Dolar

32,4537

Euro

34,7595

Altın

2.439,68

Bist

9.915,62

Almanlardan itiraf: Salgın geldiğinde afet kontrolü başarısız oldu

'Alman Federal ve eyalet hükümetleri acil durumun provasını yaptı; ancak salgın geldiğinde, Alman afet kontrolü başarısız oldu. Şimdi devlet ve yetkililer kendilerini tamamen yeniden konumlandırmak istiyor.'

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-15 10:31:20

Almanlardan itiraf: Salgın geldiğinde afet kontrolü başarısız oldu

Alman Federal ve eyalet hükümetleri acil durumun provasını yaptı; ancak salgın geldiğinde, Alman afet kontrolü başarısız oldu. Şimdi devlet ve yetkililer kendilerini tamamen yeniden konumlandırmak istiyor. Federal İçişleri Bakanı önümüzdeki günlerde bir konsept sunmak istiyor.

Korona salgınında iyi imtihan vermeyen Almanya, şimdi de salgına karşı çıkmanın yollarını arıyor. Konuyla ilgili welt.de'de “Faleket, ama doğru” başlıklı yayımlanan makale şöyle:

Salgındaki en büyük duyurulardan biriydi: Mayıs ayında, ilk korona dalgası sona erdiğinde politikacı Horst Seehofer (CSU), gelecekteki acil durumlara hazırlıklı olmak için birinin stratejik olarak doğru konumlandırılması gerektiğini açıkladı.

Federal İçişleri Bakanı, kendisine rapor veren Federal Sivil Koruma ve Afet Yardımı Bürosu (BBK) anlamına geliyordu. Ve yine de bir kez hareket etti: Sonuç hiçbir şey.

Bu neredeyse bir yıl önceydi. Açıkçası, o zamandan beri en büyük Alman kriz vakaları otoritesinin yöneliminde hiçbir şey değişmedi. Bununla birlikte, Welt Am Sonntag tarafından yapılan araştırma, arka planda somut öneriler geliştirildiğini gösteriyor; böylece federal hükümet ve onun BBK'si gelecekte bölge-üstü yerlerde önemli bir rol oynayabilir. Tartışmaya aşina olan insanların söylediği budur.

Federal Sivil Koruma ve Afet Yardımı Bürosu (BBK), 350 çalışanı ile bir dev kurum olarak kabul edilir. Birçok alandan uzman, modern bir durum merkezi - ve yine de burada salgında neredeyse hiçbir şey olmuyor.

Merkezi Bonn'da bulunan makam, yalnızca “gerginlik ve savunma” durumunda sivil korumadan sorumludur; ancak askeri olmayan tehditler durumunda afet kontrolünden sorumlu değildir. Bu bir ülke meselesi. Bunun anlamı şudur: Savaşta yetkililerin çok şey yapmalarına izin verilir, barış zamanında ise idari yardım talep edilmesine bağlıdırlar.

Ancak son birkaç ayda somut öneriler üzerinde çalışıldı. Bu bahar kadar erken bir zamanda, hiçbir yasanın değiştirilmesi gerekmeyen şeyleri zorlamak istiyorlar; içten "hızlı kazançlar" dan bahsediliyor. Spesifik olarak: Araştırmaya göre BBK, hükümetin merkezi kriz yönetimi otoritesi, tabiri caizse şirketin itfaiye teşkilatı olacak.

Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı veya Savunma Bakanlığı alışılmadık yerlerde kullanıldığından, ancak ağ kurulması gerekli: Büyük ölçekli bir elektrik kesintisi, sözde elektrik kesintisi, gıda tedarikinde darboğazlara yol açacaktır.

BBK'nın, ister merkezi mevcut durum raporları oluşturarak ister üst düzey siyasi temsilcilerin gelecekte aktör olarak dahil olacağı daha büyük ölçekli tatbikatlar gerçekleştirerek gelecekte burada hızlı yardım sağlayabileceği söyleniyor.

İlaçlar, koruyucu ekipman, gıda gibi stratejik rezervler

Aynı zamanda, federal hükümet hazırlıklarını hızlı bir şekilde yapabilmelidir: Soğuk Savaş'tan sonra kaldırılan yardımcı hastaneler yeniden standart hale gelebilir. İlaçlar, koruyucu ekipman veya yiyecek gibi stratejik rezervler de önemlidir. Kuraklık ve orman yangınları göz önüne alındığında, yangın söndürme uçakları satın alınabilir.

Tartışılan bir başka öneri: "sivil rezerv" oluşturulması. Tıp uzmanları, Bundeswehr veya Teknik Yardım Örgütü'ne (THW) benzer şekilde, acil durumlara düzenli olarak hazırlanabilir. Hükümet çevrelerinden, geniş alanlar için bakanlıklar arasında bir “yatay ağ oluşturmanın”, yani modern bir Güvenlik Konseyi - artı dışarıdan uzmanlığa ihtiyaç duyulduğu söyleniyor. Önemli olan, birkaç evin eşit zeminde olmasıdır. Üç güvenlik departmanının hibrit tehditler ile ilgili “strateji, analiz ve dayanıklılık birimi” örnek olarak kabul edilir. İlke: Politikacılar karar vermeden önce, mümkün olduğunca hazırlanmalıdırlar.

Sendika parlamento grubu lideri Ralph Brinkhaus (CDU), kısa süre önce bu gazeteye verdiği röportajda, yaklaşmakta olan yeniden yapılanmanın ilk göstergelerini verdi: Ülke, "hızlı, esnek ve tekdüze" tepki vermeye hazır değildi. Neredeyse "sivil krizler için olağanüstü hâl yasası" yok. "Yüzyılın reformu - hatta belki bir devrim" gereklidir.

Brinkhaus, 2020'nin sonundan bu yana BBK Başkanı Armin Schuster ile temas halinde. İçişleri Bakanlığı'na danışarak ofisi etkin kılmak için Federal Meclis'ten geldi. Brinkhaus ayrıca Thomas de Maizière ile de görüşüyor. Eski içişleri bakanının yazdığı bir kitap birkaç gün önce yayınlandı: Avrupa veya uluslararası krizlerde "ulusal düzeyde koordinasyon becerileri" gerekli, diyor. "Eyalet veya belediye düzeyinde başarısızlık veya aşırı talep" durumunda, federal hükümete "işleri kendi içine çekme fırsatı verilmelidir.  Bunun için gerekli: ulusal bir sivil koruma yasası çıkarılmalıdır."

Çünkü Brinkhaus'un deyimiyle "devrimler", son olarak bunlar gibi, iki aşamalı oluyor. Herhangi bir yasal değişikliğin gerekmediği afet kontrolünün yeniden düzenlenmesindeki "hızlı kazanımlar" federal seçimlerden sonraki ilk adım, belirli yasaları değiştirmek olabilir. Bir örnek: Salgın, federal hükümetin huzurevlerini korumak için ne kadar az şey yapabileceğini açıkça ortaya koydu. Bu nedenle, yeni bir yasa, BBK'nın gelecekte ulus ötesi durumlarda ülke çapında koordinasyon sağlamasına izin verebilir; Federal Kriminal Polis Bürosu gibi. O zaman hâlâ mümkün olan şey: sadece federal eyaletler değil, aynı zamanda federal hükümet de bir felaket veya olağanüstü hâl ilan edebilir.

Kaynak: welt.de

Haber Ara