Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi'nden tutuklanan Türk avukatla ilgili açıklama

Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği için görev yapan bir Türk avukatın 'casusluk' iddiasıyla gözaltına alındığı açıklanmıştı. Alman Büyükelçi Marin Erdmann konuyla ilgili açıklama yaptı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-21 17:42:54

Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi'nden tutuklanan Türk avukatla ilgili açıklama

NDR ve WDR televizyon kanallarıyla, Der Spiegel dergisinin duyurduğu habere göre Ankara'daki Almanya Büyükelçiliği için görev yapan Yılmaz S. adlı avukat, birçok dosyasına el konularak gözaltına alındı.

MİT'İN ELE GEÇİRDİĞİ BİLGİLER AVUKATIN DOSYASINDA

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre osyalarda “Türkiye'den Almanya'ya iltica başvurusu yapan terör örgütü PKK üyeleriyle FETÖ'cü olarak bilinen isimlere ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı” ve “Bu dosyaların Milli İstihbarat Teşkilatı'nın eline geçtiği” iddia ediliyor.

HABER, GÖZALTINA ALINMASINDAN 2 AY SONRA ORTAYA ÇIKTI

Söz konusu avukatın "17 Eylül'de büyükelçiliğe giderken, yolda durdurularak gözaltına alındığı" öne sürülürken, suçlama ve gözaltı gerekçesinin neden iki ay sonra açığa çıktığı konusunda herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

ALMAN BÜYÜKELÇİ: GİRİŞİMLERDE BULUNUYORUZ

Marin Erdmann, Türkiye basınında yer alan açıklamalarına göre konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Hukuk danışmaları, Ankara Büyükelçiliğimiz için olduğu gibi tüm yurtdışı temsilciliklerimiz için bulunduğumuz ülkenin mevzuatına ilişkin konuları açıklığa kavuşturmak ve daha iyi değerlendirebilmek için önemli muhataplarımızdır. Avukatlar ve diplomatik temsilcilikler arasındaki işbirliği tüm Avrupa'da, dış temsilciliklerin görevlerini Viyana Anlaşması'nın hükümlerine uyumlu şekilde yerine getirmelerini sağlayan, olağan bir uygulamadır. Hukuk danışmanımız Büyükelçiliğimize, uluslararası düzeyde olağan ve kanaatimizce yasak olmadığı tartışmasız olan bir destek sağlamıştır. Bu tür bir işbirliğinin engellenmeden mümkün olması gereklidir. Bu tutuklama bizim için anlaşılabilir değil. Bu nedenle isnat edilen suçların açıklığa kavuşturulması için yoğun girişimde bulunuyoruz ve bu konuyu Türkiye'ye karşı müteaddit defalar dile getirdik.”

218EFC9C-A92D-469B-85E3-E45F472C6B51_w1023_r1_s
Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Marin Erdmann

18 EYLÜL'DE DE HABER YAPILDI

Yine 18 Eylül'de Türkiye gündeminde haberleri yapılan gözaltı olay, Yılmaz S. ile başka bir avukatın, Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının kişisel verilerini derledikleri, bunları raporlayarak Avrupa Birliği'ne üye bazı ülkelerin büyükelçiliklerine verdikleri gerekçesiyle gözaltına alındıkları şeklinde aktarılmıştı.

ALMAN BASINI "CASUSLUKLA SUÇLANIYOR" DİYOR

Alman basınında bugün gündeme gelen haberlere göreyse Ankara, Akuvat Yılmaz S.'yi "casuslukla" suçluyor.

somut olarak da “15 Temmuz darbe girişiminden sonra Almanya'ya sığınan PKK'lı ve FETÖ'cü kişilerin iltica başvurularının karar verici konumundaki Alman makamı Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi tarafından kabul edilmesi için ilgili bilgilerde oynama yaptığını” öne sürülüyor.

AVUKATA AİT 280 DOSYAY EL KONULDU

Haberlerde, Yılmaz S.'nin gözaltına alınmasından sonra, Ankara'da çalıştığı büronun arandığı ve en az 280 dosyaya el konulduğu da aktarılıyor.

ALMAN BÜYÜKELÇİ "BUNLAR RUTİN BELGELER" DİYEREK SAVUNMA YAPTI

Ankara'daki Alman Büyükelçisi Martin Erdmann'ın Türk Dışişleri ile bağlantı kurarak, söz konusu avukatın Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi'ne ilettiği bilgilerin "rutin" olduğunu söyleyerek, avukatın serbest bırakılmasını istediği de Alman basınında yer alan haberler arasında.

ALMAN DIŞİŞLERİ DOĞRULADI

Öte yandan Alman Dışişleri Bakanlığı Der Spiegel dergisine; Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi (BAMF) ise WDR ve NDR kanallarına gelişmeleri ve iddiaları doğruladı.

FETÖ ve PKK ŞÜPHELİLERİ BELGELERİN TÜRKİYE'NİN ELİNE GEÇTİĞİNE İLİŞKİN BİLGİLENDİRİLDİ

BAMF sözcüsü avukatın dosyalarının kişisel ve gizli bilgileri içerdiğini, bu yüzden iltica işlemleri tamamlanmış veya süren kişilerin durumdan haberdar edildiğini açıkladı.

Konuyla ilgili Ankara'dan henüz bir açıklama gelmedi.

Haber Ara