Dolar

32,4751

Euro

34,7277

Altın

2.438,78

Bist

9.915,62

ANALİZ: Dolar, altın ve borsa yatırımcısının gözü piyasalarda

Dün Merkez Bankası Başkanı görevinden alındı, bugün ise yeni başkan Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu'ndaki bankaların genel müdürleriyle görüştü.Peki piyasalar ilk işlem gününde ne tepki verebilir?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-21 23:03:42

ANALİZ: Dolar, altın ve borsa yatırımcısının gözü piyasalarda

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizinde 200 baz puanlık artış yapmasının ardından finansal piyasalarda da hareketlilik yaşandı. Türk lirasının muhtemel gelişmelere karşı hazırlıklı olması gayesiyle yapılan bu artışın ekonomistlerce temkinli karşılandığı da bir gerçek. Peki yarın Türk piyasaları açılınca bizi nasıl bir sonuç karşılayacak. Vatandaş bu soruya yanıt ararken ekonomistler de farklı argümanlar üzerinde duruyor:

Nasıl bir hareketlilik bekleniyor?

Cumartesi günü Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasıyla birlikte piyasaların pazartesi günü vereceği tepkiye vatandaş kulak kabartmış durumda.
Ekonomistlerden bazıları "hisse senetli hareketlenmede çok boyutlu bir yükseliş beklenmemesi gerektiği" üzerinde dururken bazı ekonomistler de döviz kurunda bu sürecin bir artışa ister istemez yol açabileceği kanaatinde.

Kur yükselir mi?

Uluslararası piyasalarda kura baktığımızda bugün akşam saat 22:00 itibarıyla USD/TRY'nin yüzde 14,68'lik bir pariteyle karşımıza çıktığı görüldü. Finansal piyasaların gözü kulağı bu uluslararası durumun pazartesi açılacak Türk finansal piyasalarına nasıl tesir edeceğinde.Bu konuda farklı yaklaşımlar mevcut.

Türk lirasına satış mı gelecek?

Merkez Bankası kaynaklı yaşanan gelişmelere dair pazartesi piyasaların nasıl etkileneceği konusunda uzman ve analistler karamsar bir tablo çiziyor. Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities'ten gelişen piyasalar baş stratejisti Cristian Maggio, yayımladığı piyasa notunda TL'nin birkaç gün içinde yüzde 10-15 kadar düşmesinin beklenebileceği yönünde değerlendirmede bulunmuştu. Maggio, yarın itibarıyla Asya piyasalarının açılmasıyla beraber Türk Lirası'nda satış dalgasının başlamasını beklediğini söylemişti.

"Piyasa iyi bir tepki vermez"

Dolar/TL kurunun 7,50; 7,79 ve 8,00 seviyelerine kolaylıkla çıkabileceği yönünde de görüşler var. Türk yetkililerin bu satış dalgasına karşı bazı önlemler alsa da bunların uzun vadede başarılı olmasını beklemenin zor olduğu da hatırlatılıyor.
Londra merkezli BlueBay varlık yönetimi şirketi gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash de bu konuda şu görüşe ağırlık veriyor: Bu kamu politikaları açısından Brexit kadar kötü bir karar; ülke tarihinde hatırladığım en kötü kararlardan biri" Ash de, "Piyasalar bu konuda ne düşündüklerini pazartesi günü açıklayacak ve büyük ihtimalle bu çirkin bir tepki olacak" değerlendirmesiyle dikkati çekti.

Yüksek faiz frenler mi?

"Türkiye'nin karmaşık bir ödemeler dengesi krizine doğru ilerlemesi şimdi yüksek bir ihtimal olarak görülüyor" diyenler de var. Bazı ekonomistler Yüzde 19'luk bir faize dikkati çekerek bu seviyeler ortada iken ne kadarlık bir satışın olacağını kestirmenin zor olduğunun altını çiziyor.
Yukarı yönde bir kur hareketinde doların 8'lerin üstünü rahatlıkla görmesinin mümkün olduğu da söylenenler arasında. Ama şu bir gerçek ki; bu durumun kalıcı olup olamayacağı kamu idaresinin teskin edici mesajlar verip vermeyeceğine bağlı. Pazar günü yani bugün yeni merkez bankası başkanının açıklamalarını da bu gözle okumak daha rasyonel bir yaklaşım olacak.

Yeni TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ilk açıklamasında enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama hedefine vurgu yaparken bankacılarla gündemdışı bir araya gelmesi dikkati çekti.
Yeni dönemde Merkez Bankası'nın politikalarında herhangi bir değişiklik olmayacağı yönündeki vurgular ön plana çıktı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu'nda bulunan bankaların genel müdürleriyle toplantı bir nevi piyasa morali içindi.

Altın ve borsanın seyri ne olur?

Ortada bir gerçek var ki o da yeni yönetimin şahin bir politika uygulamasını beklememek gerek. Artık faiz artışlarında yüksek bazlı artışlar ihtimal dahilinde değil. Sıkı para duruşuna temkinli yaklaşmak lazım.
Yarın borsanın açılmasıyla birlikte düşüşün kaçınılmaz olduğunu, dövizde rekor seviyelerden ziyade istikrarlı bir yükselişin olacağı tahminine yer veren bazı ekonomistler altında özellikle gram fiyatlarında aşırı bir oynaklığın olmayacağını, parite bazlı kısmı yükselişlerin yaşanacağı kanaatinde.
Borsadaki düşüşün kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan ekonomistler de piyasaların açılmasıyla birlikte borsanın negatif dolar ve avrodaki hareketliliğin de pozitif yönde olacağı ihtimalinde hemfikir.

Haber Ara