Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Ukrayna'dan uluslararası barış gücüne izin

Ukrayna'dan uluslararası barış gücüne izin

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-26 10:23:54

Ukrayna'dan uluslararası barış gücüne izin
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkede uluslararası barış gücünün görev yapmasına izin verilmesini içeren yasa değişikliğini imzaladı.

Devlet Başkanı Poroşenko, ülkede barış ve güvenliğin temini için uluslararası barış gücünün bulunmasına imkan sağlayacak "Ukrayna'da yabancı ülkelerin silahlı kuvvetlerinin bulunma izni ve koşullarına" ilişkin yasa değişikliğini imzaladı.

Yasa ile "Ukrayna'nın talep etmesi durumunda, ülkede barış ve güvenliğin temini için yabancı ülkelerin silahlı kuvvetlerinin Birleşmiş Milletler veya Avrupa Birliği'nin aldığı karar doğrultusunda uluslararası operasyon desteği amacıyla ülke topraklarında bulunabilmesi" karara bağlanırken, Ukrayna'ya karşı silahlı saldırganlıkta bulunan, onun bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü tanımayan veya buna itiraz eden ülkelerin silahlı kuvvetlerinin uluslararası barış gücü çerçevesinde ülkeye girmesi ise yasaklandı.

Ukrayna Parlamentosu, Mart ayında aldığı kararla, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Avrupa Konseyi'ne ülkede barış ve güvenliğin temini için uluslararası barış gücünün gönderilmesi konusunda başvuruda bulunmuştu. Parlamento söz konusu yasa değişikliğini 4 Haziran'da kabul etmişti.

Yasa değişikliğinin doğudaki durumun bir an önce normalleşmesine, bölgede hukuk düzeni ve normal hayat koşullarının temin edilmesine, bölgedeki vatandaşların anayasal hak ve özgürlüklerinin sağlanmasına ve böylece göç etmek zorunda kalan vatandaşların evlerine dönmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Haber Ara