Dolar

32,4454

Euro

34,7775

Altın

2.442,56

Bist

9.915,62

BAE'den tanker saldırılarına ilişkin açıklama

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid el-Nahyan, Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine düzenlenen saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-26 22:50:55

BAE'den tanker saldırılarına ilişkin açıklama

BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid el-Nahyan, 12 Mayıs'ta Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine düzenlenen saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

El-Nahyan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Moskova'da yaptığı basın toplantısında, "Bu konuda profesyonel olmalıyız. Şuanda hiçbir devleti suçlayamayız çünkü elimizde bu yönde inandırıcı bir kanıt bulunmuyor" dedi.

Bakan, şöyle konuştu:

"Diğer ülkeler daha net bilgiye sahipse, uluslararası toplumun seve seve dinleyeceğinden eminim. Ancak bilimsel olarak kontrol edildiğinden emin olmak için çok ciddi ve temkinli olmalıyız."

BAE'nin bölgede 'daha fazla kargaşa ve endişe görmek istemediğini' vurgulayan El-Nayhan, ABD ve diğer ülkelerle petrol sevkiyat güzergahlarının korunması amacıyla bir 'küresel koalisyon' kurulması yönünde görüşmelerin sürdüğünü doğruladı.

Diğer yandan El-Nahyan, söz konusu tedbirin İran'a karşı alınmadığını da belirtti.

12 Mayıs günü Umman Körfezi'nde sabah saatlerinde iki büyük petrol tankerinde patlamalar olmuştu. Tankerlerdeki 44 kişilik mürettebat, İran arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarılarak, İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Casek Limanı'na götürülmüştü.

ABD, saldırılardan dolayı İran'ı sorumlu tutmutu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Elimizdeki istihbari bilgilere, saldırıyı düzenlemek için kullanılan silahlara ve profesyonelliğe baktığımızda İran'ın sorumlu olduğunu görüyoruz. Bölgede bu karmaşık saldırıyı düzenleyecek kaynak ve yeteneğe sahip herhangi vekil bir grup yok" açıklamasını yapmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise saldırılarla ilgili ABD'yi 'sabotaj diplomasisi' izlemekle suçlamıştı.

Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda, Umman Körfezi'ndeki tanker saldırılarında İran'ı suçlayan ABD'nin gerçekçi deliller sunmadığını savunmuştu.

Haber Ara