Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Yabancı öğrencilerden Suriyeliler için 'El Ver' projesi

Yabancı öğrencilerden Suriyeliler için 'El Ver' projesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-13 15:20:10

Yabancı öğrencilerden Suriyeliler için 'El Ver' projesi
Çin, ABD, Kanada ve Türkiye'den 20 lise öğrencisi, "Give A Hand (El Ver)" projesi kapsamında Adıyaman'a geldi.

Yaklaşık 10 günden bu yana Gaziantep'te bulunan ve Özel Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde bölge siyaseti ve ülkeler arasındaki ilişkiler konusunda bilgilendirilen öğrenciler, Suriyeli sığınmacılarla zaman geçirdikten sonra bugün Adıyaman'a geldi.

Adıyaman Belediyesini ziyaret eden öğrenciler, Başkan Vekili Muhittin Büyük'ten kentin tarihi, turistik yerleri ve kentte yaşayan Suriyeliler hakkında bilgiler aldı.

Projenin sosyal ayağını başlatan ve yaklaşık iki yıldır ABD'nin Pottstown şehrindeki The Hill School'da eğitim gören Hülya Kösematoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, projeyi Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için yaptığı destekleri anlatmak ve terör ülkesi olmadığını göstermek için başlattıklarını söyledi.

Özellikle ABD'de Türkiye'nin çok kötü tanıtıldığına şahit olduğunu ifade eden Kösematoğlu, "Ortadoğu bölgesi terör bölgesi olarak görülüyor ve insanlar buraya gelmekten korkuyorlar. Suriye ve Türkiye ilişkileri hakkında fazla bir şey bilmiyorlar. Türkiye'yi Suriyelilere yardım etmiyormuş gibi görüyorlar. Bu yüzden ben de 'herkes gerçeği görsün' diye arkadaşlarımı Gaziantep'e getirdim" dedi.

Arkadaşlarıyla Suriyelilere yönelik yapılan sosyal sorumluluk projelerine katıldıklarını kaydeden Kösematoğlu, proje kapsamında topladıkları yardımlarla Gaziantep'teki 5 Suriyeli öğrencinin bir yıllık eğitim masrafını karşılamaya karar verdiklerini dile getirdi.

Adıyaman'da Suriyelilerin yaşadığı bölgeleri ziyaret edeceklerini dile getiren Kösematoğlu, "Özellikle kamplarda Suriyelilerin nasıl yaşadığını, nasıl bir hayatlarının olduğunu ve Türkiye'nin onlara nasıl yardım ettiğini anlayacağız ve Türkiye'nin terör belgesi değil Suriyelilere ne kadar yardım ettiğini, onları nasıl bir durumda tuttuğunu anlayacağız. Yaptığımız çalışmaları sosyal medya üzerinden paylaşıyoruz. Arkadaşlarımız ülkelerine döndüklerinde yakınlarındakilere Türkiye'yi anlatacak, böylece herkes gerçeği görecek" şeklinde konuştu.

Kösematoğlu, proje kapsamında gezdikleri bölgelerin tarihi ve turistik yerlerini dünyaya tanıtmayı da hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Çinli öğrenci Chili Lee ise Türkiye'yi çok sevdiğini, beğendiğini ve özellikle kültürünü çok önemsediğini söyledi.

Gelmeden önce Türkiye'nin ve Gaziantep'in Suriye sınırında olması nedeniyle savaş bölgesi olarak bildiğini ifade eden Lee, "Özellikle Gaziantep'in sınırda yer alması nedeniyle burada da savaş yaşandığını, insanlara kötü davranıldığını, insanların devamlı protestolar yaptığını düşünüyordum ama buraya geldiğimde böyle bir şeyin olmadığını gördüm. Türkiye'nin güzel kültürüyle karşılaştım ve kültürünü daha iyi anladım" diye konuştu.

Ziyaretin ardından öğrenciler, dünyada güneşin en güzel doğup battığı yer olarak nitelendirilen 2 bin 206 metre yüksekliğindeki devasa heykellerin yer aldığı Nemrut Dağı'na gitmek üzere buradan ayrıldı.

Haber Ara