Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Türkiye, uyuşturucuya geçit vermiyor

Türkiye, uyuşturucuya geçit vermiyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-03 13:09:47

Türkiye, uyuşturucuya geçit vermiyor
YEŞİM SERT KARAASLAN - Uyuşturucu ile mücadelede aktif rol oynayan Türkiye, Birleşmiş Milletler Suç Ofisi verilerine göre, 2006'dan bugüne İpek Yolu rotasında, 28 Avrupa Birliği ülkesinden daha fazla uyuşturucu madde yakaladı.

2015 yılı Avrupa Uyuşturucu Raporunda ise Türkiye'de 2013'te yakalanan uyuşturucu hap miktarının (4,4 milyon), tüm AB üye devletlerinde yakalanan toplam miktara eşit gösterildi.

Adli ve Klinik Toksikoloji (AKTOD) Derneği'nin davetiyle Türkiye'ye gelerek çeşitli temaslarda bulunan ABD Adli Toksikoloji Başkanı Marilyn Huestis, Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu'nu ziyaret etti. Kurul Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu Üyesi Hüseyin Çelik'le görüştü.

Görüşmede, özellikle Adli Toksikoloji Laboratuvarının durumu, uyuşturucu kullanımı ile araç kullanımı arasındaki ilişki, yeni psiko aktif ilaçlar, iş yerinde madde kullanımına yönelik testler ve Türkiye Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı ele alındı.

Görüşme sonrasında AA muhabirine değerlendirmede bulunan Ünüvar, Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadele kapsamında gerçekleştirdiği çalışmaların, ABD Adli Toksikoloji Başkanı Huestis ile kronolojik şekilde paylaşıldığını belirtti.

Eylem planı çerçevesinde yapılan ve yapılacak faaliyetler üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Ünüvar, bu süreçte kurumların uyum içinde çalışmasının önemli olduğunun vurgulandığını dile getirdi. Ünüvar, "Bakanlıklar ve kurumlar arasındaki uyum olmasaydı, bugünkü başarılı noktayı yakalayamazdık. Bunun altını çizdik" dedi.

Ünüvar, Huestis'ın bu alanda başarı elde edilmesinde eğitsel faaliyetlerin önemine dikkati çektiğini, okuldaki farkındalık çalışmaları ve birebir bilgilendirmenin televizyon aracılığıyla aktarılan uyarıdan çok daha etkili olduğunu vurguladığını anlattı. Türkiye'nin bu kapsamda takdir edildiğini kaydeden Ünüvar, "Sayın Marilyn Huestis, Türkiye'nin eğitim yolu ile yaklaşımını takdir ettiğini söyledi" ifadesini kullandı.

- "Dünyaya duyurulacak"

Türkiye'de uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Ünüvar, Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan olduktan sonraki ikinci Bakanlar Kurulu toplantısında 5 saat sadece uyuşturucu ile mücadele konusunun ele alındığına işaret etti. Ünüvar, bu toplantıda kısa, orta ve uzun vadeli faaliyetlerin belirlendiğini de anımsattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, uyuşturucuyla mücadeleye tam destek verilmesinin de başarıyı önemli ölçüde artırdığını belirten Ünüvar, "8 bakanın çalışmaya bizzat katılması ve parlamentonun tam desteği, çalışan herkesin aynı isimlerle gönüllülük esası ile çalışmalara katılımı çok önemlidir" diye konuştu.

Ünüvar, Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı'nın Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dikkat çekici bulunduğunu ve çalışmanın tüm dünyaya DSÖ Panorama Dergisi ile duyurulacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Suç Ofisi verilerine de değinen Ünüvar, "Uyuşturucu kaynak ülkeden gelirken üç yol kullanıyor. En fazla İpek Yolu rotasını kullanıyor ve en cazip yol ise tabii ki burası. İpek Yolu rotasında Türkiye, 2006'dan bugüne 28 Avrupa Birliği ülkesinden daha fazla uyuşturucu madde yakaladı. Son 2 yılda ise Avrupa'nın toplamının 2 katını yakaladı. Türkiye'nin aslında tüm dünya gençliğini koruduğunu görüyoruz. Bu çok önemli bir konu. Her uluslararası platformda Türkiye'ye teşekkür edilmeli" dedi.

- "Türkiye, uyuşturucu yakalamalarında ilk sırada yer alıyor"

Ünüvar, Türkiye'ye ilişkin verileri de içeren dünya ve Avrupa uyuşturucu raporlarındaki bilgileri de paylaşarak, "2011 yılı Dünya Uyuşturucu Raporunda, Avrupa genelinde gerçekleştirilen eroin yakalamalarının, dünya geneli yakalamalarının yüzde 38'ini oluşturduğu ve Türkiye'nin eroin yakalamalarında ilk sırada yer aldığı belirtilmiştir. 2012 raporunda ise, 2010 yılında Türkiye'nin 13 ton ile küresel eroin yakalamalarının yüzde 16'sını tek başına gerçekleştirdiği ifade edilmiştir" diye konuştu.

2015 raporunda ise, Avrupa'da yakalanan eroin miktarının, 2013 yılında dünya genelinde yakalanan eroinin yüzde 30'u olarak hesaplandığının belirtildiğini söyleyen Ünüvar, şunları kaydetti:

"2015 Avrupa Uyuşturucu Raporunda, son yıllarda Türkiye'de diğer Avrupa ülkelerinden daha yüksek miktarlarda kubar esrar yakalandığı belirtilmiştir. 2013'te rapor edilen miktar, tüm AB üye devletlerinde yakalanan miktardan daha fazladır. Rapora göre, bütün Avrupa ülkeleri genelinde 2013'te eroin yakalamalarının hem sayısı (32 bin) hem miktarı (5.6 ton), son 10 yıl içinde rapor edilen en düşük rakamlardır.

Avrupa Birliği ülkelerinde yakalamaların azalması, Türkiye'deki yakalamaların öneminin artmasıyla aynı zamana rastlamaktadır. Türkiye'de 2006'dan bu yana her yıl, tüm AB ülkeleri toplamından fazla eroin yakalanmaktadır. 2015 yılı Avrupa Uyuşturucu Raporuna göre, 2013 yılı için Avrupa Birliği'nde 4,8 milyon uyuşturucu hapın yakalandığı tahmin edilmektedir. Bu sayı 2009'da yakalanan miktarın kabaca 2 katıdır. Dikkat edilmesi gereken nokta, Türkiye'de 2013'te yakalanan uyuşturucu hap miktarının (4,4 milyon), tüm AB üye devletlerinde yakalanan toplam miktara eşit olduğudur."

- "29 bin rehber öğretmen eğitilerek sahada çalışıyor"

Devam eden faaliyetler hakkında da bilgi veren Ünüvar, eylem planı kapsamında Türkiye'de hayata geçirilen "Narkotim" uygulamasının 11 ilde pilot olarak başladığını, şu anda 29 şehirde nüfusun yaklaşık yüzde 80'ini kapsayacak şekilde, etkin bir ekip kurulduğunu anlattı.

Ünüvar, sözlerini şöyle tamamladı:

"ALO 191 ile uyuşturucu ile problemi olan ya da uyuşturucu ile problemi olan kişinin yakını ile hizmeti veren kurum arasında köprü vazifesi görülüyor. Bu, hizmete erişim açısından çok önemli. Öte yandan, eğitim alanında da 29 bin rehber öğretmen eğitilerek sahada çalışıyor. Çünkü, okulu sadece duvarları, avlusu olan bir yer olarak görmüyoruz. Öğretmenler, öğrenciler yöneticiler, veliler, okulun etrafı, satıcılar kısacası çocukların temas kurduğu bir bütün olarak görüyoruz."

Haber Ara