Dolar

32,2276

Euro

34,7152

Altın

2.444,24

Bist

10.218,58

Türkiye-Flaman Bölgesi İşbirliği ve Yatırım Semineri

Türkiye-Flaman Bölgesi İşbirliği ve Yatırım Semineri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-09 14:57:05

Türkiye-Flaman Bölgesi İşbirliği ve Yatırım Semineri
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye - Belçika İş Konseyi tarafından organize edilen Türkiye-Flaman Bölgesi İşbirliği ve Yatırım Semineri, İstanbul'da gerçekleştirildi.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) açıklamasına göre, DEİK Türkiye - Belçika İş Konseyi tarafından düzenlenen Türkiye-Flaman Bölgesi İşbirliği ve Yatırım Semineri'nde iki ülke arasındaki iş birliği konuları ele alındı.

DEİK Türkiyeâ€"Belçika İş Konseyi Başkanı Aysu Özlem Gökçe ve Belçika'nın İstanbul Başkonsolosu Henri Vantieghem'ın açılış konuşmalarıyla başlayan seminerde, UTİKAD Başkanı ve DEİK Lojistik İş Konseyi Başkanı Turgut Erkeskin de Türk lojistik sektörüne ilişkin bilgiler aktardı.

Erkeskin, Türkiye'nin son yıllarda artan ticaret hacmine paralel olarak Türkiye ile Belçika arasındaki ticaret hacminin de artmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, "Ülkelerimiz arasında 2009 yılında 4,2 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, 2014'te 6,8 milyar dolara yükseldi. Belçika, Türkiye'nin en büyük 17. ithalat ve 14. ihracat partneri durumunda. Belçika'nın 2002-2014 döneminde doğrudan yatırımları da 7,4 milyar dolardan fazladır. Bu verilere göre Belçikalı işletmelerin Türkiye'nin potansiyelini keşfettiği söylenebilir" ifadelerini kullandı.

Ticari ilişkilerde son yıllarda yaşanan bu istikrarlı artışın lojistik iş birliğine taşınması gerektiğini vurgulayan Erkeskin, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Erkeskin, şunları kaydetti:

"Bir tarafta güçlenen ulaşım altyapıları ile Orta Doğu ve Afrika pazarına yakın bir ülke Türkiye, diğer tarafta Avrupa'nın uzak denizlere açılan kapısı konumundaki Belçika yer alıyor. Türkiye'nin konumu itibarıyla Belçika'nın Orta Doğu ve Kafkaslara açılmada en büyük iş ortağı Türkiye'dir. Bu açıdan bakıldığında Türkiye hem taşıma koridorlarındaki kilit konumu ile bir lojistik aktarma merkezi hem de gelişen sektörel gücüyle bir lojistik yatırım ortağıdır."

Erkeskin, yeni havalimanı, 3. köprü ve Marmaray gibi büyük yatırımlar ile Türkiye'nin altyapısının ciddi anlamda güçlendirildiğine dikkati çekerek, tüm taşımacılık sistemleri içinde intermodal taşımacılığın güçlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla gerek kamu gerekse özel sektör tarafında çalışmaların devam ettiğini de aktardı.

Taşıma modları arasında daha ekonomik ve sürdürülebilir hizmet sağlayan intermodal taşımacılık konusunda, Türkiye'de en güzel yatırım örneklerinden birinin UTİKAD'ın da ortakları arasında yer aldığı Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ olduğunu belirten Erkeskin, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ'nin, Avrupa'nın büyük demir yolu tedarik firmalarından Rail Cargo Avusturya (RCA) iş birliğiyle 2016 yılında yeni hizmet noktalarına hizmet vereceğinin de altını çizdi.

Haber Ara