Dolar

32,4781

Euro

34,7528

Altın

2.439,37

Bist

9.915,62

- Avrupa'daki sığınmacı krizi

- Avrupa'daki sığınmacı krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-13 16:57:02

- Avrupa'daki sığınmacı krizi
Sığınmacı krizinde Türkiye'nin yardımını arayan Avrupa Birliği'nden (AB) üst düzey bir heyet, yarın Ankara'yı ziyaret ederek görüşmelerde bulunacak.

AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, günlük basın toplantısında yaptığı konuşmada, Ankara'daki saldırı nedeniyle Türkiye'nin talebi üzerine ertelenen AB Komisyonu heyetinin sığınmacılar ile ilgili ziyaretinin yarın gerçekleşeceğini duyurdu. Sözcü heyette, AB Komisyonu'nun birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn ile Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos'un yer alacağını kaydetti. Teknik bir heyetin halihazırda Türkiye'de çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Sözcü Schinas, "Harekete geçme ve anlaşma zamanı geldi" dedi.

- AB sığınmacılar eylem planı taslağı

Son aylarda artış gösteren sığınmacı akınına çözüm arayan AB, Türkiye'den destek istiyor. Yarınki görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 5 Ekim'de Brüksel'e yaptığı ziyarette AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından sunulan eylem planı taslağı ele alınacak.

Sığınmacı krizini aşabilmek için Türkiye'ye işbirliği ve mali yardım teklif eden AB, sunduğu taslak eylem planında Ankara'dan temel beklentilerini, "Suriyeli sığınmacıların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sınır kontrollerinin artırılması, yasadışı yollardan Avrupa'ya geçenlerin geri kabul edilmesi, iltica hakkına sahip olmayanların ülkelerine gönderilmesi" olarak sıralamıştı.

Taslak planda yer alan maddelerden birini Türkiye'nin sığınmacılara sağladığı hizmetlere destek için 2015-2016 yıllarında 1 milyar avroya kadar mali yardım vaadi oluşturuyor. Ancak bu yardımların kaynağı şu an için belirsizliğini korurken, AB'de bütçe konularındaki karar süreçlerine göre bu rakamın değişebileceği kaydediliyor. Eylem planının hayata geçirilmesinin Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sürecini de hızlandıracağı belirtiliyor.

AB Sınır Kontrol Ajansı'na (Frontex) göre, bu yılın ilk 9 ayında AB üyesi ülkelere giren sığınmacı sayısı 710 bini buldu.

- 2015 Türkiye ilerleme raporu

Öte yandan Sözcü Schinas, 2015 Türkiye ilerleme raporunun neden yayınlanmadığı ile ilgili bir soru üzerine ise, "Her ne kadar bir kural olmasa da ilerleme raporları yılın bu zamanında yayınlanır. Ancak fikir alışverişleri, tüm çabalarımızı sığınmacı krizine yönlendirmemiz gerektiğini gösteriyor. Şu anda önemli olanın bu olduğunu düşünüyoruz. Bu aşama tamamlandıktan sonra, ilerleme raporuna geçeceğiz. Meselenin sığınmacı krizine daha fazla önem verme gerekliliğinin dışında başka bir şeyle ilgisi yoktur" diye konuştu.

Haber Ara