festival boyunca Zeytinli'de çadır kurabilir, müziğinizi dinleyebilirsiniz.

Uluslararası Ayvalık Film Festivali: Balıkesir festivalleri arasında en genci olan bu festival, ekim ayı içerisinde Ayvalık'ta düzenleniyor. Genç olmasına bakmayın, bir hayli güzel filmler gösteriliyor. Pandemi sürecinden sonra yolunuz düşerse hem güzel film izlersiniz, hem de festivale destek olursunuz da hep beraber daha iyilerini görebiliriz!

Balıkesir'de Gezilecek Yerler Cunda Adası

Ayvalık'ın biraz ilerisinde yer alan dünya güzeli bir ada burası. Burada Ayvalık Adaları adı verilen 22 tane ada bulunmakta ve Cunda Adası bunlar arasında yerleşime açık olan tek ada. Balıkesir turizm haritası içerisinde önemli bir yeri var. Zaten sahibi olduğu doğal güzellikler ve tarihi değerler sebebiyle koruma altına alınmış ve sit alanı ilan edilmiştir. Burada Çamlı Manastırı'nı, Koruyan Meryem Manastırı'nı ve Ay Işığı Manastırı'nı da ziyaret edebilirsiniz. Kaz Dağı

Dünyanın en güzel yerlerinden biri de Kaz Dağı. Balıkesir gezilecek yerler arasında muhakkak olmalı. Hatta hayatınızda bir kere olsun Kaz Dağı'nda kamp yapıp onun havasının, suyunun tadını çıkartınız. Zira Türkiye'de Kaz Dağı'nın doğası gibi bir yer bulmak bir hayli zor. Edremit Körfezi'nin hemen arkasında kalıyor. Bir kısmı Balıkesir'e bir bölümü da Çanakkale'ye bağlı buranın. Antik dönemde bir hayli önemli bir yermiş. Pekçok mitolojik hikayede de adı geçmekte.

20170224151936247_Ceyiz Deresi Kazdaglari Kuşcenneti Milli Parkı

Bu muhteşem yer Bandırma'nın güneyinde, Manyas Gölü'nün de kuzeydoğusunda kalıyor. Kuşların göç ederken kullanmış olduğu bölgelerden biri. Doğası ve özellikle barındırdığı kuş çeşidi zenginliğinden dolayı burası Avrupa Konseyi'nce de önemli görülen yerler arasında. Ancak son senelerde bilinçsizce çöp atmalar ve betonlaşma sonucu burası doğal özelliklerini kaybetmek. Buraya gelen kuş sayısı her geçen sene düşmekte.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

Az önce adını zikrettiğimiz Ayvalık Adaları'nın 19 tanesini kapsayan bir park burası. Tekne turları ile buraları dolaşabilirsiniz. Doğası ve tarihi bir hayli önemli bir bölgedir. Geleneksel yapıları bozulmadan korunmuştur. Ayrıca bu adalardaki birçok manastır ve kilise de restore edilmiştir, doğanın içindeki bu ibadethaneleri gezmek bir hayli enteresan ve güzel. Kumsalları ve denizi de çok güzeldir. Denize girip, isterseniz dalış yapabilirsiniz. Sualtı zenginliği de hatrı sayılırdır. Kapıdağ Yarımadası

Balıkesir'in kuzeyinde bulunan bu yarımada nerdeyse ada olacakmış da son anda yarımada olarak kalmış. Küçük bir kolla anakaraya bağlanıyor. Çok güzel bir doğası var. Dilerseniz burda doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Ayrıca birçok güzel koy da barındırıyor. Denize girmek, tatil ve kamp yapabilmek için ideal bir yer. Yazören Mağarası

Balıkesir'in güneyinde, Manisa sınırında kalan bir mağara burası. Balıkesir'in mağaralarının ne kadar değerli olduğunu söylemiştik. Burası da Balıkesir tarihi yerler açısından o mağaralardan bir tanesi. Aynı zamanda sarkıtları ve dikitleriyle muhteşem bir güzellik. İnsan gerçekten bakmaktan kendisini alamıyor. Yarı aktif durumda. Bir bölümü ziyarete açık. Avşa

Marmara Denizi'nde tatlı mı tatlı bir ada. Son senelerde bir hayli kalabalıklaştı ve adanın nerdeyse her yeri yerleşim yeri oldu. Ancak hala daha güzelliğini korumakta. İstanbul'dan deniz otobüsüyle iki buçuk saat, Erdek'ten ise bir buçuk saat uzaklıkta. Balıkesir günübirlik gezi için düşünülebilecek bir yer. Burada hem gezip denize girebilir, hem de geceleri eğlenmeye çıkabilirsiniz.

Kyzikos

Kyzikos, Erdek yakınlarındaki diğer bir antik kent. Üstelik epey eski bir kent. M. Ö. 6.000 yıllarına kadar uzanan bir tarihi var. Ancak tabii ki kent kurulmaya çok daha sonra başlanıyor. Bir vakitler, bölgede yaşamakta olan Türkler, bu kentin kalıntılarına Belkıs Sarayı diyorlarmış. Antandros

Antandros, Altınoluk'taki bir antik kent. Mozaikleri o kadar güzel ki nam salmışlar. Buradan kazılar sonucu çıkarılan eserler M.Ö. 7. Yüzyıl'a kadar uzanmakta. Eğer bu eserleri merak ediyorsanız kendileri Bursa Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyorlar.

Hala düşünüyor musunuz? İş güç bitmez, daima yeteri kadar para olmaz... Ama ömürlerimiz hızla akıp gidiyor. En azından bir gün için kalkıp gitmenin önünde gerçekten de engeliniz ne olabilir ki? ;)

Hadi sevgili Timetürk okuyucuları gidin Balıkesir'e ve dönünce bana da anlatın!

Hazırlayan: Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

Haber Ara