Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ankara Marka Festivali

Ankara Marka Festivali

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-07 15:29:39

Ankara Marka Festivali
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Bilgin, "TUSAŞ 2025 yılında özgün ürünlerini ihraç eden ve ürün portföyüne yeni platformlar eklemiş, 6 milyar dolar cirosu ile dünya sıralamasında ilk 30 şirket arasında olacak" dedi.

ATO Congresium'daki festivalde konuşan Bilgin, Türkiye'nin sanayileşme tarihinde, Ankara'nın özellikle savunma sanayi alanında önemli rol oynadığını söyledi.

Bilgin, savunma sanayinin stratejik bir kabiliyet olduğunun altını çizerek, Ankara'nın tehditlere olan uzaklığı ve savunma derinliği sağlayan merkezi konumuyla sektör açısından en ideal yer olarak görüldüğünü ifade etti.

Cumhuriyetin ilanından itibaren Türkiye'nin havacılığı geliştirmek için çalışmalar yaptığını belirten Bilgin, TUSAŞ'ın kuruluş hikayesinden bahsetti. TUSAŞ'ın Türk milletinin kendi öz malı olduğuna dikkati çeken Bilgin, "Vatandaşlarımızın tamamı her an gelip TUSAŞ'ta bütün tesislerimizi gezebilir, görebilir ve denetleyebilir. Çünkü buna her Türk vatandaşının hakkı vardır. TUSAŞ Türkiye'nin havacılık konusundaki sancak gemisidir" diye konuştu.

Bilgin, TUSAŞ'ın son 10 yılda önemli adımlar attığını vurgulayarak, "Defence News Top 100'ün 2014 verilerine göre dünya savunma ve havacılık sektöründe ilk 100 firma arasında 78. sıradayız. Bu listede daha da yükseklere çıkmayı hedefliyoruz. Özgün ürünlerimizle ulusal ve uluslararası arenada büyük ilgi görüyoruz. Projelerde edindiğimiz deneyimlerle 2023 vizyonumuzda yer alan ilk Milli Muharip Savaş Uçağımız ve özgün genel maksat helikopterimizin çalışmalarını azim ve heyecanla sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin sivil ve askeri havacılıkta dünya ile rekabet edebilecek ürünlere sahip olduğunu ifade eden Bilgin, her geçen bunun geliştirmek için adımlar attıklarını söyledi.

Bilgin, rekabetçiliği sürdürebilmek için yerel kaynaklarla birlikte büyümenin önemine değinerek, dışarıya verilebilir işlerin yüzde 70'inin yerli sanayi firmaları tarafından yapıldığını vurguladı.

Türkiye'nin savunma sanayi ihracatındaki en büyük payı havacılık ve uzay ürünlerinin aldığını belirten Bilgin, 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğini kaydetti. Bilgin, TUSAŞ'ın 1 milyar dolarlık cirosu ve 4 bin 900 çalışanı bulunduğuna dikkati çekerek, "2025 yılında özgün ürünlerini ihraç eden ve ürün portföyüne yeni platformlar eklemiş, 6 milyar dolar cirosu ile dünya sıralamasında ilk 30 şirket arasında olacak, 2040 yılında ise 11 milyar dolar ciro ve 10 bini aşkın istihdam yaratan, dünyadaki havacılık şirketleri arasında ilk 15'e girmiş modern bir şirket vizyonuna göre stratejimizi belirledik" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara