Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 5 büyümesi

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Kadooğlu:- 'Tahminlerden yüksek gelen büyüme verisi iş dünyasında moral ve motivasyon yarattı. Büyümenin sürdürülebilirliği KOBİ'lerin rekabet düzeyini artıracak reformlarla gerçekleştirilecektir'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-14 14:07:10

Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 5 büyümesi
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, "Tahminlerden yüksek gelen büyüme verisi iş dünyasında moral ve motivasyon yarattı. Büyümenin sürdürülebilirliği KOBİ'lerin rekabet düzeyini artıracak reformlarla gerçekleştirilecektir" ifadelerini kullandı.

İlk çeyrek büyüme verisine ilişkin yazılı açıklama yapan Kadooğlu, Türkiye'nin yüzde 5 büyümesinin son 1 yılda birçok badire atlatan ekonominin direncini bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Büyümenin, iş insanları nezdinde büyük bir memnuniyet yarattığını ve gelecek döneme dair umutları artırdığını dile getiren Kadooğlu, şunları kaydetti:

"Bu büyüme rakamı, Türkiye ekonomisinin 2016 üçüncü çeyrekteki daralmasının sona erdiğini ve ekonominin toparlanma döneminde olduğunu teyit etmiştir. Hükümetin kısa vadede ekonomiye can suyu niteliğinde aldığı önlemler işe yaradı ve ekonomiyi canlandırmaya yardımcı oldu. Getirilen vergi indirimleri, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla KOBİ'lerin kredi havuzuna getirilen kolaylıklar, bu zor dönemde gerekli can simidini sağlamış, ekonomide çarkların dönmeye başlamasına yardımcı olmuştur.

Alınan önlemlerle özel tüketim harcamalarının yüzde 5'lik büyümeye yüzde 3,1, kamu harcamalarının ise yüzde 1,3 katkı yaptığı görülüyor. Öte yandan yatırım harcamalarının büyümeye katkısının yüzde 0,7 ile sınırlı kalması, büyümenin sürdürülebilirliğinde yapısal değişiklikler yapmak için uygun zaman olduğunu gösteriyor. Özellikle makine ve teçhizat yatırımlarında görülen daralma, Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyelini yukarı çekecek yatırımların önünün bir an önce açılması gerektiğine de işaret ediyor."

Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme hızının kalıcı olabilmesi için özellikle KOBİ'lerin katma değerini artıracak iş gücü kalitesine, global tedarik zincirlerinin parçası olabilecek seviyede teknoloji kullanımına ve rekabetçi üretim modellerine yatırım yapılmasının önemini koruduğuna dikkati çeken Kadooğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"TÜRKONFED olarak uzun zamandır işaret edilen katma değerli ekonomiye geçişte ve orta gelir tuzağından çıkışta, iş gücü ve sermayenin verimliliğini artıracak, kurumsal yapıyı güçlendirecek yapısal adımların atılması, birinci çeyrek verilerinden sonra önemini kaybetmediği gibi ekonominin tekrardan nefes almaya başlaması ile uzun vadeli önlemleri almak için çalışmaya başlayabileceğimizi gösteriyor.

Büyümenin devamlılığı için reformların gerekliliği ciddi önem taşıyor. Eğitim, demokrasi ve hukukun üstünlüğü de devamlılığı güvenceye alan ana unsurlar."

Haber Ara