Dolar

32,2200

Euro

35,0047

Altın

2.512,13

Bist

10.739,57

Yemen'deki çatışmalar

Yemen'deki çatışmalar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-12 18:29:45

Yemen'deki çatışmalar
Yemen İnsan Hakları Bakanı İzzeddin el-Asbahi, hükümete bağlı güvenlik güçleri ile Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon destekli milislerin yakında başkent Sana'yı Husilerden geri alacağını söyledi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'yle düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Asbahi, hükümete bağlı ordu birimleri ve koalisyon güçlerinden destek alan milis güçlerin yakında Sana'yı Husilerin elinden kurtaracağını belirterek, "Ülkenin tüm liman ve stratejik sınır kapılarının güvenliği sağlandığında, başkent Sana'nın meşru yönetime nasıl teslim edileceği aşaması gelecek" dedi.

İnsan Hakları Bakanı Asbahi, Taiz'in 6 aydır kuşatma altında inlediğini ve Husiler ile devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerin sivillere yönelik saldırıları nedeniyle kentin sistematik insan hakları ihlallerine maruz kaldığını aktardı.

Asbahi, Arap Birliği'nin, "Husilerin ihlallerini" durdurabilecek güçlü bir tutum sergilemek için 2 gün içinde bazı adımlar atacağını ve Husilerin, "Yemen'in toplumsal dokusunu parçalamak için" düzenledikleri saldırıların tehlikelerini anlatacak siyasi bir pozisyon alacağını ifade etti.

Arabi'nin önümüzdeki günlerde Yemen'deki gelişmeleri görüşmek üzere toplantı çağrısı yapacağını dile getiren Asbahi, ülkeye barış getirmede, meşruiyeti desteklemede ve resmi kurumların yeniden tesisinde Arap Birliği'nin rolünün önemine dikkati çekti.

-"Yemen'in tüm cephelerinde ciddi derecede olumlu gelişmeler var"

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun operasyonlarının geleceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Asbahi, şöyle devam etti:

"Mareb'deki cephelerde kazandık. Sana'ya giden yol da iyi. Yemen'in tüm bölgeleriyle bir köprü konumunda olan Taiz'deki operasyon önemli. Özellikle de Bab'ul Mendeb cephesinde olmak üzere Yemen'nin tüm cephelerinde ciddi derecede olumlu gelişmeler var. Bab'ul Mendeb'deki tüm stratejik mevkiler geri alındı."

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, mart ayında ülkede yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için operasyon başlatmıştı. Husiler ile yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar çeşitli kentlerde sürüyor, Husiler sık sık sivil yerleşim yerlerine saldırılar düzenliyor.

Haber Ara