Dolar

32,5652

Euro

34,8629

Altın

2.435,00

Bist

9.645,02

'Amerikan ve Rus askerleri Menbiç'te birlikte devriye geziyor'

Türkiye'nin 'hedef Menbiç' açıklaması sonrası bölgeye yığılan iki güç, 'sokaklarda birlikte devriye geziyor...'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-07 13:21:50

'Amerikan ve Rus askerleri Menbiç'te birlikte devriye geziyor'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

İngiliz The Times gazetesi, Amerikan ve Rus birliklerinin Menbiç ilçesinin kenar mahallelerinde devriye gezdiklerini yazdı.

'Rus ve Amerikan güçleri Suriye'de orta yol buldu' başlığını kullanan gazeteye göre, söz konusu adım İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana süpergüçlerin savaş alanında yaptığı en yakın işbirliği.

Gazetenin Orta Doğu muhabiri Richard Spencer imzalı haberde ABD ve Rus askerlerinin Türkiye sınırından sadece 21 kilometre uzaktaki Menbiç'in batısındaki birliktelik anlatıldı.

SADECE 10 KM

Habere göre iki ülke birlikleri arasında yalnızca 10 kilometre var ve iki ülke bölgedeki güçlerin birbirleriyle savaşmalarını önlemek için orada.

"İki ülke birlikleri de gövde gösterisi yaparak bayraklarını dalgalandırıyor. Teorik olarak, rakip Kürtler ile Türkiye'nin desteklediği milisler arasında tampon görevi görüyorlar. Ancak bu durum aynı zamanda, Donald Trump döneminde ABD ve Rusya arasındaki yeni jeostratejik yakınlığı gösteriyor. Bir zamanlar sıradan bir yer olan Menbic, şimdi Suriye'nin çok taraflı sorununda stratejik bir kavşakta bulunuyor. Burası Suriye rejiminin, Türkiye'nin, Arap isyancıların ve Kürtlerin hedefi. Rusya rejimi destekliyor. ABD ise YPG liderliğindeki yerel milislerin oluşturduğu ittifaka destek veriyor. Türkiye, ABD'nin NATO'daki müttefiki. YPG, PKK'nın Suriye'deki kolu. Türkiye, aynı zamanda PKK ile savaşıyor."

"RUSYA YARDIM DAĞITIYOR"

Haberde ayrıca Suriye ordusu ile birlikte Menbic'in batısındaki bazı köylere giren Rus birliklerinin insani yardım taşıdığı, bazı köy sakinlerinin bu durumu ironik bulduğu yazıldı.

"Ebu El Kahf köyünden Muhammed El Hamadeh adlı bir doktor 'Rus jetleri 26 Şubat'ta o dönem IŞİD'in kontrolündeki köyümüzü bombaladı. 10 yaşındaki kızımı öldürdüler' diyor."

SOĞUK SAVAŞ'IN İKİ TARAFI

ABD ve Rusya'nın Nazi Almanya'sına karşı İkinci Dünya Savaşı sırasında da bir birlikteliği olduğu hatırlatılan haberde, o sırada el sıkışan ilk Amerikan-Rus askerlerin fotoğraflarına yer verildi:

fft16_mf8686935

NELER YAŞANDI?

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ise, gece yaptığı açıklamada Menbiç'te durumun oldukça karmaşık bir hal aldığını belirterek, bölge için caydırıcı ve güvence verici yeni bir askeri misyon başlattığını açıkladı. Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, düzenlediği basın toplantısında, "Tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olan ABD güçlerini konuşlandırarak, gözle görülür bazı adımlar atıyoruz" dedi.

Sözcü Davis, bunun ABD güçleri için yeni bir misyon olduğuna da dikkat çekti ve şunları söyledi: "Bu yeni bir adım. İlk kez böyle bir yapıyoruz ve Menbic'ten düşmanın temizlendiğini ortaya koymak amacıyla gözle görülür bir sembol olarak kendimizi oraya yerleştiriyoruz... Başkalarının 'kurtarmak' amacıyla buraya girmesine hiç gerek yok."

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde 500'den fazla askeri olduğu biliniyor.

YPG'lilerin mutlak surette Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesini isteyen Türkiye ise, şimdilik bekleyecek. Başbakan Binali Yıldırım, dün akşam katıldığı bir canlı yayında, "Oradaki Rusya ile ABD ile bir koordinasyon sağlamadan bir operasyon yapmanın anlamı yok, sonuç çıkmaz, olaylar daha karmaşık hale gelebilir. Onun için şu anda askeri, teknik düzeyde görüşmeler yapılıyor" dedi. Geçen yıl yaz mevsiminde IŞİD'den alınan Menbiç'e YPG'liler yerleşti, Washington birçok kez YPG'lilerin bölgeyi terk ettiğini duyursa da bu hiçbir zaman gerçekleşmedi. Aksine ABD'nin silah yardımı devam etti. Gelinen nokta, ABD, Türkiye'nin YPG'ye saldırmaması için kendi askerlerini bölgeye yerleştirmiş oldu.

Haber Ara