Dolar

32,5121

Euro

34,9144

Altın

2.432,52

Bist

9.915,62

Türkiye Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Başkanı Çakmak:

Türkiye Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Başkanı Çakmak:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-12 19:13:48

Türkiye Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Başkanı Çakmak:
Türkiye Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Başkanı Emin Çakmak, "Bölgede yaşanan terör olayları iç ve dış turizmde hareketliliği durdurdu. Yerli ve yabancı turistler artık yönünü farklı ülkelere çevirdi. Bölgenin turizmden hak ettiği payı alabilmesi için güvenin yeniden tesis edilmesi lazım" dedi.

Batman'da bir otelde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren seyahat acentelerinin temsilcileri ile bir araya gelen Çakmak, turizmin çok hassas bir sektör olduğunu, bu nedenle güvenli bölgeler istediğini söyledi.

Çakmak, turizm sektörünün bu bölgelerde gelişebilmesi için barış ortamının önemine işaret ederek, "Bölgede yaşanan terör olayları iç ve dış turizmde hareketliliği durdurdu. Yerli ve yabancı turistler artık yönünü farklı ülkelere çevirdi. Bölgenin turizmden hak ettiği payı alabilmesi için güvenin yeniden tesis edilmesi lazım. Ülke ve bölge olarak bu barış ve yaşam öykümüzün yurt dışına örnek olabilecek bir konumda olması lazım" ifadelerini kullandı.

- 1 Kasım seçimleri

Çakmak, 1 Kasım'daki seçimin umut verici bir sonuçla neticelendiğini dile getirerek, güvenliğin yeniden tesis edilmesiyle, bölgenin hak ettiği turizm gelirine ulaşması için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini aktardı.

Terör olaylarının hem bölge hem de ülke ekonomisine olumsuz yansıdığını kaydeden Çakmak, şöyle devam etti:

"Bölgede yaşanan olumsuz gelişmeler gerek iç turizm gerekse dış turizm hareketliliğini neredeyse tamamen durdurdu. Bölgeye son bir yıldır yerli ve yabancı turist kafileleri artık yönünü farklı destinasyonlara ve ülkelere çevirdi. Yeniden bu potansiyeli kazanmak adına hızlı bir şekilde gerek bölgede yaşayan vatandaşlarımızın gerekse devletimizin üzerine düşen görevi yapmasını ve bölgenin hak ettiği ekonomik katkıyı turizm gelirinden almasını temenni ediyoruz."

- "Turizmin ülke ekonomisine katkısı 100 milyar dolara yakın"

Çakmak, Türkiye'nin turizmde dünyanın 6'ncı önemli ve tercih edilir ülke haline geldiğini vurgulayarak, Türkiye'nin yıllık 42 milyona yakın yabancı turist ağırlayan, 36 milyar dolara yakın girdiye sahip bir ülke olduğunu ifade etti.

Bu girdilerin farklı sektörlere yansımasının da olduğuna dikkati çeken Çakmak, şöyle konuştu:

"Ancak 36 milyar doların Türkiye ekonomisine ve 50 sektöre yaptığı etkiyi düşünürsek, turizmin ülke ekonomisine katkısı 100 milyar dolara yakın. Çünkü sadece getirilen rakam değil, onun ekonomiye yarattığı etkiyi de hesaplamak durumdayız. Türkiye'nin ithalatından dolayı cari açığının büyük bir bölümünü kapatan bir sektörden bahsediyoruz. Turizm önümüzdeki 10 yıl içerisinde cari açığı kapatabilecek yegane sektör."

Çakmak, Türkiye'nin yeraltı zenginliklerinin yanı sıra tarihi ve turistik potansiyeline de değinerek, "13 medeniyete ev sahipliği, 3 imparatorluğa başkentlik yapan bir ülkede yaşıyoruz. Halen ayakta olan dünyanın en önemli antik şehirlerimiz ve kültürel merkezlerimiz var. Bütün dinlere ev sahipliği yapan Anadolu topraklarındayız" değerlendirmesinde bulundu.

Huzur ve güven ortamının yenden tesis edilmesi dileğinde bulunan Çakmak, bu sayede turizmin canlanmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Haber Ara