Dolar

32,4454

Euro

34,7775

Altın

2.442,56

Bist

9.915,62

Almanya, Türkiye'ye silah satışını durdurduğunu açıkladı

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı’na sert tepki gösteren ülkelerin başında gelen Almanya, Türkiye'ye silah satışını durdurduğunu açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-12 17:34:09

Almanya, Türkiye'ye silah satışını durdurduğunu açıkladı

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı'na sert tepki gösteren ülkelerin başında gelen Almanya, Türkiye'ye silah satışını durdurduğunu açıkladı.

Almanya'nın haftalık Bild Am Sonntag dergisine göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda düzenlediği operasyona karşı olarak, Federal Hükümet Türkiye'nin Suriye'de kullanabileceği silahların satışı için yeni izinler düzenlemeyecektir" dedi.

Almanya'nın Avrupa Birliği'nden (AB) Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth da Cuma günü yaptığı açıklamada, Suriye harekâtı nedeniyle Türkiye'ye silah satışının durdurulmasını talep etmişti. Alman Yazı İşleri Ağı (RNDR) gazetelerine konuşan bakan Roth, “Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye askeri saldırısı kabul edilemez ve bu federal hükümeti yeniden durum değerlendirmesi yapmaya zorlamalı” şeklinde konuşmuştu.

Dergiye göre Almanya'nın 2018 yılında Türkiye'ye gerçekleştirdiği silah satışının boyutu 243 milyon euro, bu da Almanya'nın bütün ihracatının üçte birine denk geliyor.

Türkiye'nin Suriye'de Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolündeki bölgelere yönelik başlattığı askeri harekâtın ardından Norveç, Finlandiya ve Hollanda Türkiye'ye silah ihracatını durdurma kararı almıştı.

Fransa ve İsveç ise, Türkiye'ye karşı AB genelinde bir ambargo kararı aldırmak için harekete geçmişti.

Türkiye'ye yaptırım dosyası, Lüksemburg'da Pazartesi günü AB üyesi ülke dışişleri bakanlarının ön hazırlık toplantısında masaya yatırılacak. Son sözü ise Perşembe günü Brüksel'de bir araya gelecek olan üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları söyleyecek.

Haber Ara