Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

BAE'den İsrail'e ilhak uyarısı

BAE'nin Washington Büyükelçisi Yusuf el Otaiba, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetimini, ilhak planını hayata geçirmemesi yönünde uyardı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-12 17:35:00

BAE'den İsrail'e ilhak uyarısı

İsrail basınından Yediot Aharonot'a konuşan Otaibi, ilhak planının bölgede "şiddeti ateşleyeceği ve aşırılık yanlılarını harekete geçireceği" görüşünü paylaştı ve söz konusu adım için şu şekilde konuştu:

"Bölgeye şok dalgaları gönderecektir, özellikle de istikrarı en başta İsrail olmak üzere, bütün bölgeye fayda sağlayan Ürdün'e."

BAE'li büyükelçi, ilhak adımının İsrail'in Arap dünyası ve Birleşik Arap Emirlikleri ile iyileştirilmiş güvenlik, ekonomik ve kültürel bağlar kurma arzusunu kesinlikle altüst ettiğini kaydetti.

"İŞGAL KARARI, HER ŞEYİ BALTALAR"

Otaiba ayrıca, "Gördüğünüz bütün gelişmeler, İsrail'e karşı değişen tutum, insanların İsrail'i daha fazla kabul etmesi ve İsrail'e karşı daha az saldırgan olması, bunların hepsi işgal etme kararı ile baltanabilir." diye konuştu.

İSRAİL'İN BATI ŞERİA'DAKİ BÖLGELERİ İLHAK PLANI

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Ortadoğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek.

 

Haber Ara