Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Araçta kışlık bakımın faturası kabardı, özel servislere gün doğdu

Tüketici derneklerinin yöneticileri araç bakım ve tamir giderlerinin ilk 10 ayda 2018’e göre yüzde 40 artarak 195 liradan 280 liraya çıktığını kaydederken, araçlarını kış bakımı için oto servislerine götüren sürücüler, karşılarına çıkarılan kabarık faturalara tepkili.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-23 17:15:08

Araçta kışlık bakımın faturası kabardı, özel servislere gün doğdu

Yüksek kış bakım maliyetleri motorlu taşıt sahibi olanların cebini yakıyor. Servis işletmecilerinin geçen yıla göre bakım ve onarımlar için yüzde 40'a varan oranlarda daha fazla para talep ettiklerini dile getiren tüketici hakları savunucuları, döviz kurundaki durulmaya rağmen mekanik parça fiyatlarının makul seviyelere çekilmemesinden kaynaklı şikâyetlerin arttığına dikkat çekti.

Araçlarını kış bakımı için oto servislerine götüren sürücüler, karşılarına çıkarılan kabarık faturalara tepkili. Özellikle orijinal parça değişimlerinden kaynaklı faturalarla ilgili şikâyetlerin ardı arkası kesilmiyor.

Maliyet yüzde 40 arttı

Bakım ve tamir giderlerinin ilk 10 ayda 2018'e göre yüzde 40 artarak 195 liradan 280 liraya çıktığını kaydeden tüketici derneklerinin yöneticileri, “Bunun en önemli sebebi ise yedek parçaların ve ekipmanların yüzde 30 zamlanmasıdır” diyor. Döviz kurlarındaki durulmaya paralel olarak ortada zammı gerektirecek bir durum olmadığına dikkat çeken aynı yetkililer, şu görüşü dile getiriyor: “Öyle anlaşılıyor ki spekülatörler yine devrede. Malum, yedek parça ve ekipman satışı ithalatçı firmaların tekelinde. Ne yazık ki söz konusu firmalar da fiyatları fahiş oranda arttırarak sürücüleri sanayiden çıkma ürün almak zorunda bırakıyor. Ve bu durum otomobil, minibüs, midibüs, otobüs, kamyonet ile kamyon kullanıcılarının hayatlarını riske atabiliyor. Onun için ithalatçıları yedek parça fiyatlarını dolar/TL kuruyla orantılı olarak arttırmaya davet ediyoruz. Servislerin de anlayışlı olmalarını; daha uygun fiyatlardan hizmet vermelerini arzu ediyoruz.

Bakımları geciktirmeyin

Oto servislerinin yetkilileri de bakım ve tamir ücretlerini yedek parçaya gelen zamların arttırdığını vurguluyor. İthalatçıların şüpheye mahal vermemeleri ve parça fiyatlarını ilan etmeleri gerektiğini dile getiren bu yetkililer, şu ifadeleri kullanıyor: “Tabii burada yüzde 10 artan işçilik ücretleri de tartışılıyor. Ancak bu artış yedek parça ve ekipmanın çok çok altında. Öbür taraftan maliyetlerin yükselişi araç sahiplerini bakım sürelerini aksatmaya yöneltiyor. 15 bin kilometrelik bakım 20 bin kilometrelere kadar geciktiriliyor. Sürücüler bu konuda duyarlı olmalı, bakımlarını ihmal etmemeli.

Mahalle tamircilerine ilgi yoğun

Özellikle Anadolu'da hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte sürücüler, sanayi tamircilerine akın ediyor. Yoğunluk, oto servislerin bakım ücretlerinin pahalı olmasından ileri geliyor. Yağ ve lastik değişimi, antifriz, motor bakımı hizmeti veren tamirci esnafının yüzü gülüyor. Esnaf, kış bakımı yoğunluğunun iki ay devam edeceğini söylüyor.

Haber Ara