Dolar

32,3409

Euro

35,1130

Altın

2.238,59

Bist

8.771,78

BAE destekli güçler Suudi Arabistan'ın Yemen hükümetine gönderdiği mühimmatı alıkoydu

Yemen'deki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyine bağlı güçler, Beyda vilayetindeki hükümet güçlerine destek için Suudi Arabistan tarafından gönderilen askeri mühimmatın bulunduğu konvoyu alıkoydu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-07 15:46:49

BAE destekli güçler Suudi Arabistan'ın Yemen hükümetine gönderdiği mühimmatı alıkoydu

Yemen hükümetine bağlı askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, BAE destekli Güney Geçiş Konseyi güçleri, Suudi Arabistan'ın gönderdiği askeri mühimmatın bulunduğu konvoyu Lahic vilayetine bağlı Yafi ilçesinde durdurdu.

16 ARAÇLIK KONVOY

Beyda'da İran destekli Husilerle şiddetli çatışmalara giren hükümet güçlerine askeri destek için gönderilen konvoyda 16 araç bulunduğu kaydedildi.

Güney Geçiş Konseyinden ise söz konusu duruma ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

KORONAVİRÜS NEDENİYLE ATEŞKES UYGULANACAK MI?

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 23 Mart'ta Yemen'de çatışan taraflara yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılması ihtimaline karşılık tüm saldırıları durdurma çağrısı yapmış, Yemen hükümeti ile Husiler de ateşkes çağrısına olumlu yanıt vermişti. Ancak birçok kentte hala çatışmalar devam ediyor.

Untitled-1_35_1
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (South Transitional Council) amblemi

BAE ve SUUDİ ARABİSTAN KARŞI KARŞIYA GELDİ

Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında yıllardır çatışmalar sürerken güney bölgelerinde "ayrılık" fikirleri gündeme gelmiş ve "Güney Hareketi" adı altında ayrılıkçı bir hareket oluşmuştu. Güney Hareketi, yaşanan savaş durumu ve krizleri gerekçe göstererek Mayıs 2017'de Siyasi Geçiş Konseyi adı altında bir oluşum kurulduğunu duyurmuştu.

RİYAD ANLAŞMASI İMZALANDI

BAE tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni birlikleri, 10 Ağustos'ta geçici başkent Aden'de, daha sonra da doğusundaki Ebyen ve Şebve kentlerinde kontrolü ele almıştı. Bu süreçte Suudi Arabistan destekli meşru hükümet ile de karşı karşıya gelen Konsey, yine Suudi Arabistan'ın girişimi sonucunda, 5 Kasım'da, Yemen hükümeti ile Riyad Anlaşması imzalanmıştı.

Haber Ara