Dolar

32,2047

Euro

34,9954

Altın

2.499,63

Bist

10.739,57

Yabancı terörist savaşçılar

Yabancı terörist savaşçılar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-12 13:32:54

Yabancı terörist savaşçılar
" Avrupa Konseyi, yabancı terörist savaşçılar ile mücadele konusunda yeni yasal önlemler alacak.

Konsey, Avrupa Terörle Mücadele Sözleşmesi'ne konu ile ilgili ek protokol hazırladı. Ek protokol, Letonya'nın başkenti Riga'da 22 Ekim'de düzenlenecek Bakanlar Komitesi toplantısında üye ülkelerin imzasına açılacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye, ek protokole ilk imza atan ülkeler arasında yer alacak. Türkiye'nin Avrupa Konseyi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdoğan İşcan, protokole Türkiye adına imza atacak.

Ek protokol, terör amaçlı örgüt ve gruplara katılmayı, terör faaliyeti için yolculuk yapmayı, silahlı eğitim kamplarına iştirak etmeyi, bu kişilerin yolculuklarını organize etmeyi ve bu kişilere mali destek vermeyi suç sayıyor.

Son dönemde Irak ve Suriye'ye terör örgütü DAEŞ safında savaşmak üzere çok sayıda Avrupa Konseyi üyesi ülke vatandaşının gitmesi ve geri dönen kişilerin yaşadıkları ülkelerde ciddi tehdit oluşturması üzerine hazırlanan ek protokol, bu konuda üye ülkelerin yasal mevzuatlarının uyumlaştırılmasını amaçlıyor.

Ek protokol aynı zamanda üye ülkeler arasında işbirliği ve koordinasyonu hedefliyor.

Ek protokolle, üye ülkelerde, konu ile ilgili istihbarat ve bilgi alışverişini sağlayacak ve yedi gün 24 saat aralıksız çalışacak ulusal temas merkezleri kurulması öngörülüyor.

Avrupa Konseyi'nin terörle mücadele sözleşmesi 1977'de kabul edilmiş ve 2003 ile 2005 yıllarında terörün mali kaynaklarını kurutmayı da hedefleyen maddelerle güncellenmişti.

Haber Ara