Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Almanya'da gündem: Orduda yeniden yapılanma

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Alman ordusunda yeni bir yapılanma için kolları sıvadı. Leyen'in bu kararı ordudaki 'Eurofighter' krizi gündemdeyken geldi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-04 16:21:03

Almanya'da gündem: Orduda yeniden yapılanma

Deutsche Welle Türkçe'nin Süddeutsche Zeitung'den aktardığı habere göre Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, yeniden yapılanmaya giderek ordunun "eşit oranda” ülke savunmasına da ağırlık vermesini istiyor.

Haberde yeniden yapılandırma ilkelerinin "Alman Ordusu Tasarımı” adlı belgede yer aldığı ve belgede ordunun "ulusal güvenlik önlemleri alanında üzerine düşen görevi” yerine getireceği ifadesinin kullanıldığı aktarıldı. Belgede ayrıca ülke savunmasının "en titizlikle yerine getirilmesi gereken ve en fazla eksiğin giderilmesine ihtiyaç duyulan görev” olduğu vurgulanıyor.

BÜYÜK BİR MALİYET SÖZ KONUSU

Haberde, değişim planlarının milyarlık faturası olabileceğini yazıyor. Ordudaki yeniden yapılanma hedefinin arkasında, değişen güvenlik koşullarının olduğuna ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Avrupa'daki barış düzeninin de tehlikeye girebileceğinin gözler önüne serildiğine dikkat çekildi.

KOALİSYONDA 'BÜTÇE' ÇATLAĞI

Almanya'daki Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki büyük koalisyon hükümetinde son günlerde savunma bütçesinin artırılmasına ilişkin ciddi bir tartışma patlak vermişti.

Savunma Bakanı von der Leyen ve bir grup Hristiyan Birlik üyesi politikacı, savunma bütçesinin Maliye Bakanlığı'nın öngördüğünden yüksek bir oranda artırmak isterken SPD buna karşı çıkıyor.

ORDUDA 'EUROFIGHTTER' KRİZİ

Öte yandan Alman Ordusunda, 'Eurofighter' avcı uçaklarının bir çoğunun herhangi bir savaş ya da operasyon durumunda görev alamayacak durumda olduğu belirtilmişti. Almanya'da Hava Kuvvetleri raporuna dayandırılan habere göre, Alman Ordusunda, "Eurofighter" avcı uçağının operasyonel hazırlığıyla ilgili büyük sorunlar yaşadığı, bu nedenle Almanya'nın NATO'ya verdiği askeri taahhütleri yerine getiremeyeceği ifade edildi. Kendi kendini koruma sistemi ile ilgili teknik sorunlardan dolayı sadece yaklaşık 10 uçağın gerçek kullanıma hazır olduğu belirtilirken, bir savunma sözcüsü çözüm üzerinde çalıştıklarını söyledi.

ORDUDA TANKLAR ve UÇAKLAR KULLANIM DIŞI

Şubat ayında ekipman durumu hakkında açıklamalar yapılmış tanklar ve uçakların kullanım dışı olduğu belirtilmişti. Raporda, Alman Ordusunda bulunan 244 savaş tankının sadece 95'inin faaliyete geçtiği vurgulanmıştı. Rapora göre ordunun çok yönlü mevzilendirilmesi noktasında “kabiliyet eksikliğinin” mevcut olduğu, bunun en azından 2021'e kadar süreceği belirtilmişti. Raporda ayrıca NATO Mukabele Kuvveti (NRF) kapsamındaki acil müdahale gücü için kurşun geçirmez yelek, kışlık giysi ve çadır eksikliği olduğu aktarılmıştı. Diğer taraftan savunma uzmanları acilen orduya ek bütçe ayrılması ve acilen ordunun yenilenmesi uyarısında bulunuyor.

SAVUNMA BAKANI EK BÜTÇE İSTEDİ

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, ordunun yenilenmesi için savunma bütçesine ek 12 milyar euro istemişti. Almanya'nın 2017'deki savunma bütçesi yaklaşık 37 milyar euroyken, 2018'deki bütçenin 39 milyar euro olması bekleniyor.

ULUSLARARASI PROJELER İPTAL EDİLEBİLİR

Ek bütçenin onaylanmaması halinde Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, 2019 için planlanan uluslararası silahlanma projelerinin durdurulabileceğine dikkat çekiyor.

 

Haber Ara