Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ayrımcılık isyan ettirdi; Deyrizor’da Araplar, YPG’ye baş kaldırdı

Suriye’nin Deyrizor kentinde, YPG’nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG), Arap gençleri zorla askere almasına ve ayrımcılık yapmasına karşı çıkan Araplar’ın başlattığı protesto gösterileri, üçüncü haftasına girerken; gösterilerin her an şiddet eylemine dönüşebileceği bildirildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-09 13:05:10

Ayrımcılık isyan ettirdi; Deyrizor’da Araplar, YPG’ye baş kaldırdı

arap

Reuters'ta yer alan bir haberde, Suriye'nin Deyrizor kentindeki Arapların, PKK'nın Suriye'deki kolu YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) karşı başlattıkları protesto eylemlerinin üçüncü haftada da devam ettiği dile getirildi ve YPG'nin protestocuların taleplerine karşılık vermemesi nedeniyle gösterilerin şiddet eylemlerine dönüşme riskini barındırdığı vurgulandı.

PROTESTO GÖSTERİLERİ DEYRİZOR'UN
GENİŞ BİR BÖLÜMÜNE YAYILDI

Suriye'nin petrol zengini bölgesi olan Deyrizor'da bulunan ve Suriye rejimine yakın Arap aşiret reislerinin, IŞİD'in yenilgiye uğratılmasının ardından bir kaç hafta önce YPG'nin başını çektiği DSG güçlerine karşı protesto gösterilerine başladıkları hatırlatılan haberde, protestoların ilk başlarda Busayrah'tan Şuheyl'e uzanan bazı köy ve kasabalarda patlak verdiğini, bugünlerde ise petrol sahalarının büyük bölümünü barındıran DSG güçlerinin kontrolündeki Deyrizor'un geniş bir bölümüne yayıldığına dikkat çekildi.

AYRIMCILIK VE ARAP GENÇLERİNİN ZORLA
DSG SAFLARINA ALINMASINA BÜYÜK TEPKİ VAR

YPG yönetimindeki Arap sakinlerinin Kürt yetkililerce yönetilen yerel idarelerde temel hizmetlerin bulunmaması ve kendilerine karşı ayrımcılık yapılmasından şikayet ettikleri dile getirilen haberde, bölge sakinleri ve kabile liderlerinin, gençlerin zorla DSG saflarına alınması ve hapishanelerde hapsedilmiş binlerce insanın akıbetinin çözüm bekleyen sorunların başında geldiği söylemlerine yer verildi.
Abdul Latif El Ukeydat adındaki kabile liderinin, ‘Kürt gruplarının baskıları bölgedeki birçoğunun onlara karşı tavır almaya sevk etti' şeklinde görüşlerine yer verilen haberde, protestoların, öfkeli kalabalığın sokaklara çıkması ve bölgedeki petrol sahalarından hükümetin sahip olduğu bölgelere geçen petrol yüklü kamyon konvoylarının yollarını kesmesiyle şiddet gösterilerine dönüşmeye başladığına dikkat çekildi.

YPG, ARAP HALKININ PETROLÜNÜ
ESED'E SATMASI TEPKİ TOPLADI

DSG milislerinin bazı bölgelerde protestoculara ateş açtığı ileri sürülen haberde YPG'nin, uzun süredir yakın ekonomik bağları koruduğu Suriye rejiminin başı Beşar Esad'a ham petrol sattığı ve bölgedeki birkaç geçiş yolu vasıtasıyla buğday ve diğer ürünleri ihraç ettiği vurgulandı.
Petrol satışlarının Şam'ın karşı karşıya olduğu yakıt sıkıntısını hafifletmek için artış göstermesinin bölge halkının büyük tepkisini çektiği dile getirilen haberde Al Tayaneh kasabasından bir protestocu olan Abdullah Issa'nın, “Kürtler, rejime yardımcı olmak ve kendilerini zenginleştirmek için petrolümüzü satarken her şeyden mahrum kaldık” şeklindeki söylemlerine yer verildi.

WASHİNGTON, YPG'NİN ŞAM REJİMİNE
PETROL SATIŞINI DOĞRULADI

Suriye hükümeti'nin, Fırat nehrinin batısında, petrol kaynaklarına daha az sahip olunan alanları kontrol ettiği hatırlatılan haberde, Washington'un son haftalarda Fırat nehri boyunca Suriye hükümeti adına çalışan tüccarlara ihraç edilen küçük petrol gönderilerini kısma çabalarını sıkılaştırdığı vurgulandı.

DSG'nin, bugüne kadar onbinlerce Arap üzerindeki egemenliğine ilişkin yaşadığı en ciddi zorluk karşısında henüz kamuoyuna bir açıklama yapmaktan kaçındığı dile getirilen haberde, YPG'nin, Suriye'nin, Arap Baas partisi altındaki azınlık Kürtlerine karşı on yıllarca süren baskıyı telafi etmeye çalıştığı dile getirildi.

DSG KOMUTANI KOBANİ:
ÇATIŞMA RİSKİ GİDEREK BÜYÜYOR

Suriye Demokratik Güçleri komutanı Mazlum Kobani'nin, YPG komutanlarının geçen Cuma günü Ayn Isa kentindeki toplantılarına katılan bölgedeki aşiret liderlerine önemli tavizler vermemesinin ardından protestoların sürdüğü vurgulandı.
Arapların talepleri arasında, tutukluların serbest bırakılması ve bölgeden Suriye hükümetine yapılan petrol satışlarının durdurulmasının bulunduğu dile getirilen haberde bölgedeki analistlerin, sorunların çözülmemesi halinde çatışma riskinin artmakta olduğu uyarılarına yer verildi.
Bölgeden gelen siyasi bir analist olan Feras Allawi'nin, “Protestolar şimdi daha organize ve daha geniş bir tavana sahip ve insanların kendileri tarafından yönetilmeyi istedikleri ve Kürt hegemonyasının sona ermesini isteyen halk ayaklanmasına adım adım gelişiyor” şeklindeki sözlerine yer verilen haberde, “DSG'nin popüler taleplere verdiği yanıt bunun daha şiddetli bir yüzleşmeye yol açıp açmayacağını belirleyecektir” tespitinde bulunuluyor.

Haber Ara