Dolar

32,4462

Euro

34,7432

Altın

2.434,89

Bist

9.915,62

Amerikan vatandaşı olmanın avantajı nedir?

'Özgürlükler ülkesi' olarak tanımlanan Amerika'nın vatandaşı olabilmek için her yıl binlerce kişi başvuru yapıyor. Ebeveynler ise çocuklarını burada doğurmak için adeta can atıyor. Peki Amerikan vatandaşı olmanın ayrıcalığı nedir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-02 20:00:22

Amerikan vatandaşı olmanın avantajı nedir?

Dünyanın hem her ülkesinde insanlar Amerikan vatandaşı olabilmek için gayret gösteriyor. Bu insanların en büyük amacı ise ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda avantaj elde edebilmek.
Ülkemizde de Amerikan vatandaşı olabilmek için insanların farklı yollar denediği bilinen bir gerçek.
Bilhassa çocuklarını ABD'de doğurarak ayrıcalık elde edeceği fikrinde olan ebeveynler doğum için bu ülkeye gitmekteler.

Ayrıcalık kazandırıyor mu?

Amerika'da doğan herkes koşulsuz ve şartsız olarak Amerika vatandaşlığı hakkı kazanmaktadır. Bu nedenle anne baba adayları çocuklarının geleceklerine iyi bir yatırım yapabilmek amacıyla Amerika'da doğum yapmak için maddi koşullar da dahil bazı imkanlarını seferber etmekteler.
Çocuğunun dünyanın en gelişmiş ülkesi olarak nitelendirilen ABD'de doğarak buranın vatandaşı olmasını, ayrıcalıklı eğitim, kariyer ve seyahat fırsatlarından faydalanmasını kim istemez ki?

Çifte vatandaşlık imkanı

Ayrıca Türk vatandaşlarının Amerika'da doğan çocukları çifte vatandaşlık imkanından da yararlanabiliyor.Yani Türk vatandaşı olan baba ve anne adayları Amerika'da doğum yaptıktan sonra çocukları doğrudan Amerika vatandaşı olsa da, çifte vatandaşlık kanunu sayesinde aynı zamanda Türkiye vatandaşı da oluyor. Böylece hem Türkiye hem de Amerika vatandaşı olarak iki ülkenin de imkânlarından düzenlemelerin uygun gördüğü ölçüde faydalanma ayrıcalığına sahipler.

Vize sorunu kalmayacak

Amerika'da doğan çocuklar doğrudan Amerikan vatandaşı olacak ve sahip oldukları pasaport ile hem dünyanın en iyi okulları arasında gösterilen Amerikan okullarında eğitim imkânlarından faydalanabilecek ve dünyanın neredeyse tüm ülkelerine vizesiz bir şekilde özgürce seyahat edebilecekler. Ayrıca Türkiye'de sadece yabancı pasaporta sahip öğrenci kabul eden oldukça kaliteli okullardan da faydalanabilirler. Eğer ailecek Amerika'ya yerleşmek istiyorsanız, Amerika'da doğan çocuğunuz 21 yaşına geldiğinde anne-baba ve kardeşlerine yeşil kart yani oturma izni çıkarabilmekte. Bunun yanı sıra çocuğunuz her Amerikan vatandaşı gibi çalışabilir, ticaret yapabilir ve mülk edinebilir.

Green Card süreci

Amerikada sonradan kazanım yoluyla vatandaşlığın başlıca yolu ise Yurttaşlığa Kabul Yoluyla Vatandaşlık (Citizenship by Naturalization) adı verilen süreç. Sürekli Oturum izninizi bir başka deyişle Green Card'ınızi hangi yol ve ad altında almış olursanız olun vatandaşlık için takip edeceğiniz prosedür bu.

Başvuru nasıl yapılıyor?

Amerikan Hükümeti, ABD vatandaşı olmayan kişilere özel olarak her yıl Dv Lottery (Diversity Visa Lottery) çekilişini düzenliyor. Çekilişi kazananlar ABD'de ömür boyu oturma ve çalışma hakkı elde eder. Resmi ismi Permanent Resident Card (Daimi Oturma İzni) olmasına rağmen Green Card, yani Yeşil Kart. DV Lottery çekilişi, Green Card almanın 7 yolundan biri ve tamamen şansa bağlı. Dünyada her yıl yaklaşık 50-55 bin kişi bu ayrıcalığa hak kazanır. Türkiye'de ise bu sayı 1500-4000 arasında değişmektedir.
Green Card'a sahip olan biri ABD vatandaşı olmaz. Yalnızca ömür boyu oturma ve çalışma izni almış olur. Kendisiyle beraber varsa eşi ve 21 yaşın altındaki bekar çocuklarına da bu hak verilir. Green Card yatırım yoluyla, akrabalık yoluyla, evlilik yoluyla, çalışma yoluyla, sığınma ve mültecilik yoluyla, özel göçmenlik yoluyla ve başvuru yoluyla alınır. Green Card başvuru yöntemi olarak bilinen ise DV Lottery isimli Green Card çekilişidir ve her yıl yapılır.

Başvuru ücretli mi?

Green Card çekilişi olan DV Lottery'ye başvuru tamamen ücretsiz. Aracı bir kuruma gerek duymadan ABD hükümetinin resmi başvuru sitesi olan "https://www.dvlottery.state.gov/(S(sp50hsw1weyd24z5dk4hklgo))/default.aspx" adresinden başvuru yapılabiliyor. Başvuru sitesi tamamen İngilizce olmakla beraber birkaç adımdan oluşup uzun sürüyor. Bilgileri hatasız girmek başvurunun olumlu sonuçlanması için önemli.

Gereken şartlar:

18 yaşından büyük olmak.
En az lise mezunu ya da dengi bir okul bitirmiş olmak.
Bu kriter karşılanamıyorsa son 5 yıl içerisinde uzmanlık ya da eğitim gerektiren bir alanda en az 2 yıl çalışmış olmak.
İngilizce bilmek şart değil.
Başvurular yalnızca internet üzerinden yapılabilir.
Evli kişiler aynı anda başvurabilir. Böylece kazanma şansı artabilir.

Bu sorulara çalışmalısınız!

ABD vatandaşı olmak için başvuru sürecinin önemli bir parçası, önemli ABD tarihi ve hükümet konularını kapsayan bir yurttaşlık sınavını geçmek.
Vatandaşlığa kabul sınavında 100 yurttaşlık bilgisi sorusu var.
Mülakat sürecinde, başvuru sahiplerine en fazla 10 soru sorulmakta ve en az 6 soruya doğru cevap verebilmeleri gerekmektedir.

İşte bu sorulardan bazıları:

Kaç ABD Senatörü var?
Kaç yıl için bir Başkan seçeriz?
Başkan artık görev yapamazsa kim başkan olur?
Faturaları kim veto eder?
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük siyasi parti nedir?
Cumhurbaşkanına oy vermek için vatandaşların kaç yaşında olması gerekiyor?
Bağımsızlık Bildirgesi ne zaman kabul edildi?
İlk Başkan kimdi?
Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı Kıyısında hangi okyanus var?
Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti neresidir?
Bayrağın neden 50 yıldızı var?
Bağımsızlık Gününü ne zaman kutlarız?
Özyönetim fikri Anayasa'nın ilk üç kelimesinde yer almaktadır. Bu sözler ne?
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ekonomik sistem nedir?
Bir ABD Senatörünü kaç yıllığına seçiyoruz?
Hem Başkan hem de Başkan Yardımcısı artık görev yapamazsa, kim Başkan olur?
Yüksek mahkemede kaç tane yargıç bulunur?
Bağımsızlık Bildirgesi'ni kim yazdı?
Büyük Buhran ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Başkan kimdi?
Soğuk Savaş sırasında ABD'nin asıl endişesi neydi?
Anayasada kaç değişiklik var?
Amerika Birleşik Devletleri'nin şu anki Başyargıcı kimdir?
I.Dünya Savaşı sırasında Başkan kimdi?

 

Haber Ara