Dolar

32,6021

Euro

34,7824

Altın

2.414,45

Bist

9.645,02

Astana'daki Rus heyetinden açıklama

Rusya Devlet Başkanlığı Özel Temsilcisi ve Astana'daki Rus heyetinin başkanı Aleksandr Lavrentyev, Rus uzmanlar tarafından hazırlanan yeni anayasa taslağını Suriyeli muhaliflere iletildiğini söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-24 19:32:55

Astana'daki Rus heyetinden açıklama

Sputnik'in aktardığı haberine göre Suriye'nin iç işlerine müdahale etmeden yeni anayasa sürecini hızlandırmak istedikleri için taslak sunduklarını belirten Lavrentyev, "Moskova, Suriye muhalefetinin Rusya'nın yeni anayasa ile ilgili önerilerine vereceği tepkiyi bekliyor" dedi.

ATEŞKES UZLAŞISI

Lavrentyev, Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye'deki ateşkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşma sağladığını da hatırlattı. 'Ortak operasyon grubu' adı verilen mekanizmanın şubat ayının başında Astana'da faaliyetlerine başlayacağını kaydeden Rus yetkili, "Bu grubun görevi, ateşkesi gözlemek ve ateşkesin ihlal edilmesini önlemek olacak. Mekanizmanın detayları, askeri kanallar üzerinden belirlenecek" diye konuştu.

Lavrentyev, Astana'daki görüşmelerde Rusya ile Türkiye arasında Suriye konusunda tam anlaşmanın hakim olduğunu da vurguladı.

"ZORLU AMA VERİMLİ"

Bu arada Lavrentyev, Astana'daki görüşmelerin zorlu ancak verimli geçtiğini de ifade etti. Rus yetkili, "Rusya'nın görüşmelerin başarıyla tamamlanması için gösterdiği tüm çabalar, pozitif olduğunu düşündüğümüz sonuçların elde edilmesini sağladı" dedi.

Astana'da Suriye hükümeti ile muhalefeti arasında doğrudan iletişim kurulmasını başardıklarını söyleyen Rus yetkili, "Bu çok önemli bir gelişme. Bu, Suriyeli taraflar arasındaki güven önlemlerinin güçlenmesi için örnek teşkil edecek" şeklinde konuştu.

'MISTURA OLUMLU DENEYİMLERİNİ CENEVRE'YE AKTARACAK'

Lavrentyev, BM Suriye Özel Temcilcisi Staffan de Mistura'nın Astana'daki olumlu deneyimi, hükümet ve muhalefet heyetlerinin sunduğu fikirleri Cenevre'de göz önünde bulundurmayı planladığını da belirtti.

"SURİYELİ MUHALİFLER CUMA GÜNÜ MOSKOVA'DA"

Bu arada Lavrentyev, Suriyeli silahlı muhaliflerin 27 Ocak'ta Moskova'ya geleceğini bildirdi.

Muhaliflerin cuma günü Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğini kaydeden Rus yetkili, "Bu çalışmaları sürekli olarak yapıyoruz. Bu, görüşmelerin yeni turu olacak" dedi.

RUSYA-TÜRKİYE-İRAN ÜÇLÜSÜNÜN UZLAŞTIĞI ATEŞKES NEYDİ?
(HABERLERE GİTMEK İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

464152

m_13

Haber Ara