Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ankara, YPG nedeniyle şerh düşmüştü; Türkiye NATO'nun Baltık Planı'nı kabul etti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de zirveden sonra yaptığı açıklamada Türkiye'nin birliğin terör örgütü YPG ile ilgili tutumundan dolayı şerh koyduğu Baltık ülkeleriyle ilgili savunma planının kabul edildiğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-04 18:07:38

Ankara, YPG nedeniyle şerh düşmüştü; Türkiye NATO'nun Baltık Planı'nı kabul etti

Türkiye'nin YPG ile mücadeleye destek verilmediği hatta engellemelerle karşılaşıldığı gerekçesiyle NATO'nun Baltık ülkeleri için hazırladığı savunma planına şerh düştüğü belirtiliyordu. Litvanya Başkanlık Ofisi'ne göre Türkiye, o planı kabul etti.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün ve bugün sorunun çözümü için Türkiye ile görüşüleceğini  söylemişti.

NATO'un ve diğer ülkeleirn konuya ilişkin yaklaşımının değişip dğeişmediği henüz bilinmiyor. Fakat Macron'un olumsuz tutumu, zirve boyunca öne çıkarken, Boris Johnson, Angela Merkel, Emanuel Macron ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı dörtlü zirvenin ardından açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Jahnson, "Türkiye'nin 4 milyon sığınmacıya yaptığı ev sahipliği nedeniyle yüz yüze olduğu devasa baskıları, PKK'dan gelen terör tehdidini ki bu Türkiye'nin yüz yüze olduğu gerçek bir tehdittir, kabul ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

 

SOLTENBERG AÇIKLADI

İngiltere'nin başkenti Londra'daki NATO Zirvesi sonrası sonuç bildirigesinin yayınlanmasının ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Baltık ülkeleriyle ilgili savunma planının kabul edildiğini açıkladı.

"PLANLAR YENİLENDİ"

"Baltıklar ve Polonya savunma planı yenilendi" ifadelerini kullanan Stoltenberg şunları söyledi:

"Tüm müttefiklerimizi korumak için planlarımız mevcut. Daha fazla güçlerimiz de hazır bulunuyor. Baltık ülkeleri ve Polonya'da askerlerimiz doğu sınırında hazır bekliyor. İhtiyaç olursa daha fazla askerle müdahale edebileceğiz. İttifakın diğer bölgelerini savunmak için gerekli planlar da yenileniyor. Bugün de Baltık ülkeleri ve Polonya'nın planlarını yenilemiş bulunuyoruz. Baltık ülkeleri, Polonya'nın savunma planı yenilendi."

"YPG TANIMINI KONUŞMADIK"

Genel Sekreter, NATO'nun YPG'yi nasıl tanımlaması gerektiği konusunun zirvede görüşülmediğini söyledi.

'S-400'LER NATO SAVUNMASINA ENTEGRE EDİLEMEZ'

Stoltenberg, "Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin NATO savunmasına hiçbir zaman entegre edilemeyeceğini" de belirtti.

LİTVANYA: TÜRKİYE KABUL ETTİ

Litvanya Başkanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada da "Türkiye'nin Baltık ülkeleri için yapılan NATO savunma planlarını onaylamayı kabul ettiği" belirtildi.

Haber Ara