Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

Alevilerin kapısına neden çarpı işareti konuluyor?

Malatya’da Alevi vatandaşların oturduğu 13 evin kapısına kırmızı boya ile çarpı işareti konulması akıllara yeni bir provokasyon ihtimalini getirdi. Tespitlere göre Türkiye'de yaşanan her kaos ortamı öncesinde Alevi vatandaşların kapısına işaret konuluyordu...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-27 16:54:39

Alevilerin kapısına neden çarpı işareti konuluyor?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Türkiye'de her provokasyon öncesinde olduğu gibi bir kez daha Alevi vatandaşlar hedef alındı! Malatya'daki Cemal Gürsel Mahallesi'nde Alevi vatandaşların oturduğu 13 evin kapısına 22 Kasım'da kırmızı boya ile çarpı işareti konuldu. Olayın sembolü olan fotoğraftaki Yüksek Kalı o anlarla ilgili "Korkudan böyle yapıyor yazılmış ama ben o an üşümüştüm. Fotoğraf o yüzden öyle çıkmış onun için biraz tedirgin olduk" şeklinde açıklama yaparak "Burayı herkes biliyor ki Alevi mahallesi, belirli yerler işaretlenmiş. Neden işaret konulsun? İnsan korkuyor. Faili bulunsa rahatlayacağız" dedi.

Olaydan 2 gün sonra ise merkezi Ankara'da bulunan Kurtuluş Kiliseleri Derneği Malatya Temsilciliği'ne kişi taşlı saldırıda bulundu.

99_4

HER PROVOKASYON ÖNCESİ

Alevilerin kapılarına işaret konulması olayı, Türkiye'de yaşanan çoğu provokasyon, kaos veya darbe olayları öncesinde görülmüştü. Maraş olayları, Sivas olayları, 12 Eylül askeri darbesi ve 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde görülen olaylar sonrasında şehir, mahalle ve sokaklarda meydana gelen kaos sebebiyle onlarca Alevi vatandaş öldürülmüştü.

1- Maraş olayları:

1970'li yıllarda sağ-sol çatışmasıyla insanlar arasında yaşanan bölünmeler, Kahramanmaraş'a da sıçramış ve 78'de bazı baskınlarda bombalar bulunuş, Alevilerin yaşadığı evlere, binalara ve sokaklara kırmızı boya ile çarpı işaretleri konulmuştu.

19 Aralık 1978'de Kırımlı Türkler'in Rusya'ya karşı mücadelesini anlatan “Güneş Ne Zaman Doğacak” filmi sırasında salonda bir bomba patlamış ve yedi gün boyunca şehirde kargaşa hakim olmuştu.

Aralarında öğretmenlerin de bulunduğu bir çok isim sokak çatışmalarında ve kaos ortamında öldürülmüştü. Onlarca tecavüz vakasının yaşandığı olaylarda resmi verilere göre 105 kişi öldü, 176 kişi yaralandı, 210 ev, 70 işyeri tahrip edildi.

2- Sivas olayları:

2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri sırasında çıkan olaylarda Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 35 kişi öldürülmüştü.

Oteldeki isimlerin çoğunun Alevi olduğu belirtilmiş ve bundan birkaç gün önce bölgedeki Alevilerin evlerinin kırmızı boya ile işaretlendiği belirtilmişti. 

3- 12 Eylül darbesi:

Darbenin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in daha sonra "Biz mahkumlar arasında ayrım yapmadık. Bir sağdan bir soldan astık" diyerek anlattığı 1980 darbesinden önce de yurdun dört bir yanında birçok Alevi mahallesinde aynı olay yaşanmıştı. Resmi rakamlara göre 650 bin kişi gözaltına alınmış, 1 milyon 683 bin kişi fişlenmiş, 14 kişi cezaevlerindeki açlık grevlerinde ölmüş, 171 kişi sorgularda ve cezaevi işkencelerinde can vermiş, 49 kişi idam edilmişti.

4- 15 Temmuz darbesi:

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gerçekleştirdiği ve halen yargılamaları devam eden ve toplamda 250 kişinin öldürüldüğü 15 Temmuz darbe girişiminde ise darbenin gerçekleştiği gece yaşanan kaostan yararlanalar Alevilerin dükkanlarını ve derneklerini hedef almıştı. O noktalardan biri de bu günlerde saldırıya uğrayan Kurtuluş Kiliseleri Derneği Malatya Temsilciliği idi. 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara