Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Yunanistan'daki referandum

Yunanistan'daki referandum

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-06 15:05:35

Yunanistan'daki referandum
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Yunanistan'da dün yapılan referandumdan "Hayır" çıkması sonrası Alman hükümetinin görüşlerine ilişkin, "Yunan halkının dünkü kararından sonra, şu an yeni bir yardım programı ortaya koymak için herhangi bir neden yok" dedi.

Steibert, Federal Basın Merkezi'nde basın mensuplarının Yunanistan'da dün gerçekleştirilen ve 3 kreditörün yeni yardım paketinin reddedilmesiyle sonuçlanan referandumla ilgili sorularını cevapladı.

Yunan halkının dün egemenlik hakkı olan bir referandumu gerçekleştirdiğini belirten Seibert, "Alman hükümeti referandum sonucunda 'Hayır' çıkmasını kabulleniyor ve bu sonuca saygı duyuyor. Alman hükümeti geçen hafta Başbakan Merkel'in Federal Meclis'de de dile getirdiği gibi 'Yunanistan için kapıları açık tutuyor'" diye konuştu.

"Yunan halkının dünkü kararından sonra şu an yeni bir yardım programı ortaya koymak için herhangi bir neden yok" ifadesini kullanan Seibert, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Yüksek oranda 'Hayır' aynı zamanda (Yunanistan için) bir yıl boyunca program hazırlayan ülkelerin yardım kararları noktasındaki temel ilkenin de reddedilmesi. Bu temel ilke birlik ve beraberlikle ve (Yunanistan için) çaba göstermekle alakalı. Alman hükümeti bu temel ilkeyi hala tanıyor. Diğer ülkeler ile birlikte ilerleme kaydedebileceğimiz noktasındaki inancımızda bir değişiklik yok. Avrupa'da kendi aramızda konuşmalıyız. Yunan halkı için hangi imkanların bulunması ve Yunan hükümetinin masaya hangi önerileri koyacağı noktasında birbirimizi bilgilendirmeliyiz."

- "Fransa ve Almanya, Yunanistan konusunda uyumlu"

"Fransa ve Almanya arasında Yunanistan konusunda bir fikir ayrılığı var mı?" şeklinde bir soruya Seibert şöyle cevap verdi:

"Başbakan Merkel'in bugün Paris'e Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile görüşmek için gidecek olması Yunanistan konusunda Fransız Hükümeti ile yoğun ve uyum içinde bir çalışma göstermek istememizden ve bu konuda birlikte zaman harcıyor olmamızdan başka bir şey değil. Referandum sonrası durumu birlikte değerlendirmek istiyoruz. Bundan sonraki adımları birlikte konuşmak istiyoruz."

"Yunanistan Avro Bölgesinde kalacak mı?" sorusunu ise Seibert, "Yunanistan Avro Bölgesi'nin bir üyesi. Yunanistan hükümeti de Avro Bölgesi'nde kalacak gibi hareket ediyor" şeklinde cevapladı.

Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, bakanlık görevinden istifa etmesi sonrası müzakerelerin etkilenip etkilenmeyeceğinin sorulması üzerine, "Bu kişiyle alakalı bir konu değil. Aksine pozisyonla ilgili bir konu. Bizler içerik ve Avrupa'daki kurallar üzerine konuşuyoruz" diye cevap verdi.

Haber Ara