Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-12 12:36:56

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki fark en fazla yüzde 498,18 ile kuru incirde görüldü" dedi.

Bayraktar, TZOB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ramazan öncesinde üretici ve market fiyatlarını açıkladı.

Her ramazan öncesinde gıdaya talebin arttığına ve bazı ürünlerde fiyat artışı yaşandığına işaret eden Bayraktar, bunun üreticiden mi aracıdan mı kaynaklandığını tespit etmeye ve spekülatif faaliyetlerin önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.

Ramazana sayılı günler kala market fiyatlarına bakıldığında geçen ay sonuna göre 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 16 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı olduğunu bildiren Bayraktar, markette fiyat düşüşünün yüzde 40,82 oran ile en fazla karpuzda görüldüğünü, en fazla fiyat artışının ise yüzde 34,31 ile kabakta kaydedildiğini belirtti. Ramazan öncesi üretici fiyatlarına bakıldığında geçen ay sonuna göre 12 üründe fiyat değişimi görülmezken, 10 üründe azalma, 10 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğine dikkati çeken Bayraktar, üreticide fiyatı en fazla düşen ürünün yüzde 45,45 ile karpuz olduğunu, en fazla fiyat artışının da yüzde 39,56 ile limonda görüldüğünü kaydetti.

Hayvansal ürünlerden yumurtada, mayısın son iki haftasında bazı çiftliklerde görülen kuş gribi vakalarına bağlı olarak hem iç piyasada hem de ihracatta bir daralma meydana geldiğini, arzda fazlalık gibi etkilerle yumurta fiyatlarının 20,5 kuruştan 17,5 kuruşa kadar gerilediğini anlatan Bayraktar, ihracatın artmasıyla beraber fiyatların yeniden 21 kuruşa çıktığını söyledi.

- "Ramazanda et sıkıntısı görülmüyor"

Et tüketiminin de arttığı ramazanın, fiyatlarda yukarı yönlü bir baskıyı beraberinde getirdiğine dikkati çeken Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:

"Ramazanda kesinlikle bir hayvan sıkıntısı olmayacaktır. Kırmızı et üretimimiz 1 milyon tonu geçmiştir. Ramazan ayında bir et sıkıntısı görülmüyor. Üretici desteklendiği sürece ülke insanımızın ihtiyacı olan eti üretir. Bu ramazanda da böyle olmuştur. Hiçbir endişeye gerek yok. Zaman zaman ithalat lobileri 'ramazan öncesi, Kurban Bayramı öncesi ithalat kapısını açalım' hep böyle söylemler gündeme gelir. Biz hep bunlara karşı olduk. Yeterli üretimimiz vardır, ilk üç aylık döneme bakıldığında üretimin yeterli olduğunu, üretimin arttığını görüyoruz. O yüzden ithalat söylemleri de çok yerinde değil."

- "Maliyetleri düşürün ki et fiyatları insin"

Geçen yıl Ramazan öncesi dana eti kilogram başı market fiyatının 30 lira 77 kuruş olduğunu hatırlatan Bayraktar, bu yıl fiyatların yüzde 20,48 artarak 37 lira 7 kuruşa çıktığını bildirdi. Aynı dönemde üretici fiyatlarının yüzde 22,77 artarak, 19 lira 10 kuruştan 23 lira 45 kuruşa yükseldiğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

"Aynı dönemde kuzu eti fiyatlarına bakıldığında; 2014-2015 döneminde market fiyatları yüzde 10,47 oranında artışla 37 lira 51 kuruştan 41 lira 44 kuruşa, üretici fiyatları ise yüzde 8,56 artışla 20 lira 44 kuruştan 22 lira 19 kuruşa çıktı. Son bir yılda meydana gelen üretici fiyatlarındaki artışın ana sebebi başta besiye alınan hayvan ve yem fiyatları olmak üzere maliyetlerde meydana gelen yükselmedir. Vatandaşlarımızın makul fiyatla et yemesi isteniyorsa, üreticilerimizin üzerindeki ağır girdi maliyetleri düşürülmeli, destekler artırılmalıdır. Türkiye'de et fiyatlarının düşmesi maliyetlerin düşmesine bağlıdır. Maliyetleri düşürün ki et fiyatları insin."

- "Kuru incir 6 kat pahalı satılıyor"

Ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki en fazla farkın yüzde 498,18 ile kuru incirde görüldüğünü bildiren Bayraktar, kuru incirin 6 kat, maydanozun 5,7 kat, salatalığın 5 kat, karpuzun 4,8 kat, kabağın 4,6 kat, kuru fasulyenin 2,7, nohutun 2,6 kat ve sütün 2,8 kat fazlaya tüketiciye satıldığına dikkati çekti.

​Bu yıl ve geçen yıl ramazan öncesi fiyatları karşılaştırıldığında üretici fiyatlarında, 11 üründe azalma, 21 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirten Bayraktar, bundan sonraki yıllarda ramazanın gittikçe ürün fiyatlarının yüksek olduğu ilkbahar dönemine doğru kayacağını ifade etti.

- "Üretici-tüketici fiyatlarındaki makas kapatılamıyor"

Üretici-tüketici fiyatları arasındaki makasın bir türlü kapatılamadığını ifade eden Bayraktar, pazarlamadaki sorunlar nedeniyle üreticinin düşük fiyata ürün satarken, tüketicilerin de daha pahalıya tüketmek durumunda kaldığını söyledi.

Bayraktar, üreticiden tüketiciye olan zincirin kısalması, fiyatların çiftçi lehine oluşturulabilmesi, tüketicilerin de uygun fiyatla ürün almasının sağlanmasının yolunun örgütlenmeden geçtiğini vurgulayarak, "Pazarlama zincirinde yer alan tüm tarafların gereken hassasiyeti göstermesi, tüketicilerimizin alım gücü de dikkate alınarak sağduyulu davranılması gerekmektedir" dedi.

- "Fiyatları takibe devam ediyoruz"

Ramazanın başlamasına sayılı günler kala tüm gözlerin gıda fiyatlarına çevrildiğini dile getiren Bayraktar, bütün kesimlerin sorumlu davranması, artan talebin suiistimal edilmemesi, üretimde istikrarın bozulmasına ve spekülasyona fırsat verilmemesi ve tedbirlerin zamanında alınması gerektiğini vurguladı.

Bu kapsamda gıda denetimlerinin artırılması ve halkın sağlığıyla oynanmasına izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Ramazan yaklaşırken üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını takibe devam ediyoruz. Ramazan öncesinde veya ramazanda fiyatları yükseltmek fırsatçılıktır. Bu günahtır, vebali vardır, Ramazan fırsatçılığı yapılmasın diyoruz" ifadelerini kullandı.

-"Gıda Komitesinin görevi ithalat olmamalı"

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bayraktar, gıdada fiyat makasını kapatmak için Gıda Komitesinden ne beklediklerinin sorulması üzerine, komitede üretici tarafının bulunmadığını, bütün tarafların yer alması gerektiğini söyledi.

TZOB Başkanı Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu ayağı tamamlamak lazım. Böyle bir komitenin görevi ithalat olmamalı, makasın sebeplerini araştırmak, buna bağlı olarak fiyat artışlarının sebebini araştırmak ve buna önlem almak olmalıdır. Aksi takdirde böyle bir komitenin başarılı olması da mümkün değildir. Biz üretici ve market fiyatlarını dikkate aldığımızda, birçok üründe 5-6 kat civarında artışın olduğunu görüyoruz. Bu sürdürülebilir bir durum değildir, hiçbir ülkede böyle bir manzarayla da karşılaşmak da mümkün değildir. Bu makası kapatmanın, aracıları aradan çıkarmanın yollarına bakmamız lazım. Bununla ilgili çalışmaların yapılması lazım."

Haber Ara