Dolar

32,2265

Euro

34,7662

Altın

2.456,85

Bist

10.339,08

Atatürk’ün kardeşi Makbule Hanım'dan CHP’ye mektup

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanım “Geçinemiyorum” deyip CHP’den yardım istemiş ama parti talebi reddetmişti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-08 09:57:33

Atatürk’ün kardeşi Makbule Hanım'dan CHP’ye mektup

Habertürk Yazarı Tarihçi Murat Bardakçu, CHP'nin Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Hanım'a "kayıtsız" kaldığını belirterek, geçimini sağlayamayan Makbule Hanım'ın mektubuna dahi ilgi göstermediğini yazdı.

İşte Bardakçı'nın yazısının ilgili kısmı:

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK BİN LİRA AYLIK BAĞLATMIŞTI

Makbule Hanım, ağabeyinin Cumhurbaşkanı olmasının ardından annesi Zübeyde Hanım ile bir müddet Ankara'da yaşadı. Milletvekili ve işadamı Mecdi Boysan ile evlendi, sonra ayrıldı, 1930'da ağabeyinin talimatı ile Serbest Cumhuriyet Fırkası'na girdi ve uzun seneler Ankara'da, Çankaya Köşkü'nün yakınında kendisi için inşa edilen Camlı Köşk'te yaşadı ve 1956'da vefat etti. Atatürk, 5 Eylül 1938'deki vasiyetnamesinde Makbule Hanım'ın yaşadığı evi ölümüne kadar kullanabilmesini istemiş ve İş Bankası'ndaki hisselerinin gelirinden de her ay bin lira aylık bağlamıştı.

CHP'YE MEKTUP YAZDI

Başbakanlık Cumhuriyet Arşivleri'nde bulunan bazı belgeler, Makbule Hanım'ın son senelerinde maddî sıkıntı içerisine düştüğünü, aylığının arttırılması için Cumhuriyet Halk Partisi'ne müracaat ettiğini, Parti'nin önce “Atatürk'ün vasiyetinin dışına çıkamayız” yani “Aylığınızı arttıramayız” cevabını verdiğini ve Makbule Hanım'ın bunun üzerine “Bana ağabeyimin hizmetlerine dayanarak vatanî hizmet tertibinden maaş bağlayın” diye ısrar ettiğini gösteriyor.

Makbule Hanım'ın talebi Meclis'in 1948'de aldığı bir kararla yerine getirildi ve bin liralık yeni bir aylık bağlandı...

Atatürk'ün kızkardeşinin Cumhuriyet Halk Partisi'ne gönderdiği ilk talep mektubu 7 Eylül 1947 tarihini taşıyor ve “Atatürk Hemşiresi Makbule Atadan” antetli kâğıda yazılmış olan mektupta "geçinemiyorum, hastayım" diye yazdı.

Makbule Hanım (solda)

1910385_797a72c9f7e2da07437a7ca1d4020d28

DOKTORDAN RAPOR ALDI

Parti, kurucusunun kızkardeşi olan Makbule Hanım'a beş gün sonra, 12 Eylül 1949'da bir cevap mektubu hazırladı ve mektubu 16 Eylül'de gönderdi. Genel Sekreter adına Zonguldak Milletvekili Emin Erişirgil'in imzaladığı mektupta, “Her ay verilmekte olan bin lira ödenek vasiyetnameye dayanmaktadır. Bu ödeneğin çoğaltılmasına Parti'nin yetkili olmadığını derin saygı ile arzederim”, yani “Aylığınızı arttıramayız” cevabı veriliyordu.

Masraflarını azaltabilmek için Ankara'daki Camlı Köşk'ten ayrılarak İstanbul'a yerleşen ve Taksim'deki bir apartman dairesine kiracı olarak yaşamaya başlayan Makbule Hanım, 1947 Aralık'ının ilk haftasında Parti'ye yeni bir müracaatta bulundu. Mektubuna röntgen mütehassısı Prof. Dr. Kazım Nuri İçgören'in “omurgasında ağrılı romatizma ile diz mafsallarında ve kemiklerinde deformasyona sebebiyet veren ostreo artrid bulunduğuna” dair bir raporunu da ilâve ediyor ve “Ağabeyimin bu azîz vatana yaptığı hizmetleri dikkate alınarak bu âciz halimde bana vatanî hizmet tertibinden bir geçim aylığı bağlayın” diyordu. Sonra, mektubun birer suretini Cumhurbaşkanlığı'na, Meclis Başkanlığı'na, Başbakanlık'a ve yeni kurulmuş olan Demokrat Parti'ye de gönderdi.

AYLIK TALEBİNİ MECLİS KARŞILADI

Atatürk'ün kızkardeşinin içerisinde bulunduğu geçim sıkıntısını, Büyük Millet Meclisi halletti. Meclis'te bu konuda verilen kanun teklifinin görüşülmesi sırasında Makbule Hanım'ın ağabeyi Mustafa Kemal Atatürk'ten kalan Türkiye'nin değişik yerlerindeki bazı gayrımenkulleri geçim sıkıntısı sebebi ile daha önce satmış olduğu da gündeme getirildi ve 18 Şubat 1948'de Makbule Hanım'a ağabeyinin memlekete yaptığı hizmetler sebebi ile vatanî hizmet tertibinden bin lira aylık bağlanması 197 kabul, 26 red ve dört de çekimser oy ile kabul edildi.

CHP, YALNIZCA HANEDANA DEĞİL; MUSTAFA KEMAL'İN KIZ KARDEŞİNE DE AYNI ÜSLUPLA YAKLAŞTI: "BİZE NE!"

Atatürk'ün kızkardeşinin bugün burada yayınladığım mektupları ve verilen cevap, devletin ve o günlerin “devlet” demek olan partisinin sadece eski devletlûlara, yani hanedan mensuplarına değil, kurucusu olan kişinin kızkardeşine bile “Bize ne?” şeklindeki ceberutî yaklaşımının mükemmel bir misalidir!

 

 

Haber Ara