Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

'Yunanistan'daki referandumun etkisi dünyaya yayılacak'

'Yunanistan'daki referandumun etkisi dünyaya yayılacak'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-02 11:05:31

'Yunanistan'daki referandumun etkisi dünyaya yayılacak'
Yunanistan'daki referandum sonucunun sadece Yunanistan'ı değil dünya ekonomik ve siyasal sistemlerini etkilemesi bekleniyor.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Uzmanı Dr. Nejat Tarakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunan halkının, Ocak ayında yapılan seçimle bir anlamda 150 yıllık dünya ekonomik sistemlerine meydan okuduğunu söyledi.

Yapılan değişim nedeniyle Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Yunan halkını cesur olarak değerlendiren Tarakçı, şöyle konuştu:

"Yunan halkı bu davranışı ile Çipras'ın şahsında yaklaşık 150 yıllık dünya ekonomik ve politik sistemine meydan okumuştu. Çipras ve arkadaşları bu güvene layık olmak için 6 aydan bu yana büyük bir mücadele veriyorlar. Onlar emperyalizmin dikte ettiği kolay yolu tercih etmek istemiyorlar. Aslında Avrupa'da ve dünyada aynı yola karşı çıkmaya can atan yüzlerce devlet var. Ama onların Yunanlar gibi cesur bir halkı ve onlara hizmet etmeye hazır aynı cesarette siyasetçileri yok.

Ayrıca finans kapital sistem içinde organize olmuş ancak dünya ekonomik sisteminden çıkmak isteyen veya onu daha insan odaklı bir yöne evirmeyi düşünen binlerce siyasi var. Ancak büyük çoğunluğu kişisel ikbal ve iktidar hevesi içinde olan bu kesim, insan odaklı bir ekonomik sistem için çözüm üretmeyi ve bu çözümü kendi halklarına sunmaya cesaret edemiyorlar. Bunlar finans kapital sistemin şartlandırdığı dar kalıplar içinde kalmayı başarı olarak değerlendiriyorlar."

- "Domino etkisinden korkuluyor"

Avrupa'nın Çipras'ın cesur adımlarından korkusunun sadece Yunanistan odaklı olmadığını bu siyasi etkinin tüm Avrupa'da domino etkisi yaratmasından çekinildiğini öne süren Tarakçı, şu tespitlerde bulundu:

"Esas korku, Yunan halkının Çipras'ın partisine verdiği siyasi desteğin, Avrupa ve dünya çapında yayılma tehlikesidir. Birçok ülkede Çipras'ın partisine benzer programları öngören partiler çıkabilir. Çünkü küresel ekonomik sistem, artık sadece insan emeğini değil, insanının geleceğini de tehdit etmeye başlamıştır. Finans kapital sistem, kötü örnek Yunanistan'ın sadece ekonomik dengelerin bozulmasına neden olmasından değil, aynı zamanda mevcut siyasal ve askeri blokları da değiştirmesinden korkmaktadır. Örneğin Yunanistan'ın AB'den çıkıp bağımsız bir statüye geçmesi veya Rusya ile stratejik ortaklık kurması gibi. Bu nedenle, Portekiz'i ve İspanya'yı kurtaran sistem Yunanistan'a karşı direnmektedir. Bunun en önemli nedeni Yunanistan'da halkla siyasilerin ve hatta kilisenin Yunan halkının sömürülmesine karşı birleşmiş olmasıdır."

Tarakçı, eski Yunan başbakanları, siyasilerin ve iş adamlarının söylemlerine bakıldığında, onların da finans kapital sistemin sesi konumunda benzer sözleri tekrarladığına işaret ederek, "Referandum öncesi Yunan halkını korkutmaya çalışmaktadır. Çipras ve arkadaşlarının seçim öncesi Yunan halkına verdikleri sözü tutmak için taviz vermeyen tutumları takdire şayandır. Bu bağlamda sonuçsuz kalan görüşmeler sonrasında Çipras ve arkadaşlarının, bundan sonraki mücadele stratejisinde yeniden Yunan halkının resmi desteğine ihtiyaç duymaları da ayrıca dürüst bir politikacı olduklarını göstermektedir" dedi.

- "Hayır, olimpiyat meşalesi olacak"

Yapılacak referandumun önemli sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Tarakçı, "5 Temmuz 2015 referandumu sadece Yunan halkı için yapılmayacaktır. Bu oylama dünya ekonomik ve siyasal sistemleri için bir kırılma ve devrim olma potansiyeline sahip bir oylama olacaktır. Yunan halkı sadece kendi geleceğini değil, köklerinin dayandığı dünya medeniyeti içinde yer alan tüm ulusların da geleceğini belirleyecek" diye konuştu.

Referandum sonucunun "hayır" çıkması halinde Çipras ve ekibine duyulan güvenin devam ettiği mesajının da verileceğini belirten Tarakçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oylama 'hayır' ile sonuçlanırsa, Atina'dan dünya halklarına ışık tutacak yeni bir olimpiyat meşalesi yakılacaktır. Bu meşalenin aydınlığında, altı ay önce Çipras ve arkadaşlarına verilen siyasal destek, dünya çapında yankılanan daha büyük bir etki yapacaktır. IMF, Dünya Bankası, kreditörler, merkez bankaları gibi sistem çarkının dişlileri, Yunan halkının iradesi ile durdurabilecek veya daha ılımlı bir çalışma içine çekilebilecektir.

Evet, çıkması halinde ise, finans kapital sistem üstünlüğünü bir kere daha kanıtlayacak ve Yunan halkı üzerinden ümide kapılan, sevinen, öfkelenen, kendini yeniden tanımlama cesareti duyan dünya halklarının büyük bölümü hüsrana uğrayacaktır. Yunan halkının altı ay önce Çipras'a verdiği siyasi desteğin bir rüya olduğunu söyleyenler de çıkacaktır. Avrupa kültürü ve değerleri Grek-Roma kültürü üzerine bina edilmiştir. Avrupa Greklere rest çekmiştir. Bakalım Yunan halkı bu reste nasıl karşılık verecek?"

Haber Ara