Dolar

32,3367

Euro

35,1478

Altın

2.241,97

Bist

8.741,33

Asya Bibi kimdir?

Pakistan'da İslam'a hakaret ettiği iddiasıyla önce idama mahkum edilen ardından da serbest bırakılan Asya Bibi kimdir?

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-03 16:13:00

Asya Bibi kimdir?

Asya Bibi yani Aasiya Noreen Ittan Wali, Pakistan'ın Sheikhupura İlçesi ve Hindistan'ın kuzeybatısında yer alan Pencap bölgesindeki eyalette dünyaya gelmiştir. 1971 doğumlu Asya Bibi, bölgedeki Hristiyan asıllı kesimdendir. Uzun süre ailesine destek olmak için Şeyhupura'da çiftçi olarak çalışmıştır.

Evlidir ve bu evliliğinden 5 çocuğu vardır. Eşi ise tuğla işçisi olarak çalışmaktadır. Bulunduğu köyde ailesi tek Hristiyan dinine mensup ailedir.

Asya Bibi hakaret ve küfür davası;
2009 yılında yine çiftçi olarak çalıştığı dönemde başka çiftçiler ile birlikte çalışmakta idi. Yakındaki bir kuyudan su alması istenmiş oda kuyunun yanında bulunan bardak ile içki içmiştir. Bunu gören Müslümanlar aynı bardak ile su içtiklerini onunla içki içmemeliydin demesi üzerine Asya Bibi'nin, Benim dinime ve insanlık günahları için çarmıhta ölen İsa Mesih'e inanıyorum, Sizin Peygamberiniz insanlık için ne yaptı dediği belirtilmiştir. Ardından Peygamber Efendimiz için ağır ifadeler kullandığı açıklanan Asya Bibi, bir din adamına şikayet edilmiş ve mahkemeye verilmiştir.

2010 yılının Kasım ayında ise Şeyhuralı yargıç onu ölüm cezasına çarptırmıştır. Eğer idam cezası gerçekleşse idi Noreen küfür yüzünden Pakistan'da idam edilen ilk kadın olacaktı.

Hapis döneminden itibaren serbest bırakılması için 400 Bin imza toplanmış, dilekçe verilmiştir. Papa Benedict XVI, aleyhindeki suçlamaların kamuoyuna açıklanmasını istemiştir. Ailesine ise çevreden aldıkları tepkiler ve ölüm tehditleri nedeniyle Fransa, İtalya ve İspanya sığınma hakkı verdiği belirtilmektedir.

2009 yılından bu yana tutuklu bulunan Asya Bibi, Pakistan Yüksek Mahkemesi tarafından cezası bozularak 2018 yılının Kasım ayında beraat etmiştir. Olası bir saldırı olmaması için uçak ile İslamabad yakınlarında bir bölgeye götürüldüğü açıklanmıştır.

Hakkında dava, yargılama, şikayetler, tehditler ve daha bir çok konu ile ilgili wikipedia'da ciddi bir içerik oluşturulmuştur. Tüm dünyadan büyük bir destek almış, imzalar, dilekçeler toplanmış tutuklama kararlarına itirazlar edilmiştir. Bu büyük baskılar sonucu serbest kalmasına karar verilmiştir.

Karar sonrası Pakistan'da olaylar dinmiyor;

Pakistan'da ise halk bu karara büyük bir tepki vermiştir. Büyük şehirlerde yollar kapatılmış, özellikle Pencap eyaletinin başkenti Lahor'un giriş ve çıkışlarını kapatılmıştır. Otoyollarda trafik durmuş, Özel Okullar Birliği, başkent İslamabad, Pencap, Sindh ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde eğitime bir gün ara vermiştir. Ayrıca ülke genelinde cep telefonu servis sağlayıcılarında da kesintiler oluştuğu açıklanmıştır.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mian Sakıb Nisar, aldıkları kararı savunarak “Kanıt yoksa bir kişi hakkında nasıl ceza kararı alabiliriz?” diye tepkilere cevap vermiştir.

Haber Ara