Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Amasya gezilecek yerler

Memleketimizin en güzide yerlerinden, doğasıyla tarihiyle her yanı dopdolu Amasya’yı merak eden Timetürk okuyucuları buyurun: Sizin için Amasya gezilecek yerler listesi hazırladım.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-20 08:15:33

Amasya gezilecek yerler

Karadeniz doğal ve tarihi güzellikleriyle dolu güzide bir bölgemiz ve her yanından farklı bir güzellik fışkırıyor. Amasya, yer yer başka şehirlerin gölgesinde kalsa da tek başına bir çok övgüyü hak eden bir şehir. Doğal ve tarihi güzelliklerin fışkırdığı bu şehir, insanın yolunu oraya çekiyor. Ben de araştırdım, gezdim, baktım; Amasya'da neler yapılır, nereye gidilir... İşte karşınızda Amasya gezilecek yerler listemiz!

Kralkaya Mezarları

Harşena Dağı yamaçlarında insanın aklını alabilecek çeşitli mezarlar mevcut. Bu mezarlar, kayalara oyularak yapılmış. Çeşitli söylentilere göre Pontus Kralı'nın mezarı da buradaymış.

Yedi Kuğular Kuş Cenneti

Kuşların göç dönemleri geldiğinde Amasya semalarında muazzam görüntüler görebilirsiniz, zira kendileri burada toplanmaktadırlar. 34'ten fazla kuş çeşidini burada gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca burada bulunan gölün kenarında pek güzel yürüyüş parkurları da mevcut.

Amasya Kalesi

Memleketimizin her karışından kale fışkırıyor! Amasya tarihi alanları ve doğal güzellikleri ile meşhur ve pek güzel bir kalesi var. Harşena Dağı'nın tepesinde bulunan bu kalenin, Hititler zamanında yapıldığı düşünülmektedir.

Amasya Kalesi'ne giriş ücreti 5 TL. Kale yaz döneminde 09.00-19.00, kış döneminde ise 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık oluyor.

Gökmedrese Camii

Amasya'nın halen aktif olan bu camii, Selçuklular zamanında 13. Yüzyıl'da inşa edilmiş. Türkiye camilerinde az rastlanılan bir mimariyle yapılmış; yapılan ahşap oymacılığı başarılı örneklerden.

Amasya-Gökmedrese-Cami

Aynalı Mağara

Burası Amasya Vadisi'nin en ünlü mağaralarından bir tanesi. Dedikodulara göre, güzel mi güzel bir kral kızı burada yaşamış. Hikayeye bir de mağaranın harika güzelliği eklenince, ziyaret edilmesi gerekli olan noktalardan biri oluyor.

Beyazıd Külliyesi

Beyazıd Külliyesi, Amasya gezi turu için önemli duraklardan bir tanesi. Aktif olarak kullanılmakta olan, hem camii hem de kütüphane. 2. Beyazıd, tahta geçtikten sonra burayı şehre armağan etmiş. Gittiğinizde, külliyenin etrafındaki çınarlara dikkat edin, zira külliye ile yaşıt oldukları söylenir.

Arkeoloji Müzesi

Memleketin her yeri arkeoloji müzesi zaten! Ama burası bir başka. Türk kültürüne ait mumyalama örneklerini görebileceğiniz tek yer burası. 1925'te kurulmuş olan müzede, yalnızca mumyalar değil, Tunç Devri'nden kalma eserler de var.

Amasya Çörekçisi Galip Usta

Galip Usta'nın çörekleri dillere destan. İşi gücü bırakın, gidin burada çörek yiyin. Çeşit çeşit çörekleri var, gelenler üçer beşer alıyorlar. Amasya'da ne yenir diyorsanız, buyurun Galip Usta'ya efendim. Pişman olmayacağınızın garantisini veriyorum.

Şehzadeler Yolu

Burası Amasya'nın alamet-i farikası. Boşuna Amasya şehzadeler şehri dememişler. Osmanlı'da bir çok şehzade, eğitimini Amasya'da almıştır. Amasya Belediyesi de pek güzel ederek, Yeşilırmak kenarındaki bir yola şehzadelerin büstlerini yerleştirmiştir.

Kumacık Hamamı

Rahatlamanın en güzel yeri! O kadar gezdikten sonra hamama hayır demezsiniz diye düşünüyorum. Burası Kunç Köprüsü karşısında, 1495'te inşa edilmiştir. Mis gibi, hem temizlenir, rahatlarsınız, hem de tarihi görürsünüz.

Alçak Köprü

Bu köprü çok eski bir köprü! Hatta burası Roma döneminden kalmıştır. Şehir merkezinde bulunmaktadır, yolunuz düşerse değil, muhakkak ziyaret ediniz. Altından geçen ırmağın yükselip alçalması nedeniyle halk arasında kendilerine Alçak Köprü ismi takılmıştır.

Yalıboyu Evleri

Amasya'nın bir diğer alamet-i farikası da burası. Yeşilırmak'ın kenarında bulunan bu eski evler restore edilmiştir ve ziyaretçilere açıktır. Hem dışarıdan hem de içeriden evleri gezip, Amasya'nın tarihine tanıklık edebilirsiniz. Üstelik manzaraları da pek güzel!

Saat Kulesi

Bir şehir olacak da saat kulesi olmayacak mı? Bu saat kulesi 1865 senesinde, dönemin valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1938'de depremde yıkılmıştır ancak 2002'de aslına uygun tekrar inşa edilmiştir.

Amasya'yı gezerken bol bol fotoğraf çekmeyi ve tabii ki eğlenmeyi unutmayın!

Hazırlayan : Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

Haber Ara